Hoppa till innehåll

Nuncio – Kungen av Valla

Elitloppshelgen 2016 såg ut att bli en fransk historia, men till slut var det Amerikafödde Nuncio som stod där som segrare med världens bästa kusk och en tränare som är allt annat än förutsägbar.

Efter två rafflande försök där Timoko och Un Mec d’Heripre dominerade hade Nuncios kungakrona hamnat lite på sniskan, men Tarzan plockade fram en växel till i finalen och mästerlige Örjan Kihlström styrde loppet från dödens. Segern blev till slut säker, rentav enkel, före bra spurtande Resolve och ledande Un Mec d’Heripre. Vinnartiden 1.09.2 är den snabbaste segertiden i en elitloppsfinal. Nuncio är en värdig vinnare, och definitivt en av de bästa hästar som tränats i Sverige.

Elitloppet 2016

Häst – Kusk – Tränare – tid – pengar
1. Nuncio – Örjan Kihlström – 1.09,2 – 3.000.000 kronor
2. Resolve – Åke Svanstedt – Åke Svanstedt – 1.09,3 – 1.200.000 kronor
3. Un Mec d’Heripre – Joseph Verbeeck – Fabrice Souloy – 1.09,4 – 600.000
4. Timoko – Björn Goop – Richard Westerink – 1.09,5 – 300.000
5. Propulsion – Erik Adielsson – Daniel Redén – 1.09,5 – 150.000
Oplacerade: Oasis Bi, Royal Fighter, Billie de Montfort.

Timoko (h9 e. Imoko). Foto. travfilosofen.se

Timoko. Foto. travfilosofen.se

Försök 1 vanns av Timoko från ledningen, både Resolve och Propulsion stod för grymma avslutningar efter lite strul på vägen. Segertiden 1.09.1.

I försök 2 var Un Mec d’Heripre omutlig från dödens, Nuncio fick aldrig tag i fransosen som var sensationellt bra. Segertiden 1.09.3.

Med facit i hand var det fem hästar som stod i särklass i årets elitlopp, resten var om inte statister så i alla fall bra nära. Både i försök och final var Nuncio, Resolve, Un Mec d’Heripre, Timoko och Propulsion klart bättre än övriga. Det är alltid lätt med facit i hand, men undertecknad hade (som vanligt) gärna sett fler utländska ekipage, därför är jag också glad att tre av de fem bästa i Elitloppet 2016 hade just utländska flaggor.

Elitloppet 2016 höll bra klass, ett lopp i min smak där i princip alla fick chansen och där de bästa hästarna slutade längst fram. Kul också att Åke Svanstedt bättrade på det skamfilade rykte som amerikanska hästar rätt ofta dras med, Resolve var verkligen ingen bluff.

Som bekant är jag djupt förälskad i Delicious US, det kittlar att tänka på vad hon kunnat göra. Dessutom undrar jag vem som kört Nuncio om Delicious varit med, knappast Örjan eller? Det är mycket tillfälligheter, det enda man vet är att Örjan Kihlström till slut alltid vinner.

Tarzan – En flummig perfektionist

TarzanStefan Melander har vunnit allt, det är en udda fågel i många avseenden. Han gick mot strömmen och tränade upp en Hambletonianvinnare (Scarlet Knight) i Sverige och han är nästan lika mycket fotograf som travtränare. Han har dessutom anammat Sören Nordins mätning av travhästar och alltid gått sin egen väg, i dagens segerdefilering bar han på två små trasselsuddar till hundar. Stefan ”Tarzan” Melander är ingen lätt man för travets intervjuare, men han har en klar bild av hur saker ska vara. Han är ingen vän av travets utveckling i media och han gillar inte de folktomma travbanorna, därav en något skeptisk inställning till tv-folket som alltid ska ha svar på skoryck och huvudlag. Veckan innan Elitloppet gick han ut med ”bomben” att Örjan skulle köra Nuncio, med facit i hand ett mycket klokt beslut. Det som på ytan verkar flummigt i Tarzans värld är med garanti raka motsatsen, en perfektionist ut i fingerspetsarna som inte lämnar något åt slumpen, men Tarzan vet också att inget är givet och därför får intervjuarna inga svar.

Till sist vill jag se förändringar…

I framtiden, helst redan nästa år, vill jag se färre hästar i Elitloppet. Sex hästar i vardera försöket och även sex hästar i final, det blir mer rättvist. Spåren är så avgörande att de som startar från spår 7-8 nästan är chanslösa på förhand. Dessutom borde det inte få vara fler än hälften svenskflaggade ekipage, MAX hälften. Det ska vara svårt att ta en plats i Elitloppet, ta bort direktplatserna i en radda lopp… de bästa ska bjudas in och inte få en plats i kvallopp som kan sluta hur som helst.