Hoppa till innehåll

Sverige vs Danmark

Fotboll, invandringspolitik och livsnjutning är saker som skiljer de två grannländerna åt. Det svenska svårmodet mot det danska gemytet är en klassisk konflikt eller fördom om ni så vill.

Jag har tillbringat en del tid i Danmark, på fotbollsplaner och travbanor gillar jag danskarnas inställning. Det är inte så jävla märkvärdigt i Danmark, åtminstone var det den bilden jag hade… det kan vara så enkelt att jag som svensk gillar att danskarna får dricka öl lite överallt, det är inte lika mycket regler i Danmark som i Sverige.

Däremot är jag inte lika förtjust i deras attityd till utländska besökare, vare sig de är invandrare eller turister. Senaste danskbesöket var på Bornholm och väl där upptäckte jag att danskarna på allt fler platser kräver danska betalkort, det har sällan turister och det försvårar tillvaron. Gästvänligheten är inte lika gemytlig som ölförsäljningen.

På lördag är det topptrav på Solvalla, media kommer dock att lägga allt fokus på fotbollsmatchen senare på kvällen. Sverige möter Danmark i play off till EM, det blir en match mellan svenskt och danskt svårmod… det danska gemytet har avtagit även på fotbollsplanen, tittar man på deras målproduktion på sistone ser man bara svårmod. Det har gått några år sedan danskarna rökte och sjöng sig in i mitt hjärta, i VM 1986 var det danskt gemyt hela vägen. År 2015 är det lite annorlunda.

Hur det än är och blir måste jag slå ett slag för danska travbanor, nationalarenan Charlottenlund utanför Köpenhamn kan mycket väl vara den trevligaste bana jag besökt och den lilla banan på Bornholm (se bilden högst upp) är ett litet travparadis som jag varmt kan rekommendera.

Utvald_Travkrönika

Charlottenlund utanför Köpenhamn. Foto: travfilosofen.se