Hoppa till innehåll

April, april

April har alltid varit kungen av månader, fotbollsspelare och travhästar som vädrar vår på grusiga planer och banor är en härlig syn. När solen börjar värma, sprittet i benen kommer tillbaks och kortare arbetsdagar närmar sig blir man helt enkelt glad i både kropp och själ. För att inte tala om alla underbara travare som årsdebuterar.

On Track Piraten (v8 e. Kool du Caux) vann igen, alla spekulationer om bakspår var överflödiga. Dalarnas stolthet (ursäkta Leksand) är klar för Olympiatravet. V75-finalerna höll bra klass och framförallt det inledande stoloppet som blev en härlig duell mellan ledande Donna di Quattro (s6 e. Love You) och heroiska Windy Ways (s6 e. Conway Hall)

Nadal Broline (v6 e. Yankee Glide) var mäktig i årsdebuten på Mantorp, och i det fina femåringsloppet vann Daley Lovin (h5 e. Conway Hall) knappt före en mycket tapper Volstead (h5 e. Cantab Hall).

Uncle Lasse (h4 e. Donato Hanover) imponerande direkt i Sverigedebuten, och King Sir Kir (h5 e. Make It Happen) är en sån där nästagångare man sällan ser. I övrigt konstaterar jag att min misstanke från fjolåret om att Princess Face inte är en vinnartyp bekräftades och att Nimbus CD behöver lopp i kroppen.

Sauveur (h5 e. Echo). Foto: travfilosofen.se

Sauveur (h6 e. Echo). Foto: travfilosofen.se

BBS Sugarlight (v7 e. Super Light) vann Axevallas guldlopp på toppfina 10.8am, men Sauveur (h6 e. Echo) var faktiskt ännu bättre som tvåa i mål efter ett starkt slutvarv. Sauveur kan nog räkna med en inbjudan till Olympiatravet och i så fall möts de båda igen.

***
Är man som jag travnörd och sjukt imponerad av vackra travare blir man provocerad av boost och annan skit som ATG hittar på, men jag vill tillägga att det finns pärlor på ATG-play som handlar om sport… det är synd att dessa pärlor ”göms” för den stora massan, det borde vara spelet som är en temphöjare för sporten och inte tvärtom. Virtuella hästar, boost och V64 Grand Slam… det kanske ger pengar till travporten, men jag mår ändå illa över alla påhitt. Var går gränsen undrar jag?

Solvalla har stora problem med publiken, eller snarare tvärtom… ingen kommer trots att världstravare, världstränare och världskuskar visar upp sig mer eller mindre varje vecka. Det har varit tydligt länge att publiksiffrorna både minskar och ökar, Solvalla har problem och vardagstravet har problem lite överallt, några stjärnhästar på Örebro ger inget publiktryck och en dag full av världsstjärnor på Solvalla i oktober ger heller inget tryck. Men däremot när V75-cirkusen drar ut på landsorten under sommarhalvåret blir det ett jävla tryck, det ska vara festival och det största som sker på orten (oavsett ort) för att publiken ska komma, det måste vara värt en facebookuppdatering eller ett instagramupplägg för att det ska vara mödan värt att lyfta på arslet. På Solvalla, i Stockholm, är det bara Elitloppshelgen som har den dragningskraften.

Det här är en samhällstrend, titta bara på vilka konserter som blir fullbokade… alla vill dit alla andra vill, att Bruce Springsteen var som bäst på 80-talet och Rolling Stones på 60-talet är det ingen som bryr sig i, folk är som plåster i arslet på varandra och dras som flugor till skit om det vankas folkfest.

***
Själv tänker jag som vanligt slå ett slag för sporten och Solvalla, det är inte så svårt när man ser startlistorna till onsdagens V86 där både Wild Honey (Bergsåker) och Nuncio (Solvalla) finns med. Och min hemmabana Örebro kör V64 på torsdag med fina hästar till start, publiken lär utebli men jag hoppas de aktiva får fint väder i alla fall.