Hoppa till innehåll

Tommy Hanné – Hjälte in i det sista

Tänkte skriva om all härlig sport som lyst upp marshimlen den här veckan, men beskedet om Tommy Hannés bortgång överskuggar allt. Tommy Hanné var en stor hjälte för mig redan på 70-talet, en av dom få som tog striden med giganten Stig H Johansson. När dom andra vek ned sig höll Hanné huvudet högt och tog striden med Mäster.

zorrino_

Mannen bakom filosofens tidiga idoler Keystone Sycamore och Zorrino höll huvudet högt ända in i det sista. Han trotsade sin sjukdom och jobbade trots att han borde legat i sjuksängen, så sent som i februari vann han lopp.

Tommy Hanné plockade fram massor av topphästar, förutom de två nämnda är Ata Star L juvelen i hans samling. Han var också en stor profil, sa ofta vad han tyckte och var lite av dåtidens Lutfi Kolgjini. Minns särskilt när han plockade bort Zorrino från Elitloppsfinalen 1982 med motiveringen att hästen inte fått rätt uppladdning inför Elitloppet och inte kunde göra sig själv rättvisa. Bakgrunden till det hela var att Zorrino tvingats starta i ett lopp innan Elitloppet som kom fel i hans matchning, Zorrino hade nått världseliten med lite speciella metoder och Hanné visste att den påtvingade matchningen inte gjorde honom rättvisa men ställde ändå motvilligt upp i Elitloppet. Men när han var en skugga av sitt rätta jag i försöket fick det vara nog, Hanné strök hästen trots att han alltså kvalade in till finalen. Rakryggad och stolt är bilden jag har av Tommy Hanné.

Hanné hade ofta hästar med stor kapacitet som glänste i lopp, precis som nämnde Kolgjini var han ingen man som satt och fegade i tredje invändigt. Hanné hade tränat och trodde på sina hästar, han körde också därefter. Ett av de mest klassiska lopp som körts i Sverige var när hans Ata Star L 1987 gjorde en helt makalös prestation på Solvalla. Här kan ni läsa om det loppet:

Ata Star L var en supertalang i Tommy Hanné:s regi, Hanné var på 70- och 80-talet en av få som tog upp kampen med Stig H Johansson och plockade fram den ena talangen efter den andra. Ata Star L är kanske den mest begåvade unghästen som funnits i Sverige, sonen till dåvarande avelsgiganten Tibur krossade allt som treåring och gjorde i fyraåringseliten 1987 ett fullständigt vanvettigt lopp. Trots dubbla galopper och tredjespår hela vägen nådde han fram till delad seger med Thackeray. Tyvärr fick Ata Star L problem med skador och blev aldrig den superstjärna som förväntades, han gick till avel tidigt och kommer alltid att bli ihågkommen som en av de värsta unghästar som skådats.

Tommy Hanné går till travhistorien som en av de största tränarna, i travfilosofens bok en av de absolut största.