Hoppa till innehåll

Business och bingo

Grattis till Papagayo E och Alfas da Vinci som vann International Trot respektive Svenskt mästerskap, två mycket fina prestationer av två bra hästar. Men allvarligt talat, var det SM på Åby eller Yonkers? Kusk-SM var det i alla fall på Yonkers.

Man ska kanske glädjas åt att det är svenskar som dominerar, men jag tycker det är trist att International Trot mer liknar SM än VM. Och hur tänkte man när man lade loppet samtidigt som det stora höstmeetinget i Lexington? Ett stort skämt om ni frågar mig, stora prispengar finansierade av kasinoverksamhet räcker inte. Det är lovvärt att det gamla storloppet startats upp, men de tomma publikplatserna talade sitt tydliga språk. Travsporten är illa ute.

Här hemma är det inte mycket bättre, SM på Åby med de bästa kuskarna (och hästarna) i USA. Och nu har ATG dragit igång virtual racing, jisses amalia. Ytterligare en spik i den sportsliga kistan. Trav blir nu nummer på en bingobricka, jag häpnar. Det är bara att göra en pudel och hålla med dem som anser att trav är spel och inte sport.

Rika hockeyspelare köper framgångar med NHL-pengar och nu alltså spel på låtsastrav, business as usual. Samma här, man borde kanske glädjas åt att det satsas? Men utan själ i sporten är det snart heldött, det måste finnas en genuin grundplatta att stå på om sporten ska leva vidare. Pengar behövs, men utan riktigt intresse hos aktiva och publik är det kört för travsporten som den ser ut idag.

ATG jobbar hårt för att få in pengar men gräver sin egen grav med alla påhitt, allt fokus riktas mot de ointresserade och de genuint intresserade skiter man fullständigt i, det har man sagt rakt ut. Nya Atg-sidan är ett exempel, virtual racing ett annat och ändrade tider ett tredje. På lång sikt tror jag det är förödande.