Hoppa till innehåll

Jeff Gural är förbannad

Meadowlands_2014-08-02-2878

Jeff Gural, ägaren till bland annat Meadowlands, är förbannad. Den extremt travintresserade Gural jobbar hårt för att göra travsporten renare och för att tvinga de bästa treåringarna att tävla vidare som fyraåringar, detta i syfte att öka intresset genom att stjärnorna ska synas på banorna.

Det här skriver travnet.se:

En storm har brutit ut mellan Meadowlands starka man Jeff Gural och Hambletonian Society. Det sedan de senare nu avslutat avtalet vilket betydde att hingstar var tvungna att fortsätta tävla som fyraåringar för att få verka i aveln.

– Alla som påstår att jag är hämndlysten har rätt, jag är riktigt förbannad, säger Meadowlands-ägaren Jeff Gural till harnessracing.com.

Och anledningen till Gurals vrede är det beslut som Hambletonian Society och Woodbine Entertainment Group (WEG) tog tidigare i förra veckan. Arrangörerna bestämde sig nämligen inte att fortsätta med det avtal som Gural arbetat fram vilket betydde att för att få starta i de stora ”stakes-loppen” på Meadowlands, skulle hingstarna ”tvingas” att tävla även under fyraåringssäsongen innan de gick vidare till avel.

Gurals avsikt med reglerna, vilka nyttjats de senaste två åren under en försöksperiod, var att behålla hästarna längre på tävlingsbanan och därmed försöka skapa större stjärnor och med det få fler folk engagerade i sporten.

Men i torsdags sände alltså Hambletonian Society och WEG avtalet i papperskorgen efter att försöksperioden löpt ut.

– Orsaken till vårt beslut hade många avgörande faktorer, men primärt handlar det om att vi vill fokusera på incitament för att uppmuntra till deltagande snarare än att tvinga någon till det genom regelverk, säger Jamie Martin som är vice ordförande i WEG, till Trot Insider.

Det betyder alltså att de i dag treåriga hingstarna kan ägna sig åt avelsarbete på heltid från och med nästa år.

Detta är alltså något som fått Jeff Gural rasande. Han deklarerar nu att han svarar genom att i stället utöka restriktionerna för avkommorna efter de framtida fyraåriga hingstarna att gälla inte bara Meadowlands, utan även hans två andra banor Tioga Downs och Vernon Downs.

– Jag är väldigt besviken. Och det är anledningen att jag nu ändrat reglerna så att i princip ingen av dem kan fortsätta att tävla på mina banor i framtiden, säger Jeff Gural till harnessracing.com och fortsätter:

– Bara det faktum att det här stället (Meadowlands) var 48 timmar från att stängas ned innan jag klev in och investerade massor av pengar, gör mig hämndlysten. Jag har lyssnat på mängder av uppfödare som klagat att jag skadar dem när verkligheten är den att avelsbranschen håller på att kollapsa. De verkar inte förstå att om vi inte hittar nya människor att köpa hästarna, så har vi ingen uppfödning kvar över huvud taget.

Jimmy Takters i fjol treåriga topptrio kan användas som exempel för de nya reglerna. Hambo-vinnaren Trixton blev skadad och behöver såklart inte tävla vidare, men Nuncio har tagits till Sverige där han ska tävla vidare för sin ägare Stefan Melander, och Father Patrick ämnar i år kombinera tävling med avelsarbete. En företeelse som hittills varit mycket ovanlig i Nordamerika.

– Varför inte ha väntat på att se hur Father Patrick-experimentet föll ut?, frågar sig Gural.