Hoppa till innehåll

Dokumentärer, fotboll och V75-finaler

På fredag smäller det mellan Portugal-Sverige, det är så stort att TV4 till och med flyttat på Kevin Walker och Idol. Veckan är också fylld av intressanta dokumentärer på SVT och V75-finalerna avgörs på Solvalla.

 TT Bildbyrå

Det är topptrav på Solvalla på lördag, men det är förstås fotbollen som står i högsätet den här veckan. Det vore intressant att se statistik på hur stor andel av alla män över 30 som sitter framför tv4 på fredag kväll, och hur stor andel har någon form av svensk tröja? Hur många dricker öl? Zlatan mot Ronaldo, det är så stort att man lätt glömmer att det är en lek. Portugal-Sverige på fredag i play off till VM, årets match utan tvivel… klockan 20.45 drar matchen igång på TV4. Returen går på tisdag, också klockan 20.45 på TV4

  • 2013-11-15 Portugal – Sverige, visas på TV4 klockan 20:35 (matchstart 20:45)
  • 2013-11-19 Sverige – Portugal, visas på TV4 klockan 20:00 (matchstart 20:45)

Observera att uppsnacket på fredag går på tv4-sport, TV4 sänder Idol nästan ända fram till matchstart.

Dokumentärfilmer och V75-finaler på Solvalla

Det är lätt hänt att bli övertänd när det är en så viktig match på en fredag kväll, jag rekommenderar lite dokumentärfilmer på SVT för att skingra tankarna från fotbollen.

  • The act of killing – DOX: Det handlar om folkmordet på ”kommunister” i Indonesien på 60-talet. En miljon människor utrotades med regimens goda minne. Nästan 50 år senare träffar filmaren Joshua Oppenheimer några av krigets bödlar som med stolthet visualiserar sina gärningar under kriget. >> SVT1 Tisdag 12 nov 2013 kl 22.00
  • Varför erkände dom? – DOKUMENTÄRFILM: Jakten på Falupyromanen i 70-talets Dalarna är en av Sveriges största rättsskandaler. Hannes Råstams dokumentär om ungdomarna som erkände mordbränderna i Dalarna startade diskussionen om falska erkännanden, och la grunden till avslöjandena i Quickskandalen. >> SVT2 Torsdag 14 nov 2013 kl 20.00
  • Familjen Kennedy – DOKUMENTÄRFILM: Det är 50 år sedan John F Kennedy mördades i Dallas 1963. Mystiken kring Kennedyklanen lever dock vidare. Vad fick morden på Kennedybröderna för följder inom familjen? Se unikt arkivmaterial och familjefilmer som aldrig tidigare visats. >> SVT2 Fredag 15 nov 2013 kl 18.00
  • Anton Corbijn Inside out – K SPECIAL: Om mannen som trots att han fotograferat gräddan av den internationella pop- och rockeliten, själv undviker fotoblixtarnas sken. Vad driver honom och vilka uppoffringar han har fått göra för att nå sina mål? >> SVT2 Fredag 15 nov 2013 kl 20.00
  • Skolan eller livet – DOKUMENT UTIFRÅN: Att gå i skola är inte längre någon självklarhet i delar av Pakistan. Allt sedan talibaner börjat domdera i områden som Swat är det med risk för livet som unga flickor går till skolan. >> SVT2 Söndag 10 nov 2013 kl 22.10

Sist men inte minst är det V75-finaler på Solvalla på lördag, fina lopp som toppas med Solvalla Grand Prix där några av landets bästa fyraåringar gör upp. Även klassiska Silverhästen står på menyn, hela godbiten serveras på tv4-sport.

Lördag 16 november:
Kl 12.30-14.00: Lunchtravet Direkt, TV4 Sport, från Solvalla.
Kl 14.00-17.00: V75 Direkt, TV4 Sport, från Solvalla.
Kl 18.00-19.00: Vinnare V75, TV4, från Solvalla.

Som en liten påminnelse, gräv inte ner er om fotbollen inte går som den ska, det är trots allt bara en lek. Det finns faktiskt viktigare saker här i livet, det är lätt att glömma det ibland.