Hoppa till innehåll

Timoko och Björn Goop

Björn GoopTimoko vann Prix de France, det näst största loppet i Vintermeetinget, efter en perfekt styrning av Björn Goop. Men visst var Texas Charm hästen i loppet, tung inledning i spåren och sedan drog han undan i ledningen och förlorade på målfoto mot Timoko. Känslan var också att Prix d’Amerique-vinnaren Up And Quick inte var slagen när han galopperade i början på upploppet. Kan vi hoppas på både Timoko och Texas Charm i Elitloppet? Up And Quick?

Björn Goop blev årets kusk, inget konstigt med det. Han har en enorm förmåga att få fart på hästar, inte alltid så snyggt när han sitter och vevar i sulkyn, men onekligen effektivt. Örjan Kihlström har en annan stil, hans styrning när Maharajah vann Prix d’Amerique bidrog till att Maharajah blev årets häst. Robert Bergh som väntat årets tränare.

***
V75-finalerna på Solvalla i helgen var fina på papperet och godkända med facit i hand, Västerboonthenews är läcker att skåda när han är på topp och Digital Ink vann enkelt igen. Men bäst av alla var Nadal Broline som från dödens lekte med konkurrenterna, den prestationen lovade mera.

***

I samband med Prix d’Amerique sändes en halvtimmesdokumentär om Helen A Johansson och segern med Ina Scot i Prix d’Amerique 1995. Det var intressant, men nog skavde det lite i mig när det egentligen handlade mer om tränare Kjell P Dahlström och hans elaka sidor. Han beskrevs inte som den allra snällaste, och det må vara sant, men det kanske skulle ha varit ett eget program? Nu blev hyllningen av Helen och Ina mest en klagosång över Kjell P, det kändes sådär. Offentliga uthängningar är alltid tveksamma, när det handlar om personer som inte kan försvara sig är det mycket tveksamt. Jag fick en konstig bismak i munnen.

***
Vi är inne i en lugn period i svenskt trav, de två vinstrikaste hittills i år på svenska banor är redan nämnda Västerboonthenews och Digital Ink. Längtan efter vår och årsdebuterande topphästar är stor, men först är det skid-VM och Champions league.

***
För er som är intresserade av film kan jag tipsa om hyllade filmerna Boyhood och Gone Girl som nu finns att hyra i Telias filmbibliotek.