Hoppa till innehåll

Underskatta inte flaggan!

Elitloppet är fullt av hästar utan flagga, få helsvenska ekipage och lika få helt utländska. On Track Piraten var därför en drömvinnare på Åby i lördags, svenskfödd och i alla delar svensk.

Amerikafödda Nuncio var utrustad med murphybländare och sprang rakt på upploppet i onsdags, han imponerade och nu börjar det likna elitloppsform. Tarzan hade en annan dyring – French Laundry – till start på Solvalla, men Sverigedebuten blev ingen succé, han sprang och krängde och såg allmänt obekväm ut. Men det är en fin typ så han ska inte räknas bort än, Tarzan mer eller mindre lovade seger nästa gång över sprinterdistans.

On Track Piraten tog elitloppsbiljetten på Åby med ackuratess, tur för Solvalla. Sir Ratzeputz vann äntligen efter att ha snackats upp ett otal gånger i V75, dessutom såg han bländande ut. Pokalloppen var det mest upphaussade på Åby, men Kungapokalen blev rumphuggen när storfavoriten Uncle Lasse galopperade innan start, Poet Broline vann, men loppet som helhet blev ett antiklimax. I Drottningkannan vann Princess Face, men även det var ett lite stökigt lopp.

Extra V75 från Charlottenlund med Copenhagen Cup som huvudnummer och Your Highness tog en ny storloppsseger efter vass spurt, hedershästen Spring Erom höll på att bluffa hem loppet men fick ge sig precis på linjen. Inga nya elitloppshästar i Copenhagen Cup. En annan svenskexport – Buzz Mearas – vann plättlätt ett av ramloppen, han skulle mycket väl kunna platsa i Elitloppet

Elitloppet börjar ta form, men…

DSC_0146

Elitloppet 2015, Walmann med svensk flagga, Untersteiner med norsk och Takter med amerikansk. Björn Goop har troligen en flagga i varje hand?

Det är som vanligt mycket tyckande om vilka som ska vara med i Elitloppet, själv tycker jag det är för mycket fokus på hästar och för lite på flaggor, återkommer till det. Efter den här helgen är följande hästar inbjudna och troligt startande:

  • Sverige: On Track Piraten, Nuncio, Propulsion, Oasis Bi, Call Me Keeper, Your Highness
  • Norge: BBS Sugarlight
  • USA: Resolve
  • Frankrike: Voltigeur de Myrt, Timoko, Un Mec d’Heripre

Den här landlistan ljuger lite grann, On Track Piraten och två av de franska hästarna är de enda som har en tydlig flagga. Nuncio och Propulsion är svenskhästar födda i Nordamerika, BBS Sugarlight ägs och tränas i Norge men är född i Sverige och körs av svensk kusk. Oasis Bi är född i Italien, men i övrigt en svensk häst. Resolve körs och tränas av Åke Svanstedt, Timoko körs av Björn Goop och Your Highness tränas i Frankrike men är i övrigt väldigt svensk.

Jag är verkligen ingen nationalist, men Solvallas Internationella Elitlopp ska vara lite landskamp, det finns en poäng i att ha tydliga flaggor på hästarna, vem ska man som svensk hålla på när snart när varenda häst har anknytning till Sverige? Sätt upp kriterier för vad som krävs för respektive flagga! Kommer Your Highness att tävla för Frankrike eller Sverige? Är Oasis Bi italienare eller svensk? Det är illa nog att Åke Svanstedt tävlar för USA och Björn Goop för Frankrike… ska det bli lite landskamp över Elitloppet måste kriterierna förändras. Gärna krav på svensk kusk, tränare och ägare för att tävla för Sverige och likadant för andra länders flagga. Alternativt låter vi hästens födelseland bestämma vilken flagga som gäller.

Magic Tonight – född i Nordamerika, tränad av en norrman och körd av en svensk – lär också få en elitloppsbiljett. Jag vågar inte tänka på varifrån ägarna kommer. Om Örjan är upptagen med Propulsion kan det bli en finländare i sulkyn. Han kommer för övrigt att ha svensk flagga, pust…

Men skit i allt jag skriver, det är ju spelet som gäller i alla fall, vem bryr sig i vem som vinner Elitloppet? När starten går i finalen är det numret jag spelat på som gäller… eller vad säger ni?