Hoppa till innehåll

Björn Goop vinner Elitloppet

En av mina absoluta favoritbanor – Charlottenlund utanför Köpenhamn – stod idag värd för V75 med storloppet Copenhagen Cup som huvudnummer. På förhand ett lopp med familjen Takter i huvudrollen. I efterhand blev det helt annorlunda.

Lunden_0016

Som så många gånger förut blev det inte som jag tänkt mig, istället för en duell mellan Solvato och Uncle Peter blev det en kuskuppvisning av Björn Goop som förmodligen kvalade in sin tredje häst som kusk till Elitloppet. Caballion har alltid varit urstark, men precis som vanligt tappade han travet sista biten, skillnaden den här gången var att Björn Goop satt i sulkyn och bar honom i mål som etta. Att det sitter i huvudet på Caballion har stått klart länge, smarta hästar vet var mållinjen är belägen och Caballion är av någon anledning livrädd för den. Solvato blev tempotorsk i kön och Uncle Peter tröttnade i ledningen sista 100. Vad hade hänt om inte ledande Mosaique Face blivit skrämd av den vita hästen efter 500 meter?

Johnny William

Nyligen vann Solvato (numer i träning hos Veijo Heiskanen) Olympiatravet, läs mer här. Mamman till Solvato är en Takterprodukt döpt efter mamma till Jimmy och Johnny. Solveig (hästen alltså) har lämnat uteslutande stjärnor, bortsett då från första avkomman Johnny William som inte höll för tävling och nu är avelshingst. Johnny William är döpt efter Jimmys bror Johnny och pappa Bo William. Idag möttes Takterprodukten Solvato och Jimmy Takters elitloppsklare Uncle Peter, som grädde på moset kördes Uncle Peter i Copenhagen Cup av Johnny Takter. Årets upplaga av Copenhagen Cup borde kanske hetat Takter Cup? För er som inte minns kan jag nämna att pappa Bo William var kung på 80-talet, en magiker som trollade med barfotabalans långt innan Åke Svanstedt var på tapeten. Bo William råkade ut för en olycka och försvann från den stora arenan, sönerna har fört de fina generna vidare med bravur.

Elitloppet som vanligt en enda röra

Det är naturligtvis helt omöjligt att inte nämna Elitloppet i dessa dagar, trots devalveringen av Solvalla är det fortfarande landets hetaste travlopp. De senast klara är Shaq Is Back och Nahar, den förstnämnde har värmt upp i enklare gäng och den sistnämnde har tydligen tränat bra. Thomas Uhrberg tycker det är skandal att Raja Mirchi inte bjudits in, skandal är ett tungt ord. Men jag förstår hans tankegångar. Igår i Helsingfors vann Univers de Pan Finlandia Ajo, han vill inte vara med. Bakom honom visade både Oasis Bi och Prussia att dom är högaktuella, men Tore Fyrand avvaktar med sina återstående biljetter. Idag i Copenhagen Cup stärkte Caballion och danske Orali sina aktier, Magic Tonight också om han nu vill vara med.

Lutfi Kolgjini rör om i grytan i de stora loppen med sina högkapabla hästar, men någon inbjudan till Elitloppet har inte kommit än… Robert Bergh undviker däremot de stora loppen och pratar istället in sina hästar i samma lopp, Bergh var nöjd med Nahar i ett jobb och vips fick han en biljett, Beau Mec var fyra i en svag gulddivision och det skulle inte förvåna mig om han blir med också. Kadett CD sitter kanske fast i fjärde inner på Gävle nästa helg och får sin biljett, om Bergh vill alltså? Låter jag bitter? Inte alls, men jag erkänner villigt att jag har svårt att smälta det faktum att Nahar vann Elitloppet i fjol. Det kan bli en skuttburk som vinner i år också, Caballion?

Det är som vanligt många återbud, ett halvt elitloppsfält har tackat nej, både från Frankrike, Sverige och Italien har det gjorts tummen ner för Elitloppet. Vet inte riktigt vad jag vill se förutom de redan inbjudna, efter alla återbud spelar det nästan ingen roll… Digital Ink vore kul, men han varit en liten besvikelse, det är överhuvudtaget många femåringar som är spännande men det verkar vara lika många som är tveksamma till att vara med. V75 på Gävle nästa vecka med en gratisbiljett till vinnaren, klara just nu i bokstavsordning:

Maven (USA)
Nahar (SVE)
Panne de Moteur (SVE)
Pascia’ Lest (ITA)
Reven d’Amour (SVE)
Shaq is Back (SVE)
Timoko (FRA)
Uncle Peter (USA)

Minst åtta utländska ekipage skriker jag om varje år, hoppet om fler utländska hästar står till Market Share, Prussia, Orali och en till fransk häst… men jag har ingen aning om vilken det skulle vara? Men det blir nog minst tio svenska är jag rädd, vinner gör den häst (svensk eller utländsk) som Björn Goop väljer att köra.

Tangerat världsrekord av Sebastian K

Årsdebuten är avklarad för Sebastian K, i helgen vann han och tangerade världsrekordet på 1.08.5… Åke Svanstedt och Sebastian K har presenterat sig i USA. Det andra försöket till Arthur J Cutler Memorial vanns av elitloppsaktuella Market Share på 1.08.7. Jag tror tyvärr inte Market Share kommer till Elitloppet, men jag har gärna fel.

***
Till sist vill jag påminna om Tom Alandhs elitloppsfilm som kommer att visas på SVT några dagar innan Elitloppet.