Hoppa till innehåll

Krönika – Fjärde kvartalet 2013

Sista kvartalet för året och här hemma är det comebackande Maharajah som värmt mest i mörker och kyla, men kyla ska vi kanske inte tala om när det varit den varmaste julen i mannaminne. Digital Ink har tagit två stora triumfer och definitivt avgjort kampen om vem som är årets häst på travfilosofens ranking.

20131223-200838

Bilden ovan från Hjälmaren är strax före jul, som sagt ingen kyla att tala om och det har bjudits på ”sommarbanor” året ut. Digital Ink har imponerat även sista kvartalet, Maharajah har comebackat och sett strålande ut och i Nordamerika gick Bee A Magician till vila obesegrad i 17 starter. Det rör på sig i USA där Meadowlands byggts om och det ryktas om både Market Share och Maven i Elitloppet, men det är ändå tvåårige Father Patrick som det talas mest om. Takters supertvååring är det värsta han haft, Jimmy har lite att jämföra med och det blir intressant att se Hambletonian Stakes 2014.

Topplista – Fjärde kvartalet 2013

  1. Digital Ink – Två storsegrar och fortsatt imponerande insatser.
  2. Maharajah – Fin comeback, speciellt V75-segern på Åby imponerade.
  3. Youana – Var rent kuslig när hon vann Breeders för fyraåriga ston.
  4. Orecchietti – Imponerande comeback, Frankrike nästa?
  5. Bee A Magician – Segermaskin, obesegrad i 17 starter 2013.

Oktober

On Track Piraten skrällvann både SM och Mullers Memorial, femåringen har tagit sjumilakliv mot den absoluta toppen under oktober månad. Delicious US glänste på Solvalla med seger på 1.09.9 och Reven d’Amour har imponerat med två segrar. Creatine, tränad av Bob Stewart, tog hem det stora treåringsloppet Kentucky Futurity. Father Patrick (h2 e. Cantab Hall) och Bee A Magician (s3 e. Kadabra) vann sina klasser i Breeders Crown och är årets dominanter i amerikansk travsport. Mack Grace SM vann Lotterian i Italien, italiens bästa häst var som vanligt bra i ett devalverat lopp i ett devalverat travland.

November

Digital Ink är en klasshäst, en tanks som får mig att tänka på Moni Maker och Elitloppet 1998. Nästa år är det upp till bevis när han ska ta sig an den äldre eliten. Han fick en efterlängtad seger i ett stort årgångslopp när han vann Breeders Crown och han imponerade även när han lite senare lekte hem Solvalla Grand Prix. Youana var grym i Breedersfinalen för fyraåriga ston, toköppning första varvet var inget som störde det minsta och segern var plättlätt. Maharajah stod för en gedigen comeback på Solvalla med lätt seger och ett ”svenskt rekord” så där i förbifarten. Onceforallface (h2 e. Viking Kronos) vann Svensk Uppfödningslöpning med tränare Kolgjini i sulkyn, segertiden 13.7ak i ett lopp som blev lite rumphugget efter många galopper. Den sista klassikern för året är därmed avverkad. I USA, på omgjorda Meadowlands, glänste elitloppsinbjudne Market Share med seger på 1.09.0. Treåriga superstoet Bee A Magician tog samma dag 17:e segern för året och går till vintervila utan förlust 2013.

December

Maharajah har svarat för en fin comeback och segrat i två Guldlopp. Extra V75 är inget jag gillar, men uppesittarkvällen kvällen före julafton är trevlig. Omgången höll rätt bra klass, inte minst treårige Nimbus CD som fick elakt tryck i ledningen och ändå gick undan på lysande 11.0ak. Hyperkapable Riff Kronos vann ett annat V75-lopp, men den här gången var det knackig aktion sista biten. En annan häst som kommit tillbaks fint under häst/vinter är Orecchietti, den här gången vann han väldigt enkelt högsta klassen på V75. V75-finalerna på annandagen är numer en tradition i samma klass som julskinkan. Förutom Maharajah var det fina prestationer från Canaka BF (landets bästa sto?), Julio de Luxe (seger trots startgalopp), ärlige Claes Boko och danske topphästen Stelton. Criterium Continental har körts och svensktränade Indigious hade otur och blev störd med segern på gaffeln, nu vann istället Victoire det ärofyllda fyraåringsloppet. Italienska Derbyt vanns av Robert Bi, samma häst som för övrigt vann Orsi Magnelli i november.