Hoppa till innehåll

Krönika – Tredje kvartalet 2015

Hambletonian Stakes och storlopp i massor med imponerande prestationer på många händer, kvartalet häst utan tvivel Delicious US som satt världsrekord och sprungit i åttor runt motståndet. Och då ska ni veta att Nuncio och Some Summit varit grymma liksom årgångsvinnarna Readly Express och Conlight Ås. Ett sportsligt högoktanigt kvartal.

Delicious US (s6 e. Cantab Hall). Foto: travfilosofen.se

Delicious US (s6 e. Cantab Hall). Foto: travfilosofen.se

En topplista med bara fem hästar är svårt, men jag gör ett försök. Topparna var Delicious US, Nuncio, Some Summit och Readly Express. Hamletonianvinnaren Pinkman måste förstås också nämnas.

Topplista – Tredje kvartalet 2015

  1. Delicious US (s6 e. Cantab Hall) – Fenomenala tider och prestationer.
  2. Nuncio (h4 e. Andover Hall) – Oerhört fin häst, klassig i alla avseenden.
  3. Some Summit (s4 e. Dream Vacation) – Överlägsen i Stochampionatet, grym utveckling.
  4. Readly Express (h3 e. Ready Cash) – Ruggig i Kriteriet.
  5. Pinkman (v3 e. Explosive Matter) – Klassig vinnare av Hambletonian.

Hedersomnämnande till Conlight Ås, Creatine, Volstead och Robert Bi som var himmelskt fin i EM för femåringar. Andra som imponerat är Ready For More, Nadal Broline, Cash Gamble och Daley Lovin.

Nuncio och Some Summit glänste i årgångsloppen

Nuncio (h4 e. Andover Hall). Foto: travfilosofen.se

Nuncio (h4 e. Andover Hall). Foto: travfilosofen.se

Sprintermästaren 2015 blev en häftig fartfest, segrade gjorde till slut jättefavoriten Nuncio. Men såväl Hillustrious som Volstead satte rejäl färg på loppet, dessa två duellerade i både försök och final. I finalen fick de dock ge sig mot den mäktige Nuncio. Tre mycket fina amerikafödda travare.

Some Summit har hos Veijo Heiskanen gått fram som en slåttermaskin och inte varit i närheten av en förlust, hon var precis lika överlägsen i Stochampionatet.

  • Ready For More mäktig när han plockade ned Cool Keeper från utvändigt ledaren.

Hugo Åbergs blev en fartfest med en mycket imponerande vinnare i Creatine, trots riktigt tufft lopp höll han undan på en tid under 1.10. Dagens behållning var nog trots allt Robert Bi som vann EM för femåringar, ren och skär lekstuga för denna superhäst, vilken aktion och utstrålning!

Hambo i New Jersey och Bollnäs

Hälsingehambon i Bollnäs överglänste namnen i New Jersey, Delicious US dansade 1.08.6 i dödens och satte ett makalöst världsrekord på Bollnästravet. Hon fortsatte sedan med att speeda hem både Årjängs Stora och Sundsvall Open, makalösa insatser av den barfotadansande speedkulan.

Meadowlands_2014-08-02-2878_Q1

Pinkman slog Mission Brief i den amerikanska varianten av Hambo (Hambletonian Stakes), fin duell mellan kulltopparna. Tvåårige Southwind Frank är en riktig talang som också imponerade på Meadowlands..

  • Support Justice vann Åby Stora Pris i skiljeheat.
  • Jubileumspokalen till Nimbus CD.

Heavy Sound och Princess Face imponerade när de vann de korta E3-finalerna.

Conlight Ås och Readly Express imponerande årgångsvinnare

I en derbykull där jag bara imponerats av Cash Gamble dök helt plötsligt Conlight Ås upp och vann Derbyt efter en mycket stark insats, en synnerligen värdig vinnare.

Treåringskullen har jag däremot hyllat, och inte blev hyllningen mindre när Readly Express var grym i Kriteriet. Från dödens städade han av alla hot runt omkring, Jorma Kontio verkar tycka det är en av de värsta han kört. Kan tillägga att han bland annat kört Varenne. I ett sjukt snabbt Oaks vann Spoil Me på 11.5am, det går fort nu.

  • Nadal Broline glänste under Kriteriehelgen, han har glänst vid flera tillfällen under tredje kvartalet och är en intressant uppstickare i större sammanhang.