Hoppa till innehåll

Poochai vann Derbyt

Poochai
Poochai

Poochai. Foto: travfilosofen.se

I ett dramatiskt Derby där det kördes på flera händer i inledningen vann Poochai med Örjan Kihlström i sulkyn. Loppet blev dramatiskt, högt inledningstempo, galopp för ledande favoriten Archangel Am och över upploppet en tät strid mellan Poochai och Ivar Sånna. Poochai fick drömresa av Örjan medan tvåan Ivar Sånna tvingades trava i dödens stor del av loppet, Ivar Sånna gjorde ett mycket tappert lopp och var en hårsmån från att vinna. Segertiden 1.12.4 är tangerat löpningsrekord.

Poochai (h4 e. Make It Happen-In Vino Veritas e. Express Ride) har haft ett bra år, seger i Kungapokalen och nu i Svenskt Travderby. Han är startsnabb och speedig, inte den starkaste hästen i kullen men med facit i hand får man nog säga att han är kullens mest kompletta. Hans bästa chans i årgångsloppen på förhand var Sprintermästaren, det var det enda av de tre stora han inte vann. Trav är svårt.

 

Det finns en del intressanta inslag i Poochai:s stamtavla, framförallt mormors mor Liquorish har lämnat djupa spår i svensk travsport. Liquorish är bland annat mamma till Bourbon Eyes som är ett av landets bästa avelsston. För er som gillar stamtavlor rekommenderar jag ett besök här: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&lang=swe&trotter=poochai

 

Svante Båth kvalade in fyra hästar till Derbyt, resultatet blev en första- och en tredjeplats, tror Svante är nöjd. Unghästkungen har slipat på detaljerna och fått hästarna att hålla den höga nivån lite längre, femårige Quid Pro Quo är en annan av stallets stjärnor som haft stora framgångar på sistone.

Derbyhelgen innehöll en del andra sportsliga godbitar:

  • Calvin Borel vann V75 trots galopp, starkt.
  • Jontte Boy vann treåringsloppet enkelt.
  • Spark Rick fortsätter imponera.
  • Fyraårsdrottningen Neona Princess vann Derbystoet.

***
Till sist måste jag nämna fyraårige Charrua Forlan (v4 e. Up Front Larry) som vann på V86 i onsdags, trots tuff körning gick han undan säkert, underbart löphuvud på en av landets bästa fyraåriga hästar.