Hoppa till innehåll

Krönika – 2014

Ett travår som för filosofen upptogs helt av resan till New York, eller snarare till Hambletonian på Meadowlands i New Jersey. Men det var varken Father Patrick eller Hambletonianvinnaren Trixton som var höjdpunkten på Meadowlands, tvåårsstoet Mission Brief travade brallorna av alla andra när hon dundrade hem Merrie Annabelle. Det kolossala stoet fortsatte i samma stil under året och satte bland annat ett magiskt världsrekord för tvååringar.

2014-08-02-2877_Q1[1]

Mission Brief (s2 Muscle Hill) var en mäktig upplevelse och är för mig årets häst i travvärlden. Internationellt har det annars varit stora framgångar för svensk travsport, Sebastian K satte världsrekord med 1.07.7 i USA, Maharajah vann äntligen Prix d’Amerique och Jimmy Takter dominerade totalt i Nordamerika med sina fantastiska treåringar och själv vann han (för första gången som kusk) Hambletonian med egentränade Trixton.

Topplistan 2014

Men den här årskrönikan och min topplista fokuserar på svenska travbanor, och givetvis handlar mycket om Elitloppshelgen. Elitloppsvinnaren Timoko och tvåan Panne de Moteur dominerade Elitloppet och toppar förstås årets lista. BBS Sugarlight är årets komet och Al Dente totalt dominant bland treåringarna fram till Kriteriet då han klappade ihop. Många fina prestationer i övrigt, men ingen häst som visat riktig stabilitet.

Topplistan gäller enbart starter på svenska banor

 1. Timoko (FR) (h7 e. Imoko)
  Enkel seger i Elitloppet, världshäst.
 2. Panne de Moteur (h6 e. Credit Winner)
  Imponerade i våras och toppinsats i Elitloppet.
 3. BBS Sugarlight (v5 e. Super Light)
  Radat toppinsatser, årets komet.
 4. Al Dente (h3 e. Scarlet Knight)
  Kullens kung fram tills Kriteriet.
 5. Ivar Sånna (h4 e. Super Arnie)
  Strålande sensommar/höst, heroisk derbytvåa.
 6. D’One (s4 e. Donato Hanover)
  Klasshäst, toppform på hösten/vintern.
 7. Solvato (h5 e. Donato Hanover)
  Läcker, uppvisning i Olympiatravet, ojämn.
 8. Poochai (h4 e. Make It Happen)
  Segrar i Derbyt och Kungapokalen.
 9. Charrua Forlan (v4 e. Up Front Larry)
  Komplett häst under utveckling.
 10. On Track Piraten (v6 e. Kool du Caux)
  Hittade ruggig toppform på hösten.

Internationellt

När Maharajah vann Prix d’Amerique i början på året var det mycket som fulländades i Hultmans tränarkarriär, Kihlström blev av bara farten trea i Jerringpriset på grund av Maharajah och hans magnifika spurt i Prix d’Amerique. Franske Up And Quick var tvåa i storloppet och i det näst största loppet segrade svenske Noras Bean, trots det var Up And Quick vinterns häst.

I USA finns tvååriga stoet Mission Brief, ett fenomen som satt ett fantastiskt världsrekord på 1.08.7 för tvååringar och imponerat med enorm fart och utstrålning. Jag såg henne på Meadowlands i augusti och blev djupt imponerad. Svanstedt åkte till USA, tog med sig Sebastian K och satte med 1.07.8 ett magiskt världsrekord. Annars är det Jimmy Takters treåringar som dominerat travsporten over there, hans fem toppar har vunnit alla treåringslopp av värde.

Nordamerika
Tvååriga stoet Mission Brief är en talang utöver det vanliga och den mest intressanta hästen i Nordamerika, fantastiska 1.08.7 på Red Mile är bara ett av alla vassa lopp. Sebastian K har imponerat bland de äldre, ett fantastiskt världsrekord på 1.07.8 kronan på verket. Takters treåringar – Father Patrick, Nuncio och Trixton – dominerar i kullen, Trixton vann Hambletonian före Nuncio när Father Patrick galopperade. Nuncio tog sedan hem både Kentucky Futurity och Yonkers Trot. Treårsstoet Lifetime Pursuit vann Hambo Oaks, men stallkamraten Shake It Cerry rankas ändå som etta bland stona.

Frankrike
Maharajah (Prix d’Amerique) och Noras Bean (Prix de France) har spöat den franska eliten i de största loppen. Up And Quick den franska häst som varit bäst och sammantaget Vintermeetingets kung. Timoko har tagit några meriterande segrar.

Övriga Europa
Mack Grace SM har som vanligt dominerat i Italien, Pascia Lest och Prussia är två andra bra italienska hästar. I övriga Norden har Univers de Pan vunnit både Finlandia Ajo och Oslo Grand Prix. Norge har en ny stjärna i Support Justice, även Sverigebekantingen BBS Sugarlight bör framhävas bland de norska hästarna.

