Hoppa till innehåll

Krönika – 2015

Amerikanska importer har dominerat svenskt trav och filosofens besök i Goshen – New York, travets mecka för er som inte vet, var årets höjdpunkt. Travsporten i USA kan man ha mycket synpunkter om, men spanar man bortom de stora loppen och pengarna finns också mycket vackert och de bästa hästarna föds fortfarande upp där.

Amerikaimporterna Delicious US och Nuncio har verkligen lyst upp de svenska travbanorna under året, Delicious US till och med så mycket att jag inte sett dylikt sedan Varennes dagar. Men Elitloppet vanns av en annan amerikaimport, Magic Tonight hade förberetts perfekt av tränare Walmann och kördes av världens bästa Örjan Kihlström, en rättvis vinnare även om både Mosaique Face och Nuncio stod för tappra insatser på platserna bakom. Bakom dessa tre har femåringarna Nimbus CD, Sauveur och Nadal Broline glänst i olika sammanhang. I början på året var det annars Digital Ink som imponerade mest, han radade upp segrar i gulddivisionen men så fick han problem och 28 mars var sista starten 2015. Treårige Readly Express var mäktig i Kriteriet och Some Summit magisk i Stochampionatet, derbyvinnaren Conlight Ås platsar inte på listan trots en fin insats i just derbyt. En annan import som hamnat i skuggan av stallkamraten Nuncio är kungapokalsvinnaren Volstead, en fin typ som blir spännande att följa.

Travfilosofens topplista

Starter på svenska banor 2015

 1. Delicious US (s6 e. Cantab  Hall)
  Flygmaskin, dubbla världsrekord, 1.08.6 pricken över i:t.
 2. Nuncio (h4 e. Andover Hall)
  Grymt stark i Elitloppet, seger i Sprintermästaren.
 3. Readly Express (h3 e, Ready Cash)
  Makalös i Kriteriet, kulletta just nu.
 4. Magic Tonight (h6 e. Andover Hall)
  Elitloppsvinnaren, inte setts i Sverige sedan dess.
 5. Digital Ink (v6 e. Super Photo Kosmos)
  Imponerade stort under vinter/vår, inte startat sedan mars.
 6. Some Summit (s4 e. Dream Vacation)
  Stochampionatsvinnaren är obesegrad i år, grymt fin.
 7. Nimbus CD (v5 e. Mythical Lindy)
  Toppfin i ny regi i år.
 8. Sauveur (h5 e. Echo)
  Radar starka prestationer.
 9. Volstead (h4 e. Cantab Hall)
  Seger i Kungapokalen och tapper tvåa i Sprintermästaren.
 10. Nadal Broline (v5 e. Yankee Glide)
  Toppfin travare som radat segrar.

Flygmaskinen Delicious US satte världsrekord på Bollnäs med 1.08.6 och är snabbast i Sverige genom tiderna, tangerade även världsrekordet på medel i Sundsvall Open Trot. Nuncio har varit grym med segern i Sprintermästaren och alla andra topprestationer. Två världshästar lite i särklass just nu. Treårige Readly Express den i särklass bästa svenskfödda unghästen.

Internationellt är det Bold Eagle som rönt störst intresse, den fyraårige hingsten har imponerat å det väldigaste och vid årsskiftet var han stor favorit att vinna Prix d’Amerique. Men Up And Quick vann storloppet 2015, Timoko vann Prix de France och Grand Criterium de Vitesse. I USA stod Hamletonianduellen mellan Pinkman och Mission Brief, den förstnämnde vann men frågan är om inte Mission Brief är en vassare häst ändå? Tvåårige Southwind Frank dominerade sin kull och i somras radade JL Cruze segrar. Yonkers dammade av International Trot och norske Papagayo E vann med svensk kusk. I Copenhagen Cup vann Robert Bi på världsrekord och i Oslo Grand Prix var BBS Sugarlight bäst.

Up And Quick överlägsen i Prix d’Amerique

På Vincennes i Prix d’Amerique 2015 dominerade Up and Quick totalt, en värdig vinnare som redan förra vintern var Frankrikes bästa häst. Ingen Maharajah med denna gång, hästarna med svenskanknytning var statister. Timoko vann Prix de France, det näst största loppet i Vintermeetinget, efter en perfekt styrning av Björn Goop. Men visst var Texas Charm hästen i loppet, tung inledning i spåren och sedan drog han undan i ledningen och förlorade på målfoto mot Timoko. Känslan var också att Prix d’Amerique-vinnaren Up And Quick inte var slagen när han galopperade i början på upploppet.

Vilka underbara V75-finaler på Solvalla! Två elitloppsbiljetter delades ut och det kördes friskt i snart när varenda lopp. Maven gick ut i stoeliten och var bättre än någon anat, tuff inledning och 1.11-fart hela loppet bekom inte det amerikanska stoet som dansade undan över upploppet på 11.2am. Digital Ink har radat segrar i vinter, men nu var det många som tvivlade. Oj, så fel dom hade. Inken gynnades visserligen av tufft utgångstempo, men när han tryckte gasen i botten på bortre lång fick jag rysningar. Nu är han tillbaks i fyraårsformen.

 • Två andra hästar som värmde i februari var Jeppas Maxi och Ready For More.

