Hoppa till innehåll

Stall TZ får ett bra år

Pokalloppen på Åby till Tarzan och Cattis. Båda vinnarna – Ruby Trap och Volstead – är amerikafödda hästar av riktigt fin typ. Storfavoriten och treårskungen Al Dente svek precis som i Kriteriet 2014.

Tarzan har en pärla i Digital Ink, här sitter han bakom Iceland. Foto: travfilosofen.se

Skönt med lite fokus på annat än Elitloppet, trots allt gnäll på Åbys open stretch fick vi i lördags se prov på att det går alldeles utmärkt att vinna både bakifrån och utvändigt ledaren. Har man vältränat är det inga problem, eller hur Walmann?

Tarzan och Cattis har ofta vältränat, både Ruby Trap (s4 e. Explosive Matter) och Volstead (h4 e. Cantab Hall) är vältränade fina typer av bästa sort. Stallet i Enköping har förresten en uppsjö med fina fyraåringar i stallet. Förutom alla hästar i pokalloppen har vi bland annat Nuncio (h4 e. Andover Hall) och stoet Ski To The Max (s4 e. Conway Hall) som debuterade på svensk mark nyligen, misstänker att Stall TZ kommer att sopa rent på svenska banor i år. Spelexperterna kommer att vrida sig i förtvivlan när det ska analyseras skor, vagnar och huvudlag på Tarzans hästar.

Själv är jag lite kluven till Tarzans hästar, jag gillar de lata flegmatiska typerna som ser så harmoniska ut att dom nästan somnar (typ Iceland som syns på bilden) men å andra sidan har jag väldigt svårt för hästar som tokpullar och är utrustade med alla möjliga prydnader (typ Disco AE och Friction). Den stora stjärnan Scarlet Knight var själv kluven och lite av varje, i loppen kunde han tokpulla för att sedan stå och halvsova när publiken stod och klappade honom efter loppet. Jag har som sagt inte fått riktigt grepp om Tarzan, men det är väl å andra sidan precis så han vill ha det?

Tarzan är nästan lika känd för sitt fotointrese som för sina tränarkonster, har ni inte redan gjort det ska ni besöka hemsidan för Stall TZ och kolla in Hall of Fame där det finns massor av härliga bilder på härliga hästar.

Flagghästar – Ja tack!

Elitloppet snackas det som vanligt friskt om, Magic Tonight kvalade in i lördags… men det var på vippen att det blev Reven d’Amour istället. Magic Tonight känns i nuläget inte som en het häst i Elitloppet. På lördag ska Maven, Creatine och Panne de Moteur ut på Gävletravet… vilket lopp det kan bli. Världsrekord?

Flagghästar är ett förklenande uttryck om exotiska utländska inslag i Elitloppet, jag gillar flagghästar. Det här har jag tjatat om i åratal, hellre en chanslös utlänning framför ett svenskt tiondeval. Finland har inget bidrag, Bret Boko vann Finlandia Ajo i skarp konkurrens och för mig är det självklart att han ska bjudas in. Vincennes må vara svensk i grunden, men managerad utomlands, och efter vinsten i Lotterian och tokspurten i Finlandia Ajo borde hon också vara given. Univers de Pan satt med allt kvar i samma lopp, bjud in honom med. Snälla Myron, sitt inte och vänta på svenska hästar som passar alldeles utmärkt i lilla elitloppet… hur skulle OS i Friidrott se ut om USA fick ha med så många dom ville? Inte så kul, det finns en poäng med flaggviftande i internationella tävlingar… och det heter faktiskt Solvallas Internationella Elitlopp.

Jag är livrädd för att vi får några sena återbud på utländska ekipage som ersätts med svensk utfyllnad för att Myron har telefonnumret lätt tillgängligt i all hast. Myron säger att det inte finns något självändamål med många flaggor, jag hävdar å andra sidan att det inte finns något självändamål att ha många svenska hästar.