Hoppa till innehåll

Krönika – Juli 2014

2013-07-04-1080

Sprintermästaren 2013. Foto: travfilosofen.se

Mängder av storlopp i Sverige, mest imponerade månadens häst – Happy Days – i Sprintermästaren och Magic Tonight i Årjängs Stora. Stochampionatet och Hugo Åbergs har också avgjorts under den rekordvarma svenska sommaren.

Topplista – Juli 2014

 1. Happy Days – Imponerande spintermästare.
 2. Magic Tonight – Överlägsen i Årjängs Stora.
 3. Archangel Am – Grym i Fyraåringstestet på Sundbyholm.
 4. Fire To The Rain – Mycket bra i Ulf Thoresens Minne.
 5. Digital Frame – Mycket fin treåring.

Sprintermästaren 2014 var på papperet inget av de bästa, men det är alltid ett spännande lopp med överraskande moment. Så även denna gång då Happy Days vann tillsammans med kusken Johnny Takter och tränaren Michael Lönborg. Orutinerade Happy Days tillhörde inte favoriterna på förhand, han var en i outsiderskaran men inte en av huvudfavoriterna. Det var dock en synnerligen rättvis vinnare, överlägsen och snabbast i försöket på 1.10.9 och säker seger i finalen på 1.10.7. Många galopper i finalen, men vinnaren var för dagen bäst och går en intressant framtid till mötes.

 • Magic Tonight dansade hem Årjängs Stora från start till mål, väl i ledningen blev det inte mycket till lopp för den ledigt travande flygmaskinen.

Söndagens trav på Axevalla med Stochampionatet blev en klang och jubel-föreställning för Peter Untersteiner, fyra kusksegrar på V75 plus seger i Stochampionatet för egentränade Neona Princess med sonen Johan i sulkyn. Peter trivdes i solen på Skaraslätten och är utan tvivel i sitt livs form som tränare och kusk, att sonen Johan valde att flytta hem nu är logiskt. Dagens sportsliga behållning på Axevalla var kanske ändå treårige Digital Frame som vann Slaget vid Axevalla Hed efter en mycket imponerande insats.

 • Axevallas fredagstrav höll som vanligt bra klass. Carelin imponerade i ett fyraåringslopp, Claes Boko vann ett bra femåringslopp och Udos Oiler vann styrkeprovet över fyra varv.
 • Lördagens V75 på Axevalla inleddes med seger för supertalangen Jeppas Maxi.
 • Solvato lekte hem Axevallalöpningen i bländande stil, en av landets läckraste hästar utan tvivel.
 • I avslutande V75-avdelningen krossade Time Machine motståndet från dödens på fina 1.11.0.

Ed You vann Hugo Åbergs, men först efter att målettan Un Mec d’Heripre diskats för trängning. Ed You diskades själv i försöket till lilla elitloppet, nu hade han marginalerna på sin sida. Det var inget lopp som kommer att gå till historien som ett av de bästa, profillöst är det ord som bäst beskriver årets upplaga. Fantastiskt väder på Jägersro och mycket publik, men sporten överlag var sådär. Tumble Dust vann fyraåringsloppet före Corky, Happy Days satt fast i rygg på ledaren/vinnaren.

 • Cool Keeper skrällde i Norrlands Grand Prix i torsdags, efter ett par dåliga insatser var han tillbaka i toppform och då är han så här bra.
 • Archangel Am (4 år e. Going Kronos) imponerade stort i Fyraåringstestet på Sundbyholm, 12.9a-2640m efter en tung resa mot kvalificerat motstånd.

Stortrav i Norge, Finland och Nordamerika

Topptrav på Jarlsberg i Norge med Ulf Thoresens Minne och ett kanonlopp för femåringar. Reijo Liljendahls Fire To The Rain vann Ulf Thoresens Minne efter en mycket stark insats i dödens, Fire To The Rain var heroisk när han plockade ned finske Jontte Boy på upploppet. Femåringsloppet blev en härlig duell mellan ledande BBS Sugarlight och dödenstravande Support Justice. Första varvet kördes i lågt tempo, men avslutningsrundan gick undan värre och det var med och näppe som BBS Sugarlight kunde hålla undan för Support Justice. Överbetyg till båda hästarna.

 • I Finland på Mikkelibanan vann Reven d’Amour klassiska St Michel Ajo, Reven d’Amour går mot sin förmodligen bästa säsong någonsin.
 • Jimmy Takters treårsstjärnor tog en trippel i Stanley Dancer Memorial, Father Patrick vann före Nuncio och Trixton.
 • Storloppet Maple Leaf Trot i Kanada vanns av Intimidate, på en regntung bana slog han av storfavoriten Sebastian K.