Hoppa till innehåll

Årjäng – Historisk mark

 Även om jag är dalmas och tuggat grus på Romme och Rättvik sedan barnsben var det på Årjängstravet allvaret började. Mamma härstammar från en travnördig släkt i Värmland, därav kopplingen til Årjäng och Värmland. Årjängs travbana gör anspråk på att vara landets vackraste, jag protesterar inte.

P1020539Själv glömmer jag aldrig när jag som 11-åring (1975) såg skiljeheatet mellan Mr Ego och O’man i Årjäng, på den tiden var det ett heatlopp och den fantastiskt vackre Mr Ego vann med Bert Nordmark vid spakarna. Jag höll på O’man, men i ärlighetens namn borde jag hållit på den oerhört elegante dalahästen Mr Ego. Tränare Bert Nordmark är förresten värd ett eget kapitel i min historiska bok.

***
Mellan loppen gick jag och kusinerna och samlade spelbongar, dom var vackrare förr bongarna.

P1020543***
Två år senare (1977) var jag på plats när Madison Avenue tillsammans med Uno Sved slog hedershästen Emter W i skiljeheat. Madison Avenue var en underbar travare som utvecklades till en världshäst. Emter W och K-G Holgersson vann förresten loppet både 1972 och 1973.

P1020540När Stall Hans, 1976, visade upp en treårig amerikanska vid namn Intrip var jag såld, spelbongarna lämnades på marken och jag klev in i travets förlorade värld. Intrip var en liten speedkula som gått tider jag inte sett hos treåringar tidigare, hon blev min första idol och när hon året efter vann V65 (dåvarande V75) i överlägsen stil var jag på plats på Årjängstravet.

**
Att Nordiska Travmuseet är beläget här är logiskt, det är historisk travmark av gigantiska mått.

P1020525

När jag tog med familjen till travmuseet för några år sedan var dom märkligt oengagerade, jag intog lunch själv på stallrestaurangen och tänkte tillbaks på den gamla goda tiden. Det var kanske inte bättre förr, men nog var det lite större?

P1020529