Magic Tonight vann Elitloppet

Andra kvartalet är av tradition både kulmen och starten på travsommaren, internationella storlopp i hela norden och Elitloppshelgen som den självklara höjdpunkten. Elitloppet var i mina ögon ett märkligt lopp.

Magic Tonight

Magic Tonight vann något överraskande Elitloppet före tappra Mosaique Face och Nuncio. Lannem Silje var behållningen under söndagen, Elitkampen och Monteeliten (där Torre Crepin satte världsrekord) var två av de häftigare loppen under helgen. Fyraåringarna Billie de Montfort och Al Dente var också härliga att skåda.

BBS Sugarlight (v6 e. Super Light) hade ett fantastiskt fjolår då han gick från ingenstans till världseliten, utvecklingen verkar fortsätta i år. Segern i Olympiatravet var överlägsen och han imponerade stort.

På världens trevligaste travbana – Charlottenlund utanför Köpenhamn – kördes deras stora travdag med Copenhagen Cup som huvudnummer. Mycket fin sport redan före V75, Juniata Hanover (s4 e. Cantab Hall), Falk On Hill (h3 e. Muscle Hill) och Alfas da Vinci var härliga att se. Och så det bästa till sist, Robert Bi vann Copenhagen Cup på grymma 1.10.0 över medeldistans. Heroisk tvåa hårddragande Maven.

 • Bret Boko vann Finlandia Ajo i skarp konkurrens, Vincennes tokspurtade till andraplatsen.
 • Pokalloppen på Åby till Tarzan och Cattis. Båda vinnarna – Ruby Trap och Volstead – är amerikafödda hästar av riktigt fin typ.

Oslo Grand Prix blev ganska odramatiskt. BBS Sugarlight fick överta ledningen och köra sakta, segern blev säker före smygkörde Oasis Bi som närmade sig sista biten. Bra spurt igen av Papagayo E. I Kallblodsloppet vann Lome Brage efter en härlig duell mot Lannem Silje. Fyraåriga Billie de Montfort var lika bländande bra som på Solvalla.

 • V64 från Rättvik med mäktiga prestationer. Treårige Pacific Broline (h3 e. Celebrity Secret), fyraårige Cash Gamble (h4 e. Ready Cash), Time Machine (h6 e. Super Arnie) och On Track Piraten (v7 e. Kool du Caux) var alla grymt fina.
 • V75 på Kalmar där Ready For More (v5 e. Ready Cash), Maven (s6 e. Glidemaster), Sorbet (h4 e. Super Photo Kosmos), Naglo del Nord (v8 e. Naglo) och Global Money (v8 e. Love You) glänste.
 • E3-finalerna på Färjestad vanns av Timbal (s3 e. From Above) och Poet Broline (h3 e. Quiet Easy US), två välstammade hästar som båda imponerade.

Delicious US magisk

Hambletonian Stakes och storlopp i massor med imponerande prestationer på många händer, kvartalet häst utan tvivel Delicious US som satt världsrekord och sprungit i åttor runt motståndet. Och då ska ni veta att Nuncio och Some Summit varit grymma liksom årgångsvinnarna Readly Express och Conlight Ås. Ett sportsligt högoktanigt kvartal.

Delicious US (s6 e. Cantab Hall). Foto: travfilosofen.se

Sprintermästaren 2015 blev en häftig fartfest, segrade gjorde till slut jättefavoriten Nuncio. Men såväl Hillustrious som Volstead satte rejäl färg på loppet.

 • Some Summit har hos Veijo Heiskanen gått fram som en slåttermaskin och inte varit i närheten av en förlust, hon var precis lika överlägsen i Stochampionatet.
 • Ready For More mäktig när han plockade ned Cool Keeper från utvändigt ledaren.
 • Hugo Åbergs blev en fartfest med en mycket imponerande vinnare i Creatine. Dagens behållning var nog trots allt Robert Bi som vann EM för femåringar.

Hälsingehambon i Bollnäs överglänste namnen i New Jersey, Delicious US dansade 1.08.6 i dödens och satte ett makalöst världsrekord på Bollnästravet. Hon fortsatte sedan med att speeda hem både Årjängs Stora och Sundsvall Open, makalösa insatser av den barfotadansande speedkulan.

Pinkman slog Mission Brief i den amerikanska varianten av Hambo (Hambletonian Stakes), fin duell mellan kulltopparna. Tvåårige Southwind Frank är en riktig talang som också imponerade på Meadowlands..

 • Support Justice vann Åby Stora Pris i skiljeheat.
 • Jubileumspokalen till Nimbus CD.
 • Heavy Sound och Princess Face imponerade när de vann de korta E3-finalerna.

I en derbykull där jag bara imponerats av Cash Gamble dök helt plötsligt Conlight Ås upp och vann Derbyt efter en mycket stark insats, en synnerligen värdig vinnare. Treåringskullen har jag däremot hyllat, och inte blev hyllningen mindre när Readly Express var grym i Kriteriet. I ett sjukt snabbt Oaks vann Spoil Me på 11.5am, det går fort nu.

 • Nadal Broline glänste under Kriteriehelgen, han har glänst vid flera tillfällen under tredje kvartalet och är en intressant uppstickare i större sammanhang.

Bold Eagle är ett fenomen

Bold Eