Hoppa till innehåll

Amerikansk invasion

I slutet av 80-talet, strax innan ekonomin slog i botten i Sverige, köptes det hästar av sällan skådat slag från Nordamerika. Mack Lobell, Napoletano och Peace Corps var de mest kända. Nu ramlar det åter in topphästar från Nordamerika, och det är den store Jimmy Takter som förser Sverige med topphästar.

De amerikafödda fyraåringarna som finns i Sverige håller hög klass och är många i antal, den mest kända förstås Nuncio. Men han är långt ifrån ensam, många hästar som var med på Hambletonianmeetinget 2014 finns i Sverige. Invasionen verkar fortsätta ett tag till. Stefan Melander har inhandlat Uncle Lasse (h3 e. Donato Hanover) och French Laundry (h3 e. Muscles Yankee), två av Stall Takters bättre treåringar. Till Daniel Redén från Jimmy Takter kommer Wild Honey (s3 e. Cantab Hall), ett treårssto som nästan är lika bra som superhästen Mission Brief. Alla nyförvärven kommer från Jimmy Takters travfabrik som är så dominerande i USA.

Uncle Lasse har en av världens bästa stamtavlor, pappa är superhingsten Donato Hanover och mamma Sverigebekanta Solveig. Det finns sex avkommor efter Solveig, flera av dessa är rena succéer. Solvato känner vi till, Olympiatravsvinnaren från i år. Shake It Cerry var kulletta bland treårsstona i USA 2014 och Uncle Lasse har själv haft stora framgångar. Mamma Solveig var förresten själv en topphäst på tävlingsbanan.

French Laundry är efter topphingsten Muscles Yankee, mamman heter Creamy Mimi och tjänade själv nästan en miljon dollar under sin framgångsrika karriär. Creamy Mimi har fyra avkommor, en av dessa är den fyraåriga Walmann-tränade King City som inte heller är någon dålig häst.

Wild Honey är också toppstammad förstås, Jimmy Takter dominerar amerikansk travsport och kan köpa det bästa på auktionerna. Pappan Cantab Hall har stora framgångar i aveln. Mamman U Wanna Lindy är syster med avelshingsten Dream Vacation och längre bak i moderns stamtavla hittar man även mamman till Crowns Cristy (en superhäst som importerades till Sverige av Stall KGB på 80-talet).

Det är tunga nyförvärv, riktigt tunga. Kul att se dessa topphästar, men störst nytta kommer de säkert att göra i aveln. Det är ruskigt fina hästar med toppstam, det vattnas i munnen på travfilosofen.

Aveln i Nordamerika håller högsta klass, de bästa travarna föds fortfarande upp over there. Pengarna finns i aveln och i unghästloppen, tävlingssporten för äldre travare är inte på samma nivå. Därför säljs topphästar till Sverige efter treårssäsongens slut, men en anledning är förstås också att det finns pengar i vårt avlånga land. Det är hur roligt som helst att vi får se dessa fina travare i Sverige. Tråkigt för amerikansk travsport, men kul för oss.

***
Om ekonomin är på väg att krascha ska jag inte uttala mig om, det finns likheter men också stora skillnader mot det glada 80-talet. Jag tror till exempel inte att 2010-talet kommer att kallas det glada decenniet i historieböckerna, men vad vet jag?

***
Vintermeetinget i Frankrike är i full gång, på söndag är det meningen att Delicious US ska starta i Prix du Bourbonnais som är ett av kvalloppen till Prix d’Amerique. Det ska bli riktigt spännande, i Frankrike har de säkert ingen koll men om jag var fransk travfantast skulle jag vara riktigt orolig. Delicious US är ett supersto, ett av de bästa stona som någonsin funnits i Sverige… med tanke på att två av stona vi har att jämföra med vunnit just Prix d’Amerique borde hela Frankrike skaka av rädsla.