Maharajah kung i Prix d’Amerique

Maharajah

Maharajah gjorde det ”omöjliga” och vann Prix d’Amerique efter en perfekt styrning av Örjan Kihlström, tvåan Up And Quick hade inget svar när Maharajah fick luckan invändigt om den galopperande Ready Cash.

 • Yarrah Boko vann Prix de Belgique.
 • Up And Quick vann Prix de Paris och är vinterns häst i Frankrike.
 • Noras Bean tog hem Prix de France efter en vass spurt med Björn Goop i sulkyn.

BBS Sugarlight_DSC_1542

Här hemma har femårige BBS Sugarlight imponerat enormt och visat en sjuk formförbättring, det har till och med snackats om Elitloppet för bronsdivisionshästen. I vinter har också Amaru Boko och Absolut Newport visats upp i härligt skick.

Solvato hade uppvisning i Olympiatravet

Solvato (h5 e. Donato Hanover). Foto: travfilosofen.se

Amerikafödde Solvato visades upp i ett magiskt skick i kvalet till Olympiatravet, och med samma barfotabalans vände han ut och in på motståndet även i finalen.

 • Magic Tonight, Ruhuna Tea och BBS Sugarlight var andra som imponerade i april.

Timoko och Björn Goop dominerade Elitloppet

Björn GoopElitloppshelgen förstås maj månads stora begivenhet, Elitloppet kan sammanfattas med att de två bästa och mest kompletta hästarna (och kuskarna) dominerade, Timoko (Björn Goop) och Panne de Moteur (Örjan Kihlström) är två travmaskiner som behärskar alla förhållanden och löpningsförlopp. Det var försöksvinnarna som gjorde upp i finalen. Raja Mirchi och Digital Ink gjorde kanonlopp i försöken, synd att båda galopperade i finalen, men dom är inte lika kompletta som Elitloppets två dominanter. Delicious US och Pascia’ Lest (otur med spåret i försöket) var positiva som trea och fyra i finalen, och amerikanska stoet Maven gjorde ett bra försök men kom aldrig till i finalen.

Det var överlag en positiv elitloppshelg, förutom Elitloppet fick vi se en hel del fina prestationer under den tre dagar långa helgen:

 • Supertalangen Spartan Kronos (h3 e. Muscle Hill) bollade med jämnåriga på 12,9am.
 • Mosaique Face vann lilla elitloppet, banrekord i försöket på 1.09.5 och enkel vinst i finalen.
 • I Harper Hanovers slaktade Mellby Viking löpningsrekordet och landade på 12.5-3160m.
 • I fyraåringseliten var Corky smått överlägsen från dödens, 1.10.4 är löpningsrekord.
 • I treåringseliten för ston vann urläckra Juniata Hanover trots galopp i starten.

Poochai tog hem Kungapokalen med racerbalans efter perfekt smygare och Backfire tog hem Drottningkannan. Men mest av alla imponerade Magic Tonight när han blåste runt på 1.09.3 i ett sprinterlopp.

Sebastian K krossade världsrekordet

Sebastian K sprang 1.07.7 i USA, en kross av världsrekordet och dessutom på en tusenmetersbana. I USA är det svenska tränare som regerar just nu, Svanstedt och Sebastian K radar segrar och Jimmy Takter har en radda treåringar som imponerar, Father Patrick är stjärnan i stallet och enligt Jimmy själv den bästa häst han tränat.

Det har hänt en del annat också i travvärlden:

 • Univers de Pan vann, lite turligt, Oslo Grand Prix.
 • Rue de Bac krossade allt motstånd på 1.10.0 under Oslo Grand Prix-dagen.
 • I Jämtlands Stora Pris imponerade Mosaique Face och Adrian Kolgjini.
 • Jeppas Maxi tog tredje raka på V75 och är min nya favorit på travbanan.
 • E3-finalerna avgjordes på Bergsåker, kungen Al Dente glänste som väntat.
 • En treåring som glänser är Lugauers Spartan Kronos.

Takter dominerade Hambletonian Stakes

Trixton (h3 e. Muscle Hill) vann Hambletonian Stakes. Foto: Gunnel Jakobsson

Trixton och Jimmy Takter vann Hambletonian Stakes. Foto: Gunnel Jakobsson

Trixton (h3 e. Muscle Hill) vann Hambletonian Stakes efter en hård duell med stallkamraten Nuncio. Father Patrick (h3 e. Cantab Hall) har vunnit det mesta, men i Hambletonian galopperade han bort sig. Tvååriga fenomenet Mission Brief (s2 e. Muscle Hill) var mäktig att skåda i Merrie Annabelle.

Al Dente (h3 e. Scarlet Knight). Foto: travfilosofen.se

Al Dente- Kullens kung. Foto: travfilosofen.se

Treåringarna hade en kung – Al Dente (e. Scarlet Knight)fram till Kriteriet, men där klappade han igenom och istället vann skrällen Je T’Aime Express (e. Symphonic Hanover) före Buddha. Digital Frame (e. Super Photo Kosmos) är en annan treåring som imponerat fram till Kriteriet. Fire To The Rain (e. Yankee Glide) vann Ulf Thoresens Minne efter en stark insats i dödens, är han den bästa treåringen som tränas i landet?

