Hoppa till innehåll

Jag längtar tillbaks

Forus_DSC_0206

För varje år ökar tristessen den här årstiden, inte allmänt, men för travsporten. Det finns ingen att hålla i handen, alla slår alla och vem som är bäst går inte att säga längre. Det är inte för tippandets skull jag tröttnar, det är bara en allmän trötthet på skor, vagnar, taktiklopp och avsaknaden av klasshästar. Alla är lika bra och positionerna är så avgörande att jag snart inte orkar bry mig.

Om ni undrar vad bilden har med någonting att göra kan jag säga att det är just det den har… ett träningspass med ett norskt kallblod på ett öde Forus i höstas, det är nämligen just det som är kärnan i travets fantastiska värld. Långt ifrån spelinformation, skoryck och hysteriska kommentatorer. Ett träningspass i långvagn på en öde travbana, där finns den riktiga sporten om ni frågar mig.

Jag är ledsen att behöva säga det här igen, men det är inte lika roligt längre. På 70-talet var stjärnorna verkligen stjärnor, det spelade ingen roll vilken position dom hade i loppet eller vad dom hade på fötterna, när en stjärna mötte sämre hästar var utgången given… det small bara till och motståndarna förvandlades till statister. Nu kan man inte ens vara säker på att Maharajah (vinnaren av Europas största lopp) vinner ett vanligt snabblopp på Solvalla, till och med en av världens bästa hästar måste vara toppad för att vinna ett snabblopp på Valla.

Form slår numera alltid klass, är det så enkelt?

Ska verkligen utrustning och taktik betyda så mycket? Hur kan en medelmåtta helt plötsligt vinna Elitloppet? Är det så enkelt att vi är inne i en period då vi saknar riktiga superhästar som Varenne, eller är det så här det kommer att se ut framöver? Jag har inga svar, vet bara att jag just nu är trött på att inte ens kunna säga vem som är bästa travhästen i landet… i våras Panne de Moteur, i höstas On Track Piraten och nu?

  • Al Dente var länge kung bland treåringarna, lagom till den stora drabbningen i Kriteriet föll han ihop… kommer han tillbaks?
  • Ivar Sånna var heroisk i Derbyt, har haft en fantastisk höst och hissats överallt som framtidens superhäst… på Solvalla i december var han blek, en tillfällighet?
  • Robert Bergh har specialiserat sig på bra hästar (efter Love You) som ingen tidigare såg som superhästar, Nahar vann överraskande Elitloppet 2013 och i år har Ed You tagit flera tunga titlar… för mig är det bara förvirrande.

Det har blivit lite för vanligt med formförbättrade hästar, är det bara att placera en häst hos rätt tränare och få en förbättring på 20 meter? Jag tror inte på enkla lösningar, och ska jag vara helt ärlig gillar jag det inte heller. Det är alldeles för många hästar som helt plötsligt rusar kusligt fort, och intrycket man får är att det räcker med att dra skorna och/eller slänga på en ny sulky med superkrafter. Är det så enkelt?

Något är fel, när ska Mäster prata ut?

Efter att jag skrev det här (ovan) har debatten om barfotakörning tagit en ny vändning, blödande hovar på Åby har gjort att några banor för tillfället förbjudit barfotakörning. Det är alldeles uppenbart att svensk travsport blivit en osund industri och att något måste göras. Det är inte bara skorna det handlar om, vagnar och annan turborelaterad utrustning i syfte att kräma ur det bästa så snabbt som möjligt. Det syns tydligt på de unga hästarna, travrondens topprankade treåringar 2013 har i väldigt stor utsträckning försvunnit under fyraårssäsongen och formförändringarna bland våra yngsta hästar är påtaglig i både positiv och negativ riktning.

I tv-studion sitter Mäster (Stig H) och är klok som alltid, men jag undrar vad Johansson egentligen tänker om den moderna travsporten? Han är fortfarande tränare och har naturligtvis svårt att uttala sig om allt som händer, han är jävig… men nog har väl Johansson idéer om vad det är som händer, måste vi vänta tills han skriver en bok efter karriären? Lägg skorna på hyllan Stig och säg vad du egentligen tycker, eller ska vi snarare hoppas på att Kolgjini och Hultman är de tränare som kommer att avslöja de riktigt saftiga detaljerna?

Jag väntar på smaskiga detaljer, i väntan på det väntar jag på en superhäst jag kan lita på… en ny Varenne, Copiad eller Ego Boy. Eller varför inte en ny Gentle Star som tränas på ett öde Forus en vanlig höstdag.