Hoppa till innehåll

Krönika – Första kvartalet 2015

Vintermeetinget i Paris som vanligt i fokus, Up And Quick krossade alla andra i det stora loppet och svenskarna var statister. Fjolårets elitloppsvinnare Timoko vann Prix de France. V75-finalerna på Solvalla i mars höll absolut högsta klass, två elitloppsbiljetter delades ut av bara farten.

2014-01-26-2127.jpg

Topplistan – Första kvartalet 2015

  1. Up And Quick – Överlägsen i Prix d’Amerique
  2. Digital Ink – Radar segrar, imponerade i V75-final.
  3. Maven – Grym i Stoeliten på 11.2am.
  4. Timoko – Segrar i Prix de France och Criterium de Vitesse.
  5. Ready For More – Mycket lovande, tapper i V75-final.

Up And Quick överlägsen i Prix d’Amerique

På Vincennes i Prix d’Amerique 2015 dominerade Up and Quick totalt, en värdig vinnare som redan förra vintern var Frankrikes bästa häst. Ingen Maharajah med denna gång, hästarna med svenskanknytning var statister. Timoko vann Prix de France, det näst största loppet i Vintermeetinget, efter en perfekt styrning av Björn Goop. Men visst var Texas Charm hästen i loppet, tung inledning i spåren och sedan drog han undan i ledningen och förlorade på målfoto mot Timoko. Känslan var också att Prix d’Amerique-vinnaren Up And Quick inte var slagen när han galopperade i början på upploppet.

***
Två hästar som värmde i februari var Jeppas Maxi och Ready For More. Den förstnämnde årsdebuterade på V86 och var hur läcker som helst, Jeppas Maxi är en av landets (Åland) mest spännande hästar. Ready For More imponerade i V75 på Momarken och går från klarhet till klarhet.

  • Apropå Momarken och värme går det naturligtvis inte att gå förbi Lannem Silje. Det femåriga fenomenet lattjade med äldre motståndare, hon hyllas välförjänt, vi får se hur långt det bär?

Underbara V75-finaler

Vilka underbara V75-finaler på Solvalla! Två elitloppsbiljetter delades ut och det kördes friskt i snart när varenda lopp.

Maven gick ut i stoeliten och var bättre än någon anat, tuff inledning och 1.11-fart hela loppet bekom inte det amerikanska stoet som dansade undan över upploppet på 11.2am. Digital Ink har radat segrar i vinter, men nu var det många som tvivlade. Oj, så fel dom hade. Inken gynnades visserligen av tufft utgångstempo, men när han tryckte gasen i botten på bortre lång fick jag rysningar. Nu är han tillbaks i fyraårsformen.

Maven och Digital Ink bjöds direkt in till Elitloppet.

  • Den pampige Rocket Zet imponerade stort med racerbalans.
  • Mind Your Face var smått överlägsen i Silverdivisionen.
  • Talangen Ready For More var stor i nederlaget.

***
Åke Lindbloms Sauveur årsdebuterade på Solvalla och visade direkt var skåpet ska stå, tidigt avancemang och lätt seger. På Jägersro imponerade Napoleon CD och Mc Steamy, den senare var grymt stark även om jag inte gillade bakaktionen sista biten.