Hoppa till innehåll

Olympiatrav och elitloppssnack

Olympiatravet är avgjort, storloppssäsongen är därmed igång och den första vinnaren är i tidens tecken. En svensk häst, tränad i Frankrike och körd av Björn Goop, Your Highness är på en och samma gång en internationell som nationell häst. Sverige dominerar i den globala travvärlden. Men veckans största nyhet var riktigt tråkig, Delicious US är skadad och kommer inte till Elitloppet.

Världens bästa häst 2015 missade både Prix d’Amerique och Elitloppet 2016, riktigt tråkigt. Jag har inte sett bättre prestationer sedan Varenne var igång i början på 2000-talet, att Delicious US (s7 e. Cantab Hall) inte får visa upp det när de största loppen körs är tråkigt. Om hon blir frisk är det nog lika bra att gå till avel, Delicious US har haft problem under hela karriären och med tanke på vad hon visade 2015 har hon inget mer att bevisa. Men det är riktigt tråkigt, riktigt tråkigt… nu får vi hoppas att Redén/Kihlström/Propulsion är så bra som jag tror.

***
Olympiatravet
på Åby är starten på storloppssäsongen och vinnaren Your Highness (s7 e. Chocolatier) gjorde det bra, men i det lite ruffliga loppet var det många som föll bort. On Track Piraten fick aldrig vara ifred i ledningen, Sauveur hade otur när han hamnade i dödens och några andra galopperade. Your Highness har utvecklats i Frankrike, nu är hon inbjuden till Elitloppet. Bra sport på Åby igår och framförallt Le Miracle (v4 e. Taurus Dream) var riktigt grym, tuff öppning till ledning och ändå helt överlägsen till slut… vad månde bliva?

***
Nuncio
vann igen, 1.09.9 i imponerande stil… fast det är ändå något som saknas, inte bara det att Food Money (v8 e. Andover Hall) återigen var nära att knäppa honom utan även något annat, lite oklart vad? Den här gången hade Nuncio innerspår, Tarzan laddade och han öppnade riktigt snabbt utan att kunna hålla emot Food Money. Sen gick han ut och övertog och allt såg bra ut, men den lille Food Money hakade på och när han gick ut för angrepp och Nuncio samtidigt korrigerades för sina vanliga utbrytningar hårdnade det till in mot linjen. Visst var Food Money riktigt fin, men ska inte en potentiell elitloppsvinnare glida undan enklare från ledningen?

Lite elitloppssnack

Nuncio är en ljuvlig travare, men precis som hos Tarzans gamle vapendragare Scarlet Knight fattas det lite speed, ni vet den där blixtrande tempoväxlingen som är så viktig i svenska taktiklopp. Det är svårt att vinna Elitloppet utan spetskompetens. Extrem startsnabbhet, enorm spurtförmåga eller extrem styrka i kombination med förmågan att aldrig ge sig. I dagens stenhårda konkurrens krävs det mer än att vara bäst, titta bara på Maharajah som var en annan häst i Frankrike än i Sverige. På svenska tusenmetersbanor är positionerna oerhört viktiga, kusken och taktiken är lika viktiga ingredienser som hästens kapacitet.

De senaste åren har jag haft svårt att begripa svensk travsport, Elitloppet är ologiskt och det känns som vem som helst kan vinna. Förra året vann Royal Fighter försök från dödens, med all respekt en häst som knappt tävlat i högsta klassen innan och som efter Elitloppet inte direkt var i närheten av den prestationen. Magic Tonight vann Elitloppet på sin startsnabbhet, han åkte sen till USA utan att ha några framgångar. För några år sedan vann Nahar Elitloppet, vi vet att Nahar är sjukt ojämn och ibland överdådigt bra, men ändå? Är svaret så enkelt att konkurrensen hårdnat eller saknas profiler just nu? Jag lutar trots allt åt det senare.

I år kan förresten Food Money vara Jennifer Tillmans Royal Fighter, efter de senaste insatserna ska han naturligtvis bjudas in. Daniel Redén har flera kandidater, supersköne Propulsion och lille krigaren Daley Lovin är högt upp på önskelistan. Propulsion ska ut i Finlandia Ajo och det blir intressant.

Blivande kungar och drottningar

Kvalen till pokalloppen i fredags höll bra klass, Uncle Lasse (h4 e. Donato Hanover) blir svårslagen i Kungapokalen, Heavy Sound (v4 e. Ken Warkentin) kan möjligtvis vara en utmanare. Bland stona var det flera som imponerade, In Toto Sund (s4 e. Ken Warkentin) och Pioneer Face (s4 e. Raja Mirchi) imponerade mest och Natalie de Vie (s4 e. Muscle Hill) utvecklas hela tiden… dags för Stig H?