Hoppa till innehåll

Sommar och vardagstrav

Elitloppshelgen är över och nu kan travsäsongen börja på allvar, trav är sommar och sol i grönt gräs.

Travbana picknick

Jag kommer att fortsätta prioritera det ”riktiga” travet, vardagstravet där själen i travsporten finns. Kämpande amatörer med rätta intresset och en eller annan lovande häst som tar sina första travsteg på travets bakgata är trav på riktigt. De publika evenemangen följer man bättre på tv, VIP-tält och öldrickande horder av människor klarar jag mig utan.

Milebanor – Nej tack!

Nybrink går loss i sin senaste krönika om distanser och banlängder, jag håller med om att något behöver göras för att öka attraktionskraften i svensk travsport… men jag har helt ändrat mig i fråga om banornas längd. Jag tror snarare vi ska satsa på 800m-banor än milebanor, det finns många fördelar för såväl publik som arrangör. Jag är inte säker på att tråkiga taktiklopp beror på att banorna är för korta, och absolut inte på att distanserna är för korta (långloppen är ofta rena sömnpillren). Vi har ju inga ”riktiga” 800m-banor, det är i princip bara Åmål som syns, och nog kan jag tycka att loppen är minst lika roliga där.

Starten går i Hambletonian Stakes 2014. Foto: travfilosofen.se

Förra sommaren var jag på Meadowlands (se bild) och trots att Jeff Gural har skapat en trevlig publikplats och jobbar stenhårt för att öka trivseln är Meadowlands en trist plats att vara på. Det finns säkert trevliga milebanor, men man kommer aldrig ifrån att milebanan gör att avståndet till hästarna blir alldeles för stort. Det är som gjort för att se på en tv-skärm. Travets guldålder i USA var samtida med banornas bana Roosevelt Raceway på 50-, 60- och 70-talet, en 800m-bana med underbara läktare och proppat med folk som hade nära till hästarna. Hela upploppet var en enda stor E-läktare, DET vore en drömarena för travsport i Sverige.

***
Apropå publik, jag har inte lyckats se en enda publiksiffra från elitloppshelgen… omsättningssiffror i drivor, men inte en enda publiksiffra. Dåligt.

***

Chelsea Boko är tillbaks

I efterdyningarna av Elitloppet har det körts en del fina travlopp. I lördags på Östersund imponerade Chelsea Boko i Jämtlands Stora, den forna unghäststjärnan hittade formen i Frankrike i vintras och verkar vara ordentligt på gång igen. Oliver Kronos var förkrossande bra från dödens och underskattade Shiraz Brodde tog en enkel seger.

  • Skadedrabbade Truculent lekte fina 10.3a på Färjestad strax efter Elitloppet.
  • I söndags på Axevalla vann Flex Lane överlägset i ett bra lopp till glatt odds. Samma dag var Allaballakaitoz sjukt bra i debut för Untersteiner.
  • I måndags vann Spartan Kronos Ina Scots Ära på Mantorp, han imponerade i ett starkt sällskap.

V86 idag med två prestationer som stack ut, Imperator var mäktig i spurten och Neon Face stark från ledningen. Min följetong Ski To The Max hade hästar i vägen överallt, tvåa med mersmak.

En spännande travhelg väntar

Lördag 13 juni – Midnattstrav i Boden

  • Kl 18.00-19.00: Inför V75, TV4, från Boden.
  • Kl 20.00-23.00: V75 Direkt, TV12, från Boden.

Söndag 14 juni – Oslo Grand Prix

  • Kl 12.30-14.00: Lunchtravet Direkt, TV12, från Bjerke.
  • Kl 14.00-17.30: V75 Direkt, TV12, från Bjerke.
  • Kl 20.00-21.00: Vinnare V75, TV12, från Bjerke.