Hoppa till innehåll

Krönika – 2013

År 2013 var ett märkligt år, många imponerande vinnare av de stora loppen men ingen av storloppsvinnarna som höll hela säsongen. Den som höll hela säsongen – Digital Ink – var inte anmäld till storloppen, men han fick ändå runda av en fantastisk säsong med Breeders Crown  

För mig är det inget snack om att Digital Ink är årets häst. Han har till skillnad från de flesta andra varit sjukt stabil, inte ett dåligt lopp i år vad jag kan minnas. Mosaique Face kom från ingenstans och vann både Svenskt- och Europeiskt Travderby på löpningsrekord, inget tvivel om vem som är tvåa på min lista heller. Egentligen är D’One den enda på listan (förutom Digital Ink) som levererat under hela säsongen, i en treåringskull där kungarna abdikerat på löpande band är drottningen den jag rankar högst och hon är femma på min lista. Bland de äldre hästarna är det Sebastian K och Nahar som haft största topparna, men båda har också varit ojämna. Maharajah vann Olympiatravet och imponerade kolossalt, sen ställdes han i garaget innan comebacken sent på säsongen. Femårige Panne de Moteur är stabil och har fått utdelning i stora lopp, men han har också förlorat ett par gånger som stor favorit.

Topplistan gäller enbart starter på svenska banor.

 1. Digital Ink (SV) (4 år e. Super Photo Kosmos)
  Imponerar enormt, mäktig häst som aldrig är dålig.
 2. Mosaique Face (SV) (4 år e. Classic Photo)
  Derbyvinnare och Europaderbyvinnare på löpningsrekord, enorm utveckling.
 3. Sebastian K (SV) (7 år e. Korean)
  Stark även i år, men något ojämn.
 4. Nahar (SV) (8 år e. Love You)
  Sjukt förbättrad, enkel elitloppsseger, mycket ojämn.
 5. D’One (SV) (3 år e. Donato Hanover)
  Toppstammad klasshäst, lätt Oaksseger.
 6. Maharajah (SV) (8 år e. Viking Kronos)
  Uppvisning i Olympiatravet. Bra comeback sent på året.
 7. Panne de Moteur (SV) (5 år e. Credit Winner)
  Imponerade storloppsvinster, kanske något ojämn.
 8. Save the Quick (FR) (7 år e. Jasmin de Flore)
  Imponerat med Björn Goop i sulkyn under sommar och höst.
 9. Rolling Stones (SV) (3 år e. Viking Kronos)
  Kung i kullen under vår och sommar, problem på hösten.
 10. Rokkakudo (SV) (3 år e. Varenne) Utvecklats på hösten, lätt Kriterieseger.

Internationellt

Svensk travsport står sig ganska slätt mot de bästa franska hästarna, tyvärr möts vi inte på lika villkor men det är ändå lätt att konstatera att den enda världsstjärnan vi har som kan möta sig mot de bästa är Maharajah. Så har det varit i några år, och Maharajahs ”återuppståndelse” i Olympiatravet visade att han fortfarande kan. Eftersom hästar i olika världsdelar sällan eller aldrig möts är det en subjektiv bedömning vem som är världens bästa häst, men jag tror de flesta är överens om att Ready Cash är den bästa. Tyvärr är det tveksamt om vi någonsin får se honom i Sverige, avelssäsongen krockar tyvärr med Elitloppet. Detsamma gäller merparten av de bästa unghästarna i Nordamerika, travsporten over there är helt inriktad på unghästtävlande och avel.

 • Övriga Norden: Nesta Effe har skördat fina framgångar i Finland och i Oslo Grand Prix vann Sebastian K före just Nesta Effe.
 • Europa utom Norden: Även om Ready Cash blev besegrad av Royal Dream i Prix d’Amerique är han fortfarande etta i Frankrike. Timoko har visat fin form efter Vintermeetinget, och under vår och försommar har Texas Charm klivit fram som den bäste i frånvaro av Ready Cash. I Mastersfinalen var Ready Cash tillbaks på tronen. Italien har en dominant i Mack Grace SM, och treårige Robert Bi är kanske europas bästa i sin årskull.
 • Nordamerika: Precis som i Sverige har det satts alla möjliga och omöjliga rekord på amerikanska travbanor. Men bortsett från tider är det tvåårige Father Patrick (e. Cantab Hall) som imponerat mest, och sen går det inte att komma ifrån treårsstoet Bee A Magician (e. Kadabra) som vunnit samtliga 17 starter under året.

Vintermeetinget i Frankrike

Första kvartalet har alla blickar varit riktade mot Frankrike. Ready Cash är fortfarande Europas travkonung, men i Prix d’Amerique fick han ge sig mot Royal Dream. Ready Cash tog tillbaks kungakronan efter förlusten i Prix d’Amerique. Segrarna i Prix de France och Prix de Paris var odiskutabla. Royal Dream visade med andraplatsen i Prix de France att han är klar tvåa i Europa just nu. I avsaknad av de allra bästa vann Timoko Criterium de Vitesse.

Maharajah i Olympiatravet och Nahar i Elitloppet

I jänkarvagn och barfotabalans vände Maharajah ut och in på eliten i Olympiatravet, Maharajah var månadens givna höjdpunkt. Nesta Effe imponerade i Finlandia Ajo och har slagit Brad de Veluwe två gånger på raken. Timoko har vässat elitloppsformen i Frankrike med seger i meriterat gäng.

Elitloppshelgen förstås maj månads stora begivenhet, men det har också varit stortrav i Oslo och på Mölndalsslätten. Månadens häst förstås elitloppsvinnaren Nahar (v8 e. Love You). Nahar var mycket bra i Elitloppet, men årets upplaga kommer inte att gå till historien som en av de bästa.

 • Elitloppshelgen började så bra, men försvann i världens längsta regnskur. Så länge vädrets makter var med Solvalla gick det fort i loppen, riktigt fort. Italienska skrällen Owens Club vann lilla elitloppet (Sweden Cup) på 09.7ak. Burning Line Gral silverfinalen på 11.7am. Treåriga stoet Massive Babe vann treåringseliten för ston på 11.0ak.
 • Höjdpunkterna förutom elitloppsvinnaren Nahar och ovan nämnda hästar var: Raja Mirchi som satte lite färg på Elitloppet, Treårige Rolling Stones som är klassig värre och fyraåringarna Delicious US och Pascia Lest som båda imponerade vid sina segrar. Måste också nämna glädjen i vinnarcirkeln när danske Having Said That hade krossat sina franska motståndare i Montéeliten.

El Mago Pellini i Kungapokalen

El Mago Pellini imponerade precis som i försöket när han vann Kungapokalen efter svettiga sista 700… sonen till Chocolatier har ett underbart löphuvud, en riktigt fin häst. Gisela Ås vann stoavdelningen efter en patenterad smygare, här fick favoriten Fascination en alltför tuff resa med het häst utvändigt i toktempo.

 • Tre andra fyraåringar som imponerat är Digital Ink (e. Super Photo Kosmos), Checco Boko (e. Express It) och Prowess Kronos (e. Andover Hall).
 • Sebastian K fick trolla bort Oslo Grand Prix från spets, ingen försökte ta över ledningen från en häst alla vet trivs bäst i ryggar. Sebastian K, Nesta Effe och Maharajah visade dock alla toppform i ett trist Oslo Grand Prix.
 • Skräll i långa E3 för ston där Mellby Briolett profiterade på en halsinfekterad Denim Boko. I öppna klassen vann som vanligt Rolling Stones.

Dubbla derbyn till Ludde och Mosaique

Lutfi Kolgjini hade kvalat in flera och valde den här gången rätt häst i Svenskt Travderby. Mosaique Face vann övertygande, och överraskande, Svenskt Travderby 2013 på nytt löpningsrekord. Av bara farten krossade samme Mosaique Face allt i Europaderbyt, även det på nytt rekord.

 • Fartfest på Solvalla med Digital Ink som toppnummer, 11.3am imponerar.
 • Sebastian K vann Åby Stora Pris efter skiljeheat mot Save the Quick. Superhelgen på Solvalla sista helgen i september bjöd på stor travsport.

Trevlige Rokkakudo vann Kriteriet och superstammade D’One Oaks… lite i skymundan vann Panne de Moteur Gulddivisionen. Panne de Moteur följde upp med segrar i både Jubileumspokalen och Sundsvall Open Trot. Den som imponerade allra mest under Solvallas fina Jubileumspokalkväll var annars Save the Quick. Björn Goop visade sig perfekt för normalt småtröga Save the Quick som öppnade snabbt och gick undan lätt trots stentufft tempo, 10.9am är starka papper.

 • Occhione Jet svarade för en minst sagt imponerande uppvisning i årsdebuten på Rättvik, jag finner knappt ord för att beskriva hur han såg ut.
 • Fest på Årjängs med Sebastian K i toppform, 1.09.6 krävdes för seger.
 • Clint W Boko imponerade enormt på mig i Jarlsberg.

Quid Pro Quo var bara bäst i Sprintermästaren 2013, i en betydligt svagare upplaga än fjolårets fantastiska var det egentligen bara Alfaz Del Pi som imponerade av övriga.

 • Trippeltravet på Axevalla med en sensation i Stochampionatet. Blended Scotch (s4 e. Super Photo Kosmos) gynnades av hårt tempo och vann på rekordtiden 1.13.2-2640a.

Det som normalt är en av årets bästa kvällar – Hugo Åbergs på Jägersro – blev inte riktigt som jag tänkt mig. Commander Crowe vann ett tråkigt Hugo Åbergs och segertiden överträffades (eller underskreds) i flera andra lopp under dagen.

 • Digital Ink är en tanks som imponerar varje gång på topptider, landets bästa fyraåring?
 • Molle CD har varit grym i några starter, enligt tränaren ett monster.

Hambletonian Stakes har återgått till försök och final samma dag, det är trevligt men standarden på årets hästar gjorde försöken lite avslagna. Förhandsfavoriten Royalty For Life (e. RC Royalty) visade redan i försöket vem som var bäst för dagen, i finalen var han smått överlägsen mot hästar som inte imponerade. Kullens kanske bästa häst – Bee A Magician (e. Kadabra) – valde bort Hambletonian Stakes och tog istället hem en enkel seger i Hambletonian Oaks. Dagens kanske finaste prestation stod tvåårige Father Patrick (e. Cantab Hall) för när han utklassade alla i Peter Haughton Memorial, en ruskigt fin typ som verkar ha allt.

 • Ready Cash var smått överlägsen i Mastersfinalen och verkar gå mot en ny kanonsäsong.
 • Hambovinnaren Royalty For Life vann Canadian Trotting Classic.

On Track Piraten vann storlopp och Maharajah comebackade

On Track Piraten skrällvann både SM och Mullers Memorial, femåringen har tagit sjumilakliv mot den absoluta toppen under oktober månad.

 • Delicious US glänste på Solvalla med seger på 1.09.9.
 • Reven d’Amour har imponerat med två segrar.

Creatine, tränad av Bob Stewart, tog hem det stora treåringsloppet Kentucky Futurity. Father Patrick (h2 e. Cantab Hall) och Bee A Magician (s3 e. Kadabra) vann sina klasser i Breeders Crown och är årets dominanter i amerikansk travsport.

 • Mack Grace SM vann Lotterian i Italien, italiens bästa häst var som vanligt bra i ett devalverat lopp i ett devalverat travland.

Digital Ink är en klasshäst, han fick en efterlängtad seger i ett stort årgångslopp när han vann Breeders Crown och han imponerade även när han lite senare lekte hem Solvalla Grand Prix. Youana var grym i Breedersfinalen för fyraåriga ston, toköppning första varvet var inget som störde det minsta och segern var plättlätt.

 • Onceforallface (h2 e. Viking Kronos) vann Svensk Uppfödningslöpning med tränare Kolgjini i sulkyn, segertiden 13.7ak

I USA, på omgjorda Meadowlands, glänste elitloppsinbjudne Market Share med seger på 1.09.0. Treåriga superstoet Bee A Magician tog samma dag 17:e segern för året och går till vintervila utan förlust 2013.

 • Maharajah har svarat för en fin comeback och segrat i två Guldlopp.
 • Treårige Nimbus CD som fick elakt tryck i ledningen och ändå gick undan på lysande 11.0ak.
 • Hyperkapable Riff Kronos vann ett annat V75-lopp, men den här gången var det knackig aktion sista biten.
 • En annan häst som kommit tillbaks fint under häst/vinter är Orecchietti.

Criterium Continental har körts och svensktränade Indigious hade otur och blev störd med segern på gaffeln, nu vann istället Victoire det ärofyllda fyraåringsloppet.

 • Italienska Derbyt vanns av Robert Bi, samma häst som för övrigt vann Orsi Magnelli i november.