Hoppa till innehåll

Panne de Moteur ruskigt vass

Panne de Moteur glänste i årsdebuten och idag på Solvalla såg han oemotståndlig ut när han tog andra årssegern, 1.10.6 från dödens helt okörd. Det blir spännande att se honom möta världseliten i år.

Panne de Moteur snuskigt fin på Solvalla. / Foto: travfilosofen.se

Panne de Moteur snuskigt fin på Solvalla. / Foto: travfilosofen.se

Spända linor, tussarna kvar och avstannande på 10.6ak, Panne de Moteur (h6 e. Credit Winner) går från klarhet till klarhet och såg ut som en tänkbar elitloppsvinnare… men vi sansar oss lite och avvaktar hårdare motstånd innan vi skriker ut honom som vinnare.

En riktigt fin V75:a på Jägersro i lördags, av flera bra insatser måste Angelo AM (v4 e. Gigant Neo) framhållas… trots tung resa i tufft tempo seglade han bara undan på 12.3ak, toppinsats av den maffige fyraåringen. Noras Bean (h9 e. Super Arnie) vann enkelt Olympiatravsuttagningen på 11.7am, med sig till finalen tog han Mr Picolit. Fina vinnare även i Olympic Kronos (h6 e. Viking Kronos), Asterix Hornline (v5 e. San Pellegrino) och Twins Fairytail (h5 e. Orlando Vici).

  • Absolut Newport (s7 e. SJ:s Photo) och Ruhuna Tea (h4 e. Viking Kronos) imponerade i V86.
  • Åke Lindbloms talang – Sauveur (h4 e. Echo) – tog fjärde raka på Solvalla, 13.3am är imponerande siffror.

Supermötet på Mantorp mellan Digital Ink och Mosaique Face slutade med norsk seger genom Support Justice (h5 e. Kadabra), stark insats av Digital Ink (v5 e. Super Photo Kosmos) som gick i dödens och fick stryk på målfoto.

Elitloppet närmar sig, men…

Det snackas om amerikansk bojkott av Elitloppet på grund av taskiga resförhållanden, tråkigt om det ska falla på det när intresse finns från amerikanskt håll. Franska hästar kan vi nog också glömma, åtminstone de franska vi vill se. Avel, konkurrerande lopp på hemmaplan och hård konkurrens i Sverige gör att franska hästar är lagomt intresserade av Elitloppet.

Här hemma har vi gott om hästar, Shaq Is Back och Panne de Moteur har redan visat elitloppsform och på lördag årsdebuterar Formula One. Det blir ett bra lopp, men Elitloppet förtjänar de bästa. Up And Quick, Ready Cash och de bästa äldre jänkarna som fortfarande tävlar är vad Solvalla behöver om inte Solvallas Internationella Elitlopp ska bli ett nytt Sverigelopp. Den internationella travsporten börjar mer och mer delas in i tre kategorier, de som tävlar i franska vintermeetinget tackar nej till Elitloppet, elitloppshästarna duger/passar inte i Frankrike och amerikanerna satsar på treåringsloppen och är sällsynta gäster i Sverige.

Det är ett överflöd av stora lopp och vi svenskar får acceptera att utländska hästar inte proriterar Elitloppet, inte ens vi svenskar prioriterar Elitloppshelgen längre… Kungapokalen och stonas motsvarighet avgörs i år bara några dagar efter Elitloppshelgen, det lär alltså bli tunnare än någonsin i fyraåringsloppen. Jag är rädd att intresset för Elitloppshelgen  kommer att minska rejält i år.