Fyraåringarna saknar också en kung sett över hela säsongen. Poochai (e. Make It Happen) har två tunga meriter i Kungapokalen och Derbyt, men han känns inte som en kulletta. Sprintermästaren vanns övertygande av Happy Days (Dream Vacation), men inte heller han är kulletta. Ivar Sånna (e. Super Arnie) var heroisk tvåa i Derbyt, vann St Leger övertygande och har under hela hösten visat hög kapacitet, kanske är han den bäste i kullen? Archangel Am (e. Going Kronos) var derbyfavorit efter några imponerande insatser, i Derbyt blev det dock galopp. Tumble Dust (e. Crazed) har haft en fin höst och Cool Keeper (e. Broadway Hall) tog fyra raka på ett synnerligen imponerande sätt under hösten.

I en äldre elit som saknar en dominant har storloppen här hemma vunnits av flera:

 • Ed You skrällde i Hugo Åbergs efter diskning av Un Mec d’Heripre
 • Commander Crowe lyckades ta hem Åby Stora Pris i skiljeheat
 • Quid Pro Quo skällde i Sundsvall Open Trot
 • Magic Tonight glänste i Årjängs Stora
 • Support Justice vann Jubileumspokalen
 • Solvato visade klassen i Axevallalöpningen
 • BBS Sugarlight – var heroisk tvåa i Jubileumspokalen

Utomlands har Reven d’Amour vunnit klassiska St Michel Ajo, flythästen Ed You Trotting Masters och Support Justice tog hem EM för femåringar.

Mission Brief – Världens bästa häst 2014?

Mission Brief (s2 e. Muscle Hill) sprang 1.08.7 på Red Mile i Lexington, Kentucky. Det är ett galet världsrekord för tvååringar. Jag såg henne på Meadowlands i Merrie Annabelle och det var en imponerande syn. Av bara farten vann hon Breeders Crown. Utan tvivel den jag rankar etta bland alla amerikanska travare. Nuncio (h3 e. Andover Hall) slog Father Patrick i Kentucky Futurity och lekte sedan hem Yonkers Trot. Father Patrick fick revansch på Nuncio i Breeders Crown och är nog kulletta bland treåringarna trots några missar i stora lopp. Shake It Cerry vann treåriga stonas avdelning, hon brände i största loppet för stona men har dominerat i övrigt. Nystarten av International Trot (preview) på Yonkers Raceway vanns av fyraårige Natural Herbie. Såg även honom i somras, en trevlig travare.

”Svenskt” stål biter bra i Paris

Det är inte bara Zlatan som äger Paris, Solvato vann ett b-lopp inför Prix d’Amerique och Tumble Dust vann storloppet Criterium Continentale. Det svensktränade stålet biter bra.

I övriga Europa har Jontte Boy vunnit Orsi Mangelli, därmed har den finske treåringen vunnit nio av sina tio starter i år. Lannem Silje har fortsatt rada segrar och är nu uppe i 28 raka segrar. Prussia övertygade vid seger i Nationernas Pris. Robert Bi vann Europaderbyt, men det var med ett nödrop och ingen direkt imponerande insats.

Klassiska lopp på hemmaplan

”Storloppen” växer i antal och avlöser numera varann, men det finns också klassiska storlopp från en tid då allting var lite större och inte så ofta. SM, St Leger, Silverhästen och Uppfödningslöpningen är några sådana riktiga klassiker… en klassiker som levde upp till alla förväntningar med råge var Silverhästen där Nahar vann på, håll i er ordentligt nu, 10.5-2140a!!! Food Money (12.2-2140a), Lover Face (12.2-2140a), Riff Kronos (12.1-2140a) och Coldtown (11.4-2140a) imponerade också denna fartfestdag på Solvalla.

 • On Track Piraten vann SM och Müllers enkelt mot bra motstånd
 • Ivar Sånna imponerade i St Leger
 • Uppfödningslöpningen vanns av den stora favoriten Mister JP
 • I Big Noon-pokalen vann Amazon Am på lysande tid.

Ett lopp som inte har lika gamla anor är Breeders Crown. Västerbo Fantast vann finalen för fyraåriga hingstar/valacker, han var strålande från ledningen. Backfire spurtade hem stofinalen för fyraåringar. Psycho vann treåringarnas manliga upplaga och Olympia Tilly var en skräll i finalen för treåriga ston.

Fyraåringarna har haft många fina dueller under sista kvartalet:

 • D’One höll undan för Riff Kronos på 11.5am i en häftig duell på Solvalla
 • Charrua Forlan bollade med Call Me Keeper och Corky på Solvalla
 • Rolex Bigi övertygar i ny regi.

Av de äldre hästarna är det redan nämnde On Track Piraten och nytände Digital Ink som imponerat mest. Men jag måste också nämna:

 • Frozen som verkligen äger banan när han visar sig.
 • Darling Boko är ett sto som blir bättre och bättre.