Hoppa till innehåll

Krönika – December 2014

En månad med brist på ljus och snö, men snart vänder det. Månadens häst är pånyttfödde Digital Ink som avslutade året med två fina V75-segrar.

Digital Ink (v5 e. Super Photo Kosmos). Foto: travfilosofen.se

Digital Ink (v5 e. Super Photo Kosmos). Foto: travfilosofen.se

Digital Ink har varit en besvikelse i år, i Elitloppet visade han ruggig kapacitet, i övrigt har det gått tungt… men nu, i årets sista skälvande sekunder har han tänt till. I V75 på Mantorp avväpnade han Noras Bean i en härlig duell och i V75-finalerna på Solvalla var han åter omgångens behållning i en retfullt enkel seger.

Topplistan – December 2014

 1. Digital Ink – Har äntligen hittat formen, två imponerande V75-segrar.
 2. Lannem Silje – Det norska vidundret har nu 28 raka segrar.
 3. Rolex Bigi – Övertygar i ny regi.
 4. Frozen – Mäktig häst med skön uppsyn.
 5. Solvato – Glänser i Paris.

En V86:a i december kan också vara bra. Knows Nothing gjorde Sverigedebut och såg ut som blivande stjärna, visserligen inga kanoner han mötte men intrycket var mycket fint. På tal om intryck, Frozen… den store, svarte hingsten som blir bättre och bättre, mäktigare och mäktigare och snart går det väl inte att undvika ett möte med de allra bästa? Sen får vi inte glömma Rolex Bigi som i ny regi övertygar, Ivar Sånna (inte formtoppad) var chanslös att utmana.

 • Amazon Am vann ett överpacat Big Noon Pokalen på lysande tid, men det var andra som gjorde jobbet.
 • Det norska vidundret Lannem Silje tog 28:e raka på Bergsåker, nästa år hårdnar konkurrensen när hon ska ta sig an den äldre eliten.

Prix d’Amerique stundar

Sen är det förstås som vanligt i december mest prat om Prix d’Amerique. Maharajah fick som bekant avbryta försöket att försvara segern från i fjol, och återbud har vi också fått från Univers de Pan och Un Mec d’Heripre.

 • Texas Charm glänste i ett b-lopp.
 • Solvato vann b-loppet efter och är nu klar för Prix d’Amerique.
 • Lutfi Kolgjini har också aviserat start med Mosaique Face.
 • Det allra roligaste är dock att Jimmy Takter satsar mot Paris med nyförvärvet Maven. Knappast det bästa man kan skicka från Nordamerika, men Takter vet vad han gör och tror han att hon passar på Vincennes är det värt respekt.

Tumble Dust vann Criterium Continentale och får därmed en fribiljett till Prix d’Amerique. Det svensktränade stålet biter bra på Vincennes.