Hoppa till innehåll

Tack, men nej tack

Blir det värre för varje år eller är det bara jag som blir äldre? Har det någonsin varit så många ”återbud” till Elitloppet? Stjärnorna är inte intresserade, det är avel och satsning mot andra lopp och årstider, och de spännande nykomlingarna tycker det är för tufft med två heat. Det är sååå tråkigt. Vi får glädja oss åt att det kommer två jänkare, visserligen med svenska tränare, men ändå.

26123484

Trots det amerikanska inslaget minskar det internationella deltagandet, flagghästarna (som det så nedlåtande har hetat om många internationella gäster) är för mig oerhört värdefulla. Det ska vara så många länder som möjligt representerade, hellre en chanslös finsk häst än en som rankas åtta i Sverige. Titta på OS, det är ett begränsat antal från varje land, hur kul skulle det vara om USA och Jamaica hade alla löpare på 100 meter i OS?

Idag tillsätts sista platsen i Elitloppet när vinnaren i Gulddivisionen får en inbjudan, jag håller tummarna för norske Mr X.F Royal… men ett hett tips är att Francais du Gull kniper platsen med Björn Goop i sulkyn, i så fall fjärde hästen han fixar en biljett åt. Jag har sagt det förut, Björn Goop vinner Elitloppet, frågan är bara med vilken häst?

Fyraåringarna i kval på Åby

Som ytterligare salt i såren körs Kungapokalen (och stonas motsvarighet) några dagar efetr Elitloppet, vilket innebär att den stora armadan av toppfyraåringar kommer att lysa med sin frånvaro under Elitloppshelgen. Fyraåringseliten har efter Elitloppet varit det bästa under hela helgen, så blir det inte nu.

I kvalen i torsdags var det tre hästar som glänste lite extra: Amazing Man, Rolex Bigi och Boys Going In… även Djali Boko var bra vid sin kvalseger, Per Nordström överraskade med att välja bakspår? En luring som ni inte får döma på insatsen i kvalet är Cool Keeper, det är en hårding som kommer att gynnas av högt tempo.

Konung Gustaf V:s Pokal
2 140 meter, autostart
1. Tycoon Conway Hall (Steen Juul)
2. Rolex Bigi (Anders Svanstedt)
3. Boys Going In (Fredrik Persson)
4. Amazing Man (Veijo Heiskanen)
5. Poochai (Svante Båth)
6. Ivar Sånna (Jan Hellstedt)
7. Jonesy (Tuomas Korvenoja)
8. Sir Ratzeputz (Timo Nurmos)
9. Djali Boko (Per Nordström)
10. Love Dancer (Fredrik B Larsson)
11. Cool Keeper (Leif Witasp)
12. Bear Dancer (Ulf Stenströmer)
Förstapris: 902 660 kronor

***
Till sist påminner jag om lottningen till Elitloppet som sker imorgon söndag, på kvällen kommer jag och en del andra travnördar kolla in alla startlistor till Elitloppshelgen… en helg som numera även innefattar fredagens eftermiddagstrav. Trots alla återbud och annat som devalverat Elitloppshelgen är det hur stort som helst för mig och alla andra nördar, det är en intensiv variant av fotbolls-VM. Vi får inte se Maharajah i Elitloppet eller Zlatan i VM, men det är ändå stort.