Hoppa till innehåll

Norge – Hösten 2014

En bilresa genom Norge, helt utan trav var det tänkt… men att resa genom Norge och undvika trav går inte, vi såg travhästar som tränades i det magiska landskapet och vi hittade små banor i obygden som vi inte visste existerade.

***
Tillbaks till den travrelaterade delen av resan, helt oplanerad vill jag säga. Till och med sambon tror mig där. Vi passerade Momarkens travbana utan att jag ens sneglade, vi passerade också Drammen i början av resan, där finns en av Norges mest kända banor men det brydde jag mig inte i, ett bevis på att trav inte alls var intressant på resan.

Men dag 2 drog vi iväg till en liten by som heter Åmli, där skulle det finnas fina vandringsleder och bra boende så dit drog vi. När vi kom till Åmli och hamnade på en väg som till och med var liten med norska mått mätt var det dags att vända, jag svängde in på en liten grusväg för att lätta på trycket och vad händer?

Åmli_2014-09-29-3263

Ett tecken, 400 meter, vi parkerade bilen och bestämde oss för att ta en bensträckare.

Åmli_2014-09-29-3264

Inte skulle vi hitta en travbana, eller?

Åmli_2014-09-29-3244

Det började lukta jackpot, och tror ni inte att det var en ”riktig” travbana i slutet av vägen.

Åmli_2014-09-29-3250

Det fanns till och med måldomartorn, toalett och fräscha sulkys.

Åmli_2014-09-29-3258

Upprymda, ja till och med sambon påverkas av min glädje, drog vi vidare nedåt landet. Vi skulle till Kristiansand och där vet jag att Sörlandets travpark finns, nu blev jag mer eller mindre tvingad av sambon att stanna till.

Sörlandet_2014-09-30-3315(0)

Det såg stängt ut, men vi klättrade uppför en kulle, över staketet och in på publikplatsen.

Sörlandet_2014-09-30-3319

Jag är svårt förtjust i travbanor, aktivitet var det på banan också… just den här träningsvagnen har jag aldrig sett förut.

Sörlandet_2014-09-30-3318

Vi drog vidare, Stavanger var huvudmålet med resan och där finns Forus, Rogalands enda travbana. En travbana jag besökte 1997 när min stora favorit Gentle Star vann banans stora lopp Forus Open. Den gången fotade jag inte så mycket, fick ta det nu istället. Entrén var öppen så vi slapp klättra över staketet.

Forus_2014-10-01-3392

Det jag minns från 1997 är närheten till banan, en meter från läktaren till banan var min beskrivning, stämmer rätt bra.

Forus_2014-10-01-3394

Gentle Star är trots sin storhet inte banans stora stjärna, elitloppsvinnaren 1986 -Rex Rodney – är bygdens stora stjärna. Han står staty och restaurangen är uppkallad efter honom, sambon undrar fortfarande var han är begravd? Hon tycker det är bisarrt att Ego Boy är begravd i Rättviks vinnarcirkel, därav hennes undran.

Forus_DSC_0214

Forus_DSC_0215

Även på Forus var det aktivitet, ett vältravande kallblod i snabba bakvarv.

Forus_DSC_0206

***
Ja, så kan det gå när man åker bil genom Norge utan en tanke på trav… jag har förvarnat sambon om att nästa Norge-resa går till trakterna av Lillehammer, travbanan Biri ska ligga fint vid en sjö mellan Gjövik och Lillehammer. Kanske kan vi stanna till om vi har vägarna förbi?

Etiketter: