Hoppa till innehåll

Krönika – Oktober 2014

I USA har fenomenet Mission Brief (s2 e. Muscle Hill) satt världsrekord för tvååringar med magiska 1.08.7 och treårige Nuncio segrat i både Kentucky Futurity och Yonkers Trot. På hemmaplan har On Track Piraten haft en fantastisk månad och fyraåringarna Charrua Forlan och Ivar Sånna glänst enormt.

Charrua Forlan (v4 e. Up Front Larry. Foto: travfilosofen.se

Charrua Forlan (v4 e. Up Front Larry. Foto: travfilosofen.se

Topplistan – Oktober 2014

  1. Mission Brief – En av de mest talangfulla som skådats.
  2. On Track Piraten – Tokformen håller i sig, landets bästa häst.
  3. Nuncio – Två raka i två klassiska lopp i USA.
  4. Charrua Forlan – Komplett fyraåring.
  5. Ivar Sånna – Imponerar, kanske bäst i fyraåringskullen?

On Track Piraten – Landets just nu bästa häst

On Track Piraten vann SM och får nu betraktas som landets bästa häst, tre raka i mycket imponerande stil. Mosaique Face gjorde ett bra lopp som knappt slagen tvåa, till övriga var det mycket långt. Västerboonthenews var en annan som glänste, storform även på den kanten. On Track Piraten vann även Müllers enkelt mot bra motstånd.

Ivar Sånna imponerade i St Leger, och i en semifinal till Breeders Crown var han minst lika bra. Just nu är det han eller Charrua Forlan som rankas högst av landets fyraåringar, Charrua Forlan bollade med Call Me Keeper och Corky på Solvalla, och i starten efter var han heroisk när han vann semifinalen i Breeders Crown från dödens.

  • Explosive de Vie (v3 e. Explosive Matter) vann Sikta Mot Stjärnorna enkelt.
  • En av snackisarna i oktober var annars treårige Deepdish som sprang en 11-tid i splendid isolation på Solvalla.
  • Delicious US har comebackat, Redén och många andra är förälskade i det lilla stoet med den stora speeden.

På tal om comeback, när Maharajah comebackade på Solvalla med en tredjeplats var det till och med reportage i sportnytt. Maharajah är en riktig profil, finns det någon arvtagare till 9-åringen inom överskådlig framtid?

Mission Brief – Sjukt talangfull tvååring

Mission Brief (s2 e. Muscle Hill) sprang 1.08.7 på Red Mile i Lexington, Kentucky. Jag såg henne på Meadowlands i Merrie Annabelle och det var en imponerande syn, det finns oerhörda resurser i Mission Brief och vi får hoppas att hon får vara hel framöver.

Nuncio (h3 e. Andover Hall) slog Father Patrick i Kentucky Futurity, en välförtjänt seger för den svenskägde Hamletoniantvåan. Nuncio lekte som väntat även hem Yonkers Trot, hästen som hela tiden fått stå i skuggan av sina stallkamrater har helt plötsligt klivit fram i rampljuset. Nystarten av International Trot (preview) på Yonkers Raceway vanns av fyraårige Natural Herbie, Commander Crowe tvåa medans Sebastian K galopperade bort sig tidigt.

  • Robert Bi vann Europaderbyt, men det var med ett nödrop och ingen direkt imponerande insats.
  • I Norge tog fenomenet Lannem Silje 24:e raka segern.