Hoppa till innehåll

Hästar av börd

D'One

Treåringarna har äntligen fått en kulletta, om det är tillfälligt eller inte låter jag vara osagt. På tisdag är det fyraåringarnas tur när det är uttagningar till Svenskt Travderby 2015 och i Nordamerika tog D’One andra raka.

D’One (s5 e. Donato Hanover) har alltid varit omtalad, som avkomma till två världsrekordhållare var hon naturligtvis svindyr att köpa. Hon visade direkt supertalang, dominerade bland stona som treåring och som fyraåring var hon i slutet av säsongen framgångsrik även i kampen mot hingstarna. Planen har länge varit att ta henne till Nordamerika, nu har hon två raka på amerikansk mark och jag gissar att Walmann siktar på att kopiera bedriften som mamma Giant Diablo gjorde när hon slog världsrekord over there.

Heavy Sound (v3 e. Ken Warkentin) vann korta E3-finalen från dödens på 10.9ak. Han har imponerat sedan debuten på Färjestad i mars, Roger Walmann tränar och Kenneth Haugstad har suttit i sulkyn varje start. Mormor till den nuvarande kullettan är Lovely Godiva, ett av tidernas bästa svenskfödda ston. Heavy Sound har dock mer likheter med morfar Viking Kronos. Det är en rejäl häst med en topphästs alla egenskaper, jag är betydligt mer förtjust i Heavy Sound än E3-finalens favorit Poet Broline. Vem som är kulletta när året summeras återstår att se.

Princess Face (s3 e. Muscle Hill) vann E3-finalen för ston med Adrian Kolgjini i sulkyn, pappa Lutfi tränar. Jag hade ingen koll på Princess Face innan finalen, men hon visade fin styrka och har säkerligen framtiden för sig. Även här vill jag lyfta fram mormor, i det här fallet starka toppstoet Rapide H som på sin tid sprang in över två miljoner.

En kollega frågade förra veckan om det var någon av oss som släktforskade, jag tänkte svara ja eftersom stamtavlor på travhästar är ett stort intresse. Det är en förmån att bli äldre, med rynkor på kroppen och minnen som går tillbaks till början av 70-talet är det underbart att titta på stamtavlor. Jag känner inte ett uns ångest när jag känner igen hästarnas mormor och mormors mor, att jag sett dessa på travbanan ser jag enbart som en tillgång. Erfarenhet är meningen med livet och ohyggligt underskattat.

Svenskt Travderby 2015

På tisdag är det uttagningar till landets mest klassiska lopp. Svenskt Travderby, eller Blå Bandet som det också kallas, har oerhört stora anor och för många travtränare och kuskar är det ett lopp man hellre vill vinna än Elitloppet.

Cash Gamble_DSC_0747

Cash Gamble (h4 e. Ready Cash) på bilden här bredvid är förhandsfavorit och de främsta utmanarna den tidigare kullettan Al Dente (h4 e. Scarlet Knight) och Emmett Brown (h4 e. Muscle Hill). Jag tycker nog kullen i övrigt är lite profillös, de svenskfödda fyraåringarna är långt efter de fyraåriga amerikaimporterna som dominerar på svenska travbanor. En häst jag gillar skarpt och vill nämna är ändå Flex Lane (h4 e. Federal Flex), bra spår i uttagningen och överkomligt motstånd… se upp!

Två av mina favoritskribenter

I dessa tider av överdrifter, hårda ord och felriktade sparkar tänkte jag rekommendera två av mina favoritskribenter: