Hoppa till innehåll

Svag kull och oskrivna regler

Svenskt Travderby är stort, uttagningarna en bonus för dem som skräller sig vidare och ett helvete för favoriterna som av någon anledning faller. Uttagningarna till derbyt 2015 var väldigt skrällbetonade och favoriterna föll tungt. Det största favoritfallet har två sidor, återkommer till det.

Den svenska fyraåringskullen är högst tveksam, derbyuttagningarna förstärkte det intrycket. Det var skrällbetonat värre och jag har sällan sett sämre uttagningar till ett så stort lopp. Flex Lane är den enda jag blev riktigt imponerad av och Serious Try är en intressant runner-up, men det är nog bara att ta fram tombolan när det är dags att tippa derbyt.

Derbyt 2015 ser på papperet ut som ett av de sämsta genom tiderna, jag gillar Flex Lane och visst är Carabinieri en bra häst… men var är profilerna? Al Dente är visserligen med, men han var allt annat än bra i kvalet. De svenskfödda fyraåringarna håller låg klass, är det skorycken och jänkarvagnarna tidigt i karriären som kört slut på talangerna?

Svenskt Travderby 2015
2 640 meter autostart
1. Serious Try (v4 e. Crazed) – Henrik Svensson
2. Carabinieri (h4 e. Wellino Boko) – Peter Untersteiner
3. Västerbo Eclair (h4 e. Echo) – Joakim Lövgren
4. From Dust To Dawn (h4 e. From Above) – Lars I Nilsson
5. Conlight Ås (h4 e. Conway Hall) – Svante Båth
6. Enrico di Quattro (h4 e. Clerk Magistrate) – Petri Puro
7. Al Dente (h4 e. Scarlet Knight) – Catarina Lundström
8. Global Revenge (v4 e. Donato Hanover) – Markus Pihlström
9. Flex Lane (h4 e. Federal Flex) – Lars I Nilsson
10. Orakel Face (v4 e. Going Kronos) – Lutfi Kolgjini
11. Emmett Brown (h4 e. Muscle Hill) – Stig H Johansson
12. Orion Tilly (h4 e. Clerk Magistrate) – Peter Untersteiner
Förstapris: 2 000 000 kronor

En hingst har lyckats få med två avkommor, den amerikafödde Clerk Magistrate (e. Andover Hall) som i övrigt inte lämnat mycket av värde på svenska banor. Clerk Magistrate var en kulltopp i USA, dock ingen superstjärna. Två svenskfödda hingstar har var sin avkomma, From Above (derbyvinnare) och Wellino Boko (derbytvåa).

Tunga fall och oskrivna regler

De tre förhandsfavoriterna föll tungt, den största av dom – Cash Gamble har inte landat än. Han var den på förhand stora favoriten, men häst och kusk blev överrumplade och galoppen ödesdiger. Per Lennartsson var besviken, förstår honom när bästa hästen i kullen inte fick chansen. Med facit i hand kördes han för passivt, han skulle ha tagit kommandot direkt, men vem hade kunnat ana att det skulle komma en häst i fjärdespår på bortre rakan? Det är lätt att vara efterklok.

Det var naturligtvis oerhört tråkigt för kretsen kring Cash Gamble, men det finns en annan sida av saken också. Loppen i Sverige är ofta oerhört tråkiga och förutsägbara, halvspårskörningar och alla i ett fint led ute i tredjespår på bortre, sen kommer kurvan med ännu mer halvspårskörningar och små trängningar som är okej för att det är sista kurvan. Det finns många oskrivna regler som gör sporten trist. Därför är det uppfriskande och nyttigt för framtiden när någon styr på i fjärdespår, att någon inte nöjer sig med sitta i fjärde ytter i tredjespår utan faktiskt tar en rövare. Det gör att kuskarna måste skärpa sig, vara beredda på att det självfallet kan komma någon utanför oavsett vilket spår man sitter i. Det är ingen regel som säger att fjärdespår är förbjudet på en raka, ibland kan man tro det.

Och givetvis var det en Kolgjini som styrde på i fjärdespår, Adrian i det här fallet. Hur trist skulle det inte vara utan dessa härliga Kolgjinis? Ibland går det på skit, men för det mesta är det bara positivt för travsporten.