Hoppa till innehåll

Krönika – Fjärde kvartalet 2015

Kvartalet som travet glömde, nja kanske inte så illa men nästan. Några höjdpunkter här hemma och några utomlands, och så laddas det som vanligt för Prix d’Amerique. Det franska fenomenet Bold Eagle kvartalets häst, men resan till New York och travmeckat Goshen förstås en särklassig höjdpunkt.

Bold Eagle är ett fenomen, dominerar totalt i Frankrike. Delicious US och Nuncio fortsätter imponera och så måste Buzz Mearas och Sauveur med på topp fem.

Topplista – Fjärde kvartalet 2015

 1. Bold Eagle (h4 e. Ready Cash) – Bollar med allt motstånd i Frankrike.
 2. Delicious US (s6 e. Cantab Hall) – Fenomenala tider och prestationer.
 3. Nuncio (h4 e. Andover Hall) – Oerhört fin häst, klassig i alla avseenden.
 4. Buzz Mearas (v4 e. Dream Vacation) – Hittat toppform och var toppfin på Bjerke.
 5. Sauveur (h5 e. Echo) – Kraftfull travare som imponerar.

Flera internationella storlopp i oktober

Bold Eagle (e. Ready Cash) vann Europaderbyt utan problem, 17:e segern i 20:e starten. Lika klar tvåa blev svenskbekantingen Billie de Montfort. De franska fyraåringarna håller lite högre klass än de svenskfödda, inte så lite heller.

 • Det omtalade s.k. VM-loppet, International Trot, har startats upp igen och vanns av norske Papagayo E. Trots hög prissumma var dock loppet som helhet lite ljummet.
 • Klassikern Kentucky Futurity vanns av treårige kullettan Pinkman. Krocken mellan meetinget i Lexington och storloppet på Yonkers säger en del om tillståndet i amerikanskt trav.

Delicious US är helt fantastisk, insatsen på V75 när hon vann över lång distans var precis lika lekande vacker och demonisk som hennes senaste prestationer. Det var flera fina prestationer på Jägersro, allra bäst av övriga var Takethem som var urtapper från dödens. Men även Shadow Woodland, Alkalizer Am och Victoriuos Star glänste.

Breeders Crown-finaler på Sundbyholm

Som vanligt skrällde det till lite i några av finalerna, men den stora favoriten Nuncio var tillbaks i form och krossade allt från dödens. Nuncio (h4 e. Andover Hall) och hans kungakrona hamnade lite på sned i semifinalerna när han fick stryk, men nu var han sitt vanliga jag och vann enkelt från dödens.

 • I finalen från fyraåriga ston imponerade Trinity Zet (s4 e. SJs Photo) med enkel seger från utvändigt ledaren.
 • I finalen för treåriga hingstar/valacker gick vinsten till Pacific Broline (h3 e. Celebrity Secret) som spurtade till knapp seger och betvingade en mycket tapper Readly Express.
 • I finalen för treåriga ston var Treasure Kronos (s3 e. Raja Mirchi) klart bäst, Princess Face återigen tvåa i ett stort årgångslopp.

Dagen före Breeders Crown kördes en normal V75-omgång på Sundbyholm, och frågan är om inte treårige Day Or Night In (h3 e. Muscle Hill) var helgens mest imponerade treåring. Den talangfulle hingsten stegade härligt flegmatiskt undan till synes obesvärat, en råtalang av stora mått.

Toppsport inför tomma läktare

Delicious US och Nuncio är två världsstjärnor som lyste upp i mörkret, riktigt bra prestationer också av Usain Henna och Sauveur inför tomma läktare. Det var riktigt fin sport på Solvalla, tyvärr sitter travfolket framför tv:n och dricker vin… ATG jublar när spelarna sitter hemma och har nära till datorn.

 • Buzz Mearas (v4 e. Dream Vacation) har i säsongens slutskede klivit fram som en kulltopp. Han var magisk när han sprang 10.4ak på Bjerke, topphästen Daley Lovin var chanslös.
 • Ski To The Max var toppfin på Solvalla när hon kördes fram till dödens och bara var bäst, det är ett fint sto som har potential.

Criterium Continentale och V75-finaler

Bold Eagle är fyra år, Europas kanske bästa i sin årgång och favorit att vinna Prix d’Amerique 2016. Det är en riktig skjutare som lekte hem fyraåringsloppet Criterium Continentale.

De numera klassiska V75-finalerna på Solvalla annandag jul höll som vanligt bra klass för årstiden. Fleetfoot Hanover, Candor Hall och King Sir Kir glänste lite extra.

 • Annat värt att nämna är kapable Seedorf Omf, tvåårige Deimos Racing och gamle godingen Spring Erom som på ålderns höst vann ett gulddivisionslopp… det är få hästar som är så värda framgång som Spring Erom.