Hoppa till innehåll

Krönika – November 2014

Solvato är inte månadens häst, men kanske månadens uppenbarelse. Årsdebuten i slutet på november var glimrande. Men månadens häst hämtar jag från Norge, kallblodsstoet Lannem Silje tog 26:e raka och är ett fenomen.

Solvato (h5 e. Donato Hanover). Foto: travfilosofen.se

Solvato (h5 e. Donato Hanover). Foto: travfilosofen.se

November var en överraskande bra månad, lite som sista natten med gänget innan vintern anländer på allvar och travsporten flyttar till Frankrike.

Topplista – November 2014

 1. Lannem Silje – 26 raka segrar, det norska kallblodet är ett unikum.
 2. Mission Brief – Ett amerikanskt tvåårsmonster, överlägsen i Breeders Crown.
 3. D’One – Två imponerande segrar mot meriterat motstånd.
 4. Västerbo Fantast – Mycket bra i Breeders-finalen för fyraåringar.
 5. Lover Face – Ruggig utveckling i år.

Precis utanför listan hamnar Riff Kronos (härlig inställning), Mister JP (kung i tvåårskullen) och Darling Boko (härlig utveckling).

Sverige – Sensationell fartfest på Solvalla

Breeders Crown-finaler på Sundbyholm och som vanligt föll favoriterna som käglor: Västerbo Fantast vann finalen för fyraåriga hingstar/valacker när Ivar Sånna blev struken och Charrua Forlan tröttnade i dödens, ska tilläggas att vinnaren var strålande från ledningen. Backfire spurtade ned kulldrottningen och favoriten Neona Princess efter en virvlande upploppsrökare i stofinalen för fyraåringar. Psycho vann treåringarnas manliga upplaga och var det närmaste en favorit man kan komma, men det krävdes uppförstorat målfoto mot den mindre betrodda Gross Weight. Olympia Tilly var en skräll för mig i finalen för treåriga ston.

 • Magisk duell mellan två klassiga fyraåringar på Solvalla i onsdags, D’One höll undan för Riff Kronos på 11.5am.
 • Frozen är en rejäl bit med härlig utstrålning, V75-segern på Halmstad vanns överlägset och han nosar på topplistan.
 • Darling Biko allt bättre, såg stark ut på V86.
 • D’One tog hem ännu en triumf på Solvalla, det högklassigt stammade stort har haft en fin höst.

Galen fartfest i V75-finalerna på Solvalla, i ett grådaskigt novemberfuktigt Sverige kördes det som aldrig förr… helt galet! Nahar vann ett toköverpacat Silverhästen på, håll i er ordentligt nu, 10.5-2140a!!! Och det var inte det enda loppet som kördes i överljudsfart den här dagen: Food Money länsade undan i spets på 12.2-2140a, Lover Face krossade allt i dödens på 12.2-2140a, Riff Kronos vann på 12.1-2140a och Coldtown vann bronsfinalen på 11.4-2140a. Någon som har en vettig förklaring till dessa vildsinta fartfester mitt i ”vintern”?

Uppfödningslöpningen vanns av den stora favoriten Mister JP, Björn Goop har en väl utvecklad unghäst, finns det utveckling även nästa år? Veijo Heiskanen tog tre V75-segrar, den ljuvlige Solvato värmde mest i trion. Solvato siktar mot Prix d’Amerique.

Internationellt – Mission Brief är sjukt bra

Breeders Crown i USA och tvåårige superhästen Mission Brief fortsätter imponera, utan tvivel den jag rankar etta bland alla amerikanska travare. Father Patrick slog Nuncio och är nog kulletta bland treåringarna trots några missar i stora lopp. Shake It Cerry vann treåriga stonas avdelning, hon brände i största loppet för stona men har dominerat i övrigt.

 • Jontte Boy vann Orsi Mangelli ganska enkelt, därmed har den finske treåringen vunnit nio av sina tio starter i år.
 • Lannem Silje tog 26:e raka segern och är ett fenomen, spännande när hon tar sig an den äldre eliten nästa år.
 • Prussia övertygade vid seger i Nationernas Pris.

På tal om Prix d’Amerique siktar Takters nyförvärv – Maven – dit, Jimmy Takter siktar på att kopiera det Moni Maker gjorde, tveklöst mycket spännande.