Hoppa till innehåll

Krönika – Tredje kvartalet 2014

Ett kvartal som dominerades av Hambletonian Stakes eftersom det är det största som finns och jag var där för första gången, och förutom klassikern bland klassiker fick jag se tvååriga fenomenet Mission Brief som är bland det värsta jag sett. Kvartalets häst utan tvivel.

2014-08-02-2878_Q2[1]

För mig är det obegripligt att inte Mission Brief blev årets häst i USA, ett fantastgiskt världsrekord och flera uppvisningar har hon på kontot, hoppas hon får vara frisk och fräsch framöver och visa hur bra hon är. En viktig lärdom från travbesöket i USA var att milebanor är osexiga, enligt mig ligger framtiden snarare i mindre banor där publiken kommer närmare hästarna. Trodde aldrig jag skulle säga det, men jag tror 800 meters-banor (halvmilebanor) är travets framtid.

Topplistan – Tredje kvartalet 2014

  1. Mission Brief – Tvåårigt fenomen i USA.
  2. Al Dente – Kullkung, floppade i Kriteriet.
  3. Cool Keeper – Fyra imponerande segrar.
  4. Ivar Sånna – Moralisk vinnare i Derbyt, stark höst.
  5. Poochai – Bland annat seger i Derbyt.

Förutom Mission Brief är det svårrankat som vanligt, treårige Al Dente har dominerat kullen, men floppade i viktigaste loppet. Cool Keeper tog fyra raka segrar i härlig stil, Ivar Sånna och Poochai duellerade i Derbyt på nytt löpningsrekord.

Kungen bland treåringarna abdikeradee (tillfälligt?)

Treåringarna hade en kung – Al Dente (e. Scarlet Knight)fram till Kriteriet, men där klappade han igenom och istället vann skrällen Je T’Aime Express (e. Symphonic Hanover) före Buddha. Digital Frame (e. Super Photo Kosmos) är en annan treåring som imponerat fram till Kriteriet. Fire To The Rain (e. Yankee Glide) vann Ulf Thoresens Minne efter en stark insats i dödens, är han den bästa treåringen som tränas i landet?

Trixton (h3 e. Muscle Hill) vann Hambletonian Stakes efter en hård duell med stallkamraten Nuncio. Father Patrick (h3 e. Cantab Hall) har vunnit det mesta, men i Hambletonian galopperade han bort sig. Tvååriga fenomenet Mission Brief (s2 e. Muscle Hill) var mäktig att skåda i Merrie Annabelle.

Fyraåringarna saknar en tydlig kung

Fyraåringarna saknar också en kung sett över hela säsongen. Poochai (e. Make It Happen) har två tunga meriter i Kungapokalen och Derbyt, men han känns inte som en kulletta. Sprintermästaren vanns övertygande av Happy Days (Dream Vacation), men inte heller han är kulletta. Ivar Sånna (e. Super Arnie) var heroisk tvåa i Derbyt, vann St Leger övertygande och har under hela hösten visat hög kapacitet, kanske är han den bäste i kullen? Archangel Am (e. Going Kronos) var derbyfavorit efter några imponerande insatser, i Derbyt blev det dock galopp. Tumble Dust (e. Crazed) har haft en fin höst och Cool Keeper (e. Broadway Hall) tog fyra raka på ett synnerligen imponerande sätt under hösten.

Storloppen för äldre delas broderligt

I en äldre elit som saknar en dominant har storloppen här hemma vunnits av flera: Ed You skrällde i Hugo Åbergs efter diskning av Un Mec d’Heripre, Commander Crowe lyckades ta hem Åby Stora Pris i skiljeheat, Quid Pro Quo skällde i Sundsvall Open Trot, Magic Tonight glänste i Årjängs Stora, Support Justice vann Jubileumspokalen och Solvato visade klassen i Axevallalöpningen. Den kanske bästa av dom alla – BBS Sugarlight – var heroisk tvåa i Jubileumspokalen. Två femåriga talanger som är på väg upp i klasserna – Jeppas Maxi och Time Machine – provade utan framgång i Jubileumspokalen.

Utomlands har Reven d’Amour vunnit klassiska St Michel Ajo, flythästen Ed You Trotting Masters och Support Justice tog hem EM för femåringar.