Hoppa till innehåll

Elitloppshelgen 2016

Elitloppet har jag skrivit om på annan plats, här blir det en sammanfattning av övriga lopp den underbara sista helgen i maj. 

Billie de Montfort på bilden får symbolisera den franska ”invasionen” av Solvalla, Billie själv gick till final i Elitloppet och landsmännen vann båda försöken till Elitloppet. Dessutom blev det ett fransk världsrekord i lördagens långlopp.

Lördag 28 maj

Vi börjar från början med lördagens klassiska uppvärmning inför dryga 20 000 tusen åskådare. Lördagens höjdpunkt var förstås Harper Hanovers där franske Bird Parker lekande enkelt sprang världsrekord, 1.12.1-3180m, när han virvlade förbi en tapper Sauveur på upploppet. Ett rivigt långlopp helt i publikens smak som avrundade en fin travdag.

Lilla elitloppet, eller Sweden Cup, vanns av Dante Boko från Stall Kolgjini. Han var dunderfin i både försök och final. Vid sidan av Harpers dagens höjdpunkt.

Andra höjdare under dagen var…

  • Moving On som vann stoeliten enkelt.
  • Takethem som imponerade i silverfinalen.
  • Copimade som plockade ned Le Miracle i en härlig duell.
  • Bravo Navarone som vann den högklassiga bronsfinalen från dödens.

Söndag 29 maj

Elitloppet i fokus, läs mer om det här, och några riktigt fina prestationer vid sidan om. På papperet var toppnumret Fyraåringseliten med en rad stjärnor, favoriten Pinkman vann från ledningen före bra spurtande Uncle Lasse. Båda dessa topphästar från Nordamerika hade platsat i Elitloppet.

Elitkampen, med kallblod från hela Norden, såg på papperet sådär ut, men jisses vad lurad jag blev. Det blev en sällan skådad fartfest där finske Vitter till slut stod som segrare på 1.18.5.

Andra höjdare under dagen var…

  • Treåriga finskan Ratu Royale som skrällde på topptid.
  • Wild Honey som sträckte på sig ärligt.
  • Makethemark som avgjorde klassigt från dödens i Treåringseliten.

***
Sammantaget en fin helg i hyfsat väder, mitt intresse är inte lika stort som när det en gång begav sig… men att se topphästar i solsken på Solvalla under Elitloppshelgen är fortfarande en njutning av stora mått. Vi tillbringade helgen i soffan hos mamma och pappa, det var ju ändå mors dag… dock hade jag lite synpunkter på deras tv-bild, lite för mycket färg och lite för mörkt. Det ska vara plasma-tv när man kollar på sport, så är det bara… jag får se till att vara inblandad i deras nästa tv-inköp.