Hoppa till innehåll

Krönika – Maj 2014

Elitloppet förstås i högsätet under maj, men pokalloppen på Åby och internationella drabbningar har också satt sina spår i en månad där vi pendlat mellan kyla och sommarvärme. Om jag kunde skulle jag utse Björn Goop till månadens häst, nu får det bli elitloppsvinnaren Timoko istället.

Björn Goop

 

Elitloppet kan sammanfattas med att de två bästa och mest kompletta hästarna (och kuskarna) dominerade, Timoko (Björn Goop) och Panne de Moteur (Örjan Kihlström) är två travmaskiner som behärskar alla förhållanden och löpningsförlopp. Det var försöksvinnarna som gjorde upp i finalen. Raja Mirchi och Digital Ink gjorde kanonlopp i försöken, synd att båda galopperade i finalen, men dom är inte lika kompletta som Elitloppets två dominanter. Delicious US och Pascia’ Lest (otur med spåret i försöket) var positiva som trea och fyra i finalen, och amerikanska stoet Maven gjorde ett bra försök men kom aldrig till i finalen.

Elitloppshelgen bjöd på härligt väder och fartfyllda race

Fredag
Förfester kan vara alldeles underbara, fredagens inledning på Elitloppshelgen var just det. Första loppet kördes i överljudsfart, David Miller körde amerikanskt i jänkarvagnen och bäddade för en bra segertid, och Ametrin med Hans-Ove Sundberg drog nytta av tempot och vann överlägset på 1.10.2. I övrigt fick vi se supertalangen Spartan Kronos (h3 e. Muscle Hill) bolla med jämnåriga, tränare Lugauer hyllar sin treåring enormt som lekte på 12,9am… hmm, tider är en sak men intrycket var också mäktigt.

Lördag
Leendet på Luddes läppar när han lyckades försvara ledningen med Mosaique Face i finalen av lilla elitloppet sa allt, det var en sån där dag då allt stämmer. Det började i försöket där Mosaique Face tangerade banrekordet på 1.09.5. Med racerbalans fixade fjolårets derbyvinnare även finalen och vann enkelt på 1.09.9.

  • Olympic Kronos hem Silverfinalen på 11.5am.

I Harper Hanovers blåste Mellby Viking förbi förvånade konkurrenter och landade på 12.5-3160m, han slaktade löpningsrekordet och om det är världsrekord eller inte bryr jag mig inte i. Mellby Viking har alltid varit en kapabel häst, många omotiverade galopper har ställt till det, men nu verkar han ha fått ordning på både ben och psyke. Vill också nämnaTime Machine som var med i en hård öppning, satt fast när tåget fick och spurtade strålande som tvåa i Harpers.

11-tider på medeldistans i snart sagt alla lopp, Västerbo Fantast och Ni Talar Bra Latin imponerade enormt i sina låga klasser. V75-omgångens megafavorit – BBS Sugarlight – galopperade och fick segerraden bruten, men han gick heroiskt efter galoppen och var två i mål. I Stoeliten galopperade She Loves You F.I när spetsstriden var avgjord, det bäddade för Dileva Käll som kunde vinna.

Söndag
I fyraåringseliten fick Jimmy Takter revansch för missen med Uncle Peter när Corky (h4 e. Muscles Yankee) var smått överlägsen från dödens, en hiskelig insats och tiden 1.10.4 är löpningsrekord. I fyraåringseliten för ston blev det rejäl körning med heta Single Sock i ledningen, hon tröttnade och istället vann The Divine Miss F (s4 e. Kiss Francais) mycket enkelt på topptiden 1.10.4, nytt löpningsrekord även här. Single Sock myclet tapper tvåa.

I treåringseliten för ston vann urläckra Juniata Hanover (s3 e. Cantab Hall) trots galopp i starten. Finske Jontte Boy (h3 e. Love You) vann treåringseliten efter en stenhård duell med Fire To The Rain(h3 e. Yankee Glide).

***
Maj månad i övrigt faller liksom i glömska när allt fokus riktas mot Elitloppshelgen, men pokalloppen på Åby får vi inte glömma. Poochai tog hem Kungapokalen och Backfire Drottningkannan. Men mest av alla imponerade Magic Tonight när han blåste runt på 1.09.3 i ett sprinterlopp. I övrigt under maj kan jag nämna:

  • Reven d’Amour och BBS Sugarlight som imponerade i V75 på Örebro
  • Caballion som vann Copenhagen Cup på ren styrka.
  • Truculent och Jeppas Maxi som imponerade i V75 på Gävle.
  • Sebastian K som inlett USA-sejouren på bästa vis, seger i storlopp på 1.08.5.

***

Topplistan – Maj 2014

  1. Timoko – Elitloppsvinnaren var bara bäst.
  2. Panne de Moteur – Kanonlopp som tvåa i Elitloppet.
  3. Mosaique Face – Vinnaren av lilla elitloppet imponerade.
  4. Corky – Vann fyraåringseliten den hårda vägen.
  5. Mellby Viking – Överlägsen i Harpers på magiska 1.12.5-3160m.