Hoppa till innehåll

Stor sport på Solvalla

Galet snabba tider, härligt publiktryck, stora känslor, diskningar och så Lutfi Kolgjini. Mannen som hela tiden pendlar på gränsen mellan himmel och helvete, mannen som kan vara fullständigt vansinnig ena dagen och from som ett lamm nästa. Igår kväll misstänker jag att han var from, vinner stallet fyra lopp en elitloppslördag är man rätt nöjd.

Olympic Kronos och Ludde. Foto: travfilosofen.se

Olympic Kronos och Ludde. Foto: travfilosofen.se

Leendet på Luddes läppar när han lyckades försvara ledningen med Mosaique Face i finalen av lilla elitloppet sa allt, det var en sån där dag då allt stämmer. Det började i försöket där Mosaique Face tangerade banrekordet på 1.09.5… men, han var inte först i mål. Ed You diskades dock och Ludde överraskade med att välja innerspår i finalen, men han visste vad han gjorde. Med racerbalans fixade fjolårets derbyvinnare även det och vann enkelt på 1.09.9. Sonen Adrian vann också lopp, och sen bombade Olympic Kronos hem Silverfinalen på 11.5am. I Örebro öppnade sig den klarblå himlen igår eftermiddag och förvandlades till oväder… om det blir himmel eller helvete för Ludde idag vet man inte, men hästarna verkar vara i form, den saken är säker.

Mellby Viking värst i rekordslakten

Mellby Viking överlägsen i Harper Hanovers. Foto: travfilosofen.se

Mellby Viking överlägsen i Harper Hanovers. Foto: travfilosofen.se

Värmen kom hastigt till Sverige, i fredags sprang hästar vi inte visste fanns låga 10-tider och fartfesten fortsatte på lördagen. I Harper Hanovers blåste Mellby Viking förbi förvånade konkurrenter och landade på 12.5-3160m, han slaktade löpningsrekordet och om det är världsrekord eller inte bryr jag mig inte i. Mellby Viking har alltid varit en kapabel häst, många omotiverade galopper har ställt till det, men nu verkar han ha fått ordning på både ben och psyke. Vill också nämna Time Machine som var med i en hård öppning, satt fast när tåget fick och spurtade strålande som tvåa i Harpers.

11-tider på medeldistans i snart sagt alla lopp, Västerbo Fantast och Ni Talar Bra Latin imponerade enormt i sina låga klasser. V75-omgångens megafavorit – BBS Sugarlight – galopperade och fick segerraden bruten, men han gick heroiskt efter galoppen och var två i mål. Snöpligt, men sagan lär fortsätta. I Stoeliten galopperade She Loves You F.I när spetsstriden var avgjord, det bäddade för Dileva Käll som kunde vinna i en av sina sista starter, hon ska gå till avel och bättre avslutning än så här går knappast att få.

Har inte sett någon publiksiffra från lördagen, men det såg välfyllt ut och stämningen var som vanligt på topp. Elitloppshelgen behåller greppet som ett av landets största event, det är nog bara tv4 som missat det. Ni har väl förresten inte missat att det är nya kanaler som gäller för söndagens trav:

Kl 12.30-14.00: Inför Elitloppet, TV12, från Solvalla.
Kl 14.00-15.00: Elitloppet, TV4, från Solvalla.
Kl 15.00-18.30: Elitloppet, TV12, från Solvalla.
Kl 18.30-19.00: Vinnare V75 – Elitloppet, TV4, från Solvalla.

Världsrekorden ni ska hålla reda på

Enough Talk - världsrekordhållare. Foto: travfilosofen.se

Enough Talk – världsrekordhållare. Foto: travfilosofen.se

Med tanke på de snabba tiderna kan jag informera om gällande världsrekord, på tusenmetersbana som gäller på Solvalla är världsrekordet 1.08.7 (Uncle Peter) och det absoluta världsrekordet är 1.08.1 (Enough Talk). Det snackas ofta om att det absoluta världsrekordet är 1.08.5, men det är rekordet på milebana, det absoluta är satt på en bana i USA med en kurva och är alltså 1.08.1. Världsrekordet på tusenmetersbana kan slås om vädret är bra och loppen körs i rätt tempo. Runt 1.08 första 500, 1.09 första 1000 och sen en snabb avslutning på 1.08 sista 500… då hänger världsrekordet på tusenmetersbana löst, det absoluta världsrekordet kan vi nog glömma.