Hoppa till innehåll

Krönika – Andra kvartalet 2015

Andra kvartalet är av tradition både kulmen och starten på travsommaren, internationella storlopp i hela norden och Elitloppshelgen som den självklara höjdpunkten. Elitloppet var i mina ögon ett märkligt lopp.   

Magic Tonight

Magic Tonight vann Elitloppet. Foto: travfilosofen.se

Magic Tonight vann något överraskande Elitloppet, BBS Sugarlight Olympiatravet och i pokalloppen på Åby sopade Stall TZ rent. Elitloppsvinnaren Magic Tonight är kvartalets häst i hård konkurrens med BBS Sugarlight. Billie de Montfort den absolut roligaste upplevelsen under perioden tillsammans med Lannem Silje och Nuncio förstås.

Topplista – Andra kvartalet 2015

  1. Magic Tonight (h6 e. Andover Hall) – Elitloppsvinnaren prickade formen perfekt.
  2. BBS Sugarlight (v6 e. Super Light) – Seger i både Olympiatravet och Oslo Grand Prix.
  3. Billie de Montfort (s4 e. Jasmin de Flore) – Uppvisningar på både Solvalla och Bjerke.
  4. Lannem Silje (s5 e. ) – Fantastisk på Solvalla.
  5. Nuncio (h4 e. Andover Hall) – Tokhaussad och levererade med en stjärnas självklarhet.

Mosaique Face, Royal Fighter och Maven har också tjusat den svenska travpubliken… och sist men inte minst Ready For More, den karismatiske talangen som ser ut att kunna gå hur långt som helst.

Det börjar alltid med påsk

D'One

D’One årsdebuterade på bra sätt. Foto: travfilosofen.se

V75 på Färjestad i påsk med stor publik och bra väder. D’One årsdebuterade på bra vis, Dream With Me NL dundrade runt på en låg 10-tid, Charrua Forlan stark från dödens. Talangen Edge Boko (h4 e. Wellino Boko) tog en plättlätt seger. Unghäststjärnan Indigious fick allt serverat i långloppet, men han såg också finare ut än på länge.

Klassisk V75:a på Romme i söndags och duellen mellan OnTrack Piraten och BBS Sugarlight gick som väntat, Piraten vann från ledningen och värsta konkurrenten tvåa från dödens, överbetyg till båda. Månprinsen AM övertygade igen. Jeppas Maxi lekte hem ett billigt lopp. Queer Fish var överlägsen i V75-avslutningen.

Härliga vårtecken

V75 på Jägersro i sol och härlig vårvärme, svårt att plocka ut vad som var bäst eftersom alla var bra, men Napoleon CD, Noras Bean, Lover Face och Quick Fix var extra bra. Måste också nämna Buzz Mearas (v4 e. Dream Vacation), en sådär härligt flegmatisk typ som filosofen är svårt förtjust i.

V75 på Mantorp i härligt solsken, Edge Boko, Oasis Bi, Sauveur och norske femåringen Papagayo E stack ut lite extra.

Nuncio

Nuncio glänste i årsdebuten. Foto: travfilosofen.se

Ingen visste riktigt hur formen var, men Nuncio (h4 e. Andover Hall) tvivlade aldrig, 10.9 joggandes utvändigt ledaren gav mersmak. Före V86 fick vi se tre lovande hästar på Solvalla. Sist men inte minst nämner jag kvällens snabbaste vinnare, tyskfödde segermaskinen Banks (v6 e. Abano As) sprang 10.5 på Jägersro, och det var definitivt inte tomt i mål.

Olympiatravet till en överlägsen BBS Sugarlight

BBS Suglarlight överlägsen i Olympiatravet. Foto: travfilosofen.se

BBS Sugarlight överlägsen i Olympiatravet. Foto: travfilosofen.se

BBS Sugarlight (v6 e. Super Light) hade ett fantastiskt fjolår då han gick från ingenstans till världseliten, utvecklingen verkar fortsätta i år. Segern i Olympiatravet var överlägsen och han imponerade stort. BBS Sugarlight räddade hela dagen som i övrigt inte höll absolut högsta klass. Före V75 visade treåringen Falk On Hill (h3 e. Muscle Hill) upp sig och var överlägsen, en mycket fin typ. Annat värt att nämna från V75: Remember My Name var heroisk tvåa i V75-inledningen och Backfire imponerade i stoloppet för femåringar.

Elitloppet hägrar

V75 på Örebro och fokus på Magic Tonight som skulle visa elitloppsform och långloppet som höll Harper Hanovers-klass, men mest imponerade Shiraz Brodde när han plockade ned fine dansken Tripolini VP från dödens i en härlig duell. Magic Tonight levererade och lär få en injudan till Elitloppet, däremot blev långloppet lite av en besvikelse även om vinnaren On Hold inte ska skämmas för sin seger.

Duellen mellan Shirax Brodde och Tripolini VP. Foto: travfilosofen.se

Duellen mellan Shirax Brodde och Tripolini VP. Foto: travfilosofen.se

V75 på Umåker och allt fokus på två elitloppsaktuella hästar som inte startat i år, Panne de Moteur hade inte startat på nästan ett år och det syntes. Istället fick vi se Nahar visa storform, världens ojämnaste häst lär även han få en inbjudan till Elitloppet. Den enormt uppskrivne Creatine får däremot visa mer innan han blir inbjuden, det loppet vanns enkelt av underskattade Cool Keeper (h5 e. Broadway Hall).

Mosaique Face vann på 1.09.0. Foto: travfilosofen.se

Mosaique Face vann på 1.09.0. Foto: travfilosofen.se

V75 på Gävle med kvallopp till Elitloppet, det gick kusligt fort. Mosaique Face var dunderfin på 1.09.0, Maven okej och Papagayo E mer än okej. Men resten? Creatine kördes passivt, Panne de Moteur var aldrig med och båda dessa elitloppskandidater gav upp direkt.

Stortrav i Danmark, Finland och Sverige

Lunden_0016

På världens trevligaste travbana – Charlottenlund utanför Köpenhamn – kördes deras stora travdag med Copenhagen Cup som huvudnummer. Mycket fin sport redan före V75, Juniata Hanover (s4 e. Cantab Hall) är en stjärna och Falk On Hill (h3 e. Muscle Hill) på god väg att bli en. Båda imponerade efter struliga resor. Alfas da Vinci var sådär ljuvligt bra igen när han krossade allt i långloppet som inledde V75. Och så det bästa till sist, Robert Bi vann Copenhagen Cup på grymma 1.10.0 över medeldistans. Heroisk tvåa hårddragande Maven.

Bret Boko vann Finlandia Ajo i skarp konkurrens, Vincennes tokspurtade till andraplatsen.

Pokalloppen på Åby till Tarzan och Cattis. Båda vinnarna – Ruby Trap och Volstead – är amerikafödda hästar av riktigt fin typ. Storfavoriten och treårskungen Al Dente svek precis som i Kriteriet 2014.

Elitloppet var på många sätt märkligt

DSC_0146

Magic Tonight (h6 e. Andover Hall) var bäst i Elitloppet, det ingår i sporten att kunna växla tempo och skaffa sig den position man vill. Mosaique Face (h6 e. Classic Photo) förlorade Elitloppet i försöket och Nuncio (h4 e. Andover Hall) saknar den blixtrande speeden. Dom kan skylla på positioner, men sanningen är att dom inte hade redskapen som behövs. Dom hade heller inte Örjan Kihlström i sulkyn, ett mycket viktigt redskap i sammanhanget.

Royal Fighter överraskade. Foto: travfilosofen.se

Royal Fighter överraskade. Foto: travfilosofen.se

Royal Fighter (h7 e. Varenne) vinner försöket från dödens och sitter fast i finalen med vinstkrafter i behåll… jag fattar ingenting? Och han gav bara tolv gånger? De franska hästarna föll som käglor, den internationella travsporten är märklig. BBS Sugarlight hade krafter kvar i både försök och final, det måste kännas surt. Å andra sidan beror även det på verktygen. Det gäller att ha förmågan att skaffa sig rätt position, fråga Northug om det är tur eller skicklighet.

Lannem Silje

Lannem Silje glänste. Foto: travfilosofen.se

Stig H Johansson tyckte Lannem Silje var behållningen under söndagen, kan bara instämma. Elitkampen och Monteeliten (där Torre Crepin satte världsrekord) var två av de häftigare loppen under helgen. Lannem Silje, Månprinsen AM och Tekno Odin är profiler som varmbloden saknar. Fyraåringarna Billie de Montfort och Al Dente var också härliga att skåda, ingen av dom hade gjort bort sig i Elitloppet. Billie de Montfort kan vara en elitloppshäst redan nästa år?

Elitloppslördagen regnade bort fullständigt, men Ready For More, Sauveur och Indigious måste nämnas. Ready For More är en oerhört läcker häst som lovar hur mycket som helst, Sauveur gick som ett skott över upploppet när han fångade in heroiske Jeppas Maxi och Indigious sköljde över fältet på bortre lång vid överlägsen seger i Harper Hanovers.

Fredagstävlingarna var trevliga, rätt bra väder och överraskande mycket publik. Snackhästen Tesio åkte på stryk, men han kommer nog tillbaks.

Dagen efter

Chelsea Boko tillbaks på topp. Foto: travfilosofen.se

Chelsea Boko tillbaks på topp. Foto: travfilosofen.se

I efterdyningarna av Elitloppet har det körts en del fina travlopp. På Östersund imponerade Chelsea Boko i Jämtlands Stora, den forna unghäststjärnan hittade formen i Frankrike i vintras och verkar vara ordentligt på gång igen. Oliver Kronos var förkrossande bra från dödens och underskattade Shiraz Brodde tog en enkel seger. Skadedrabbade Truculent lekte fina 10.3a på Färjestad strax efter Elitloppet, och på Axevalla vann Flex Lane överlägset i ett bra lopp till glatt odds. Samma dag var Allaballakaitoz sjukt bra i debut för Untersteiner. Spartan Kronos vann Ina Scots Ära på Mantorp, han imponerade i ett starkt sällskap.

Oslo Grand Prix och midnattstrav

Billie de Montfort är en världshäst. Foto: travfilosofen.se

Billie de Montfort är en världshäst. Foto: travfilosofen.se

Det franska fyraårsstoet Billie de Montfort (s4 e. Jasmin de Flore) är redan nu en världshäst, en underbar travare med topphästens alla egenskaper. På Solvalla dundrade hon undan i ledningen, den här gången lades hon lugnt utanför ledaren och avgjorde hur lätt som helst över upploppet. Förhoppningsvis har Frankrike en häst som kan hävda sig på allvar i de nordiska storloppen för äldre nästa år, med tanke på hur det sett ut i år är det efterlängtat.

Dagens huvudnummer – Oslo Grand Prix – blev ganska odramatiskt. BBS Sugarlight fick överta ledningen och köra sakta, segern blev säker före smygkörde Oasis Bi som närmade sig sista biten. Bra spurt igen av Papagayo E. De långväga gästerna från Amerika och Frankrike satt precis som i Elitloppet och sov därbak. I Kallblodsloppet vann Lome Brage efter en härlig duell mot Lannem Silje.

Midnattstrav på Bodentravet (eller heter det nåt med Peab?) i bra väder, ölen flödade och publikrekordet slogs. Det var på många sätt en höjdarfest, hemmatränaren Roger Nilsson tog en dubbel till publikens stora jubel. En fin travdag där de sportsliga höjdpunkterna var vinnaren El Mago Pellini i Norrbottens Stora och Unique Julia som vann åkandes på 11.5ak.

Högklassigt midsommartrav

On Track Piraten_DSC_0263

On Track Piraten hämtade sig snabbt efter Elitloppet. Foto: travfilosofen.se

V64 från Rättvik med mäktiga prestationer, kulltoppar och ett par äldre hästar som visade riktigt hög klass. Treårige Pacific Broline (h3 e. Celebrity Secret) tillhör topparna i kullen, så lätt han avgjorde den här dagen. Fyraårige Cash Gamble (h4 e. Ready Cash) var ruskigt bra när han från dödens dansade undan på topptiden 11.8am, Al Dente var chanslös. Time Machine (h6 e. Super Arnie) var överlägsen på 13.6-3200m, riktigt fin. On Track Piraten (v7 e. Kool du Caux) såg grymt fin ut på 11.4am, inga världshästar emot men intrycket var bländande.

V75 på Kalmar med ytterligare några högklassiga prestationer: Ready For More (v5 e. Ready Cash) avgjorde via mäktig långspurt på 11.6ak, högt betyg även till hårddragande Lets Dance DE som förlorade knappt. Maven (s6 e. Glidemaster) var ljuvlig att skåda i stoeliten som hon vann på 11.6am, överbetyg till tvåan Your Highness. Sorbet (h4 e. Super Photo Kosmos) lekte hem långloppet. Naglo del Nord (v8 e. Naglo) vann det högklassiga silverloppet efter toppspurt. Global Money (v8 e. Love You) spurtade hem guldloppet på fina 10.2ak.

Treåringar i fokus

E3-finalerna på Färjestad vanns av Timbal (s3 e. From Above) och Poet Broline (h3 e. Quiet Easy US), två välstammade hästar som båda imponerade. Sen måste jag tala om tider, ur led är tiden… i en dålig gulddivision vann Arazi Boko (bilden) på 11.2am, i silver vann Nimbus CD på 11.3am och varenda lopp på V75 gick kusligt fort. Färjestad och värmen är den enda förklaringen jag har.