Hoppa till innehåll

Inte en dag för tidigt

Copiad har valts in i Hall Of Fame, inte en dag för tidigt om ni frågar mig. Copiad är dubbel elitloppsvinnare och enligt mig den bästa svenskfödda hästen genom tiderna. För ganska exakt 22 år sedan insåg jag på allvar vilken sjutusan till häst han var, insatsen i Sprintermästaren var bland det svettigaste jag sett. Att han inte fick vinna var tråkigt, men det tog han igen senare med råge. Läs mer om Copiad

En annan legend som valdes in i Hall Of Fame postumt var Bo ”Red Mile” Fransson. Om Copiad är den bästa hästen genom tiderna är Bo Fransson den vassaste travskribenten genom tiderna.

***
E3-finalerna på Färjestad vanns av Timbal (s3 e. From Above) och Poet Broline (h3 e. Quiet Easy US), två välstammade hästar som båda imponerade. Timbal ingår i en fin syskonskara och Poet Broline har i Candelia en mycket meriterad mamma, hon sprang in över tre miljoner och tillhörde de bättre stona i landet. Poet Broline har som så många andra förbättrats hos Peter Untersteiner. Carlos Söderström hade hästen i träning tidigare, jag såg honom på Örebro som tvååring och det var en talang med kuslig fart i benen redan då. Men utvecklingen hos Untersteiner har varit enorm.

Arazi Boko (1)Sen måste jag tala om tider, ur led är tiden… i en dålig gulddivision vann Arazi Boko (bilden) på 11.2am, i silver vann Nimbus CD på 11.3am och varenda lopp på V75 gick kusligt fort. Färjestad och värmen är den enda förklaringen jag har. Jag kan stå ut med tiderna, men att inte längre kunna bedöma vem som är bäst gör mig smått uppgiven… formförändringarna är så stora att det är ett rent lotteri att analysera travlopp, vad är förklaringen?

***
Sprintermästaren på torsdag, ett mycket kul lopp där Nuncio startar mot jämnåriga… kan bara sluta på ett vis tänker ni, jag är inte lika säker. Ojämn klass på årets upplaga, förutom Nuncio sticker Sylvester America, Volstead, Spartan Kronos och Jontte Boy ut. Sen är det väl någon annan som rycker allt som finns och springer 1.09?

***
Stor humor var det förresten i guldloppet på Färjestad, Stall Melander hade sex hästar med i loppet samtidigt som det förs en debatt om problemet när loppen innehåller mer än en häst från samma stall. Stefan Melander och Micke Nybrink, som drar igång debatten med jämna mellanrum, är sällan överens. Skulle inte förvåna mig ett dugg om Tarzan anmälde allt han har för att bråka med Nybrink? En fjärde- och femteplats blev det förresten för Melander i nämnda lopp.