Hoppa till innehåll

Världens största lopp

Nej, jag tänker inte på högaktuella Prix d’Amerique utan förstås på Hambletonian Stakes i USA. Nu är resan bokad, äntligen ska världens största travfilosof besöka Meadowlands i New Jersey i början på augusti.

HamboMisstänker att övriga familjen vill se Frihetsgudinnan, Empire State Building och en massa annat trams. Fick jag bestämma helt och hållet skulle det bara bli besök på historiska travplatser, det finns en del i området. Förutom Meadowlands är det Yonkers Raceway, Goshen (några mil utanför stan) med travmuséet och världens äldsta aktiva travbana. Skulle också vilja besöka marken där klassiska banan Roosevelt Raceway var belägen, hela staten New York är klassisk travmark.

Men vi får se om det blir något mer trav förutom Meadowlands? Själv har jag två ”måsten” i övrigt, Central Park och baseball på (nya) Yankee Stadium. Popcorn och Cola på en baseballmatch måste man ju bara uppleva.

Om Jimmy Takter har rätt kan det också vara så att man får se något alldeles extra i Father Patrick, håller tummarna för att supertalangen levererar även i år.

I morgon är det annars dags för europas största lopp Prix d’Amerique i Paris. Senaste årens dominant Ready Cash är klar favorit, uppstickaren Up And Quick är kanske främsta utmanaren. Vår egen kelgris Maharajah och fjolårsvinnaren Royal Dream tillhör skaran som kan vinna. Maharajah ska för första gången gå barfota på Vincennes, jag brukar vara skeptisk men andas en försiktig optimism den här gången… hmmm.

Startlista
Prix d’Amerique – 2 700 meter
1. Uhlan du Val – Cedric Megissier
2. Soleil du Fosse – Thierry Duvaldestin
3. Triode de Felliere – Anthony Barrier (Jean-Paul Marmion)
4. Up And Quick – Jean-Michel Bazire (Franck Leblanc)
5. Vanika du Ruel – Franck Anne
6. Quinoa du Gers – Matthieu Abrivard (Fabrice Souloy)
7. Nesta Effe – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
8. Yarrah Boko – Pierre Vercruysse (Trond Anderssen)
9. Reve de Beylev – Dominik Locqueneux (Sebastien Guarato)
10. Tiego d’Etang – Christian Bigeon
11. Mack Grace SM – Roberto Andreghetti (Marcello di Nicola)
12. The Best Madrik – Jean Etienne Dubois
13. Royal Dream – Jean Philippe Dubois
14. Save The Quick – Franck Ouvrie (Franck Leblanc)
15. Roxane Griff – Eric Raffin (Sebastien Guarato)
16. Timoko – Jos Verbeeck (Richard Westerink)
17. Maharajah – Örjan Kihlström (Stefan Hultman)
18. Ready Cash – Franck Nivard (Thierry Duvaldestin)
Förstapris: cirka 4 000 000 kronor

Förutom ovan nämnda vill jag nämna italienarna Mack Grace SM och Nesta Effe samt norske Yarrah Boko, jag kommer nog att lägga en liten slant på Mack Grace SM och/eller Yarrah Boko… det blir bra odds där tror jag.

Av någon outgrundlig anledning har ATG lagt in en extra V75-omgång på Solvalla för att publiken ska titta på livetrav från Prix d’Amerique, fördelen är att vi får se livetrav på tv:

Kl 14.00-17.30: V75 Direkt med Prix d’Amerique, Sjuan, från Solvalla.
Medverkande: Jessica Almenäs, Micke Nybrink, Patric Skoglund, Stig H Johansson, Paula Ahlström.

Till sist undrar jag som statistikintresserad om sjukskrivningarna och det manliga vabbandet kommer att öka under Vinter-OS som väntar runt hörnet?