Hoppa till innehåll

Noras Bean skrällde i Prix de France

Travåret har både börjat som det brukar och inte, det vanliga är att svenskt trav går på halvfart och att Vintermeetinget i Paris tar allt fokus. Det ovanliga är att svenska hästar vunnit de två största loppen på Vincennes. Maharajah vann det största av dem alla när han spurtade hem Prix d’Amerique och Noras Bean skrällde i Prix de France.

Noras Bean_DSC_0255

Det går fort i svängarna, för en månad sedan dömde vi ut svenska hästar och nu är vi helt plötsligt ledande i Europa. Det är 9-åriga hästar som gäller år 2014. Maharajah och Noras Bean som vann de stora loppen är båda nio år liksom Ready Cash. Den sistnämnde floppade i årets vintermeeting och går nu över till avel på heltid. Vi får heller inte glömma Yarrah Boko som vann Prix de Belgique, var trea i Prix d’Amerique och fyra i Prix de France. Även Yarrah Boko är nio år. Men vi har också sett en blivande arvtagare till Ready Cash i Up And Quick, andraplatsen i Prix d’Amerique imponerar liksom andra segrar i vinter.

Robert Bergh i fokus

Här hemma har Robert Bergh visat upp nyförvärvet Amaru Boko (h7 e. Coktail Jet) i ett fantastiskt skick, och hans gamla tränare Timo Nurmos har visat upp Montgomery Gel (v8 e. Jag de Bellouet) i bra skick. Men mest imponerad är jag ändå av Absolut Newport (s7 e. SJs Photo) som visar en härlig inställning. Topplistan för 2014 är i sin linda…

Nahar

Nahar i sin gamla regi. Foto: travfilosofen.se

Årets häst-galan har också gått av stapeln, även om jag inte håller med respekterar (och förstår) jag att Nahar blev årets häst, Amazon Am årets treåring och Mosaique Face årets fyraåring. Själv håller jag fyraårige Digital Ink högst av alla och treåriga D’One som den bästa treåringen under 2013. Men det är Robert Bergh som dominerar just nu, både Nahar och Amazon Am kommer från Berghs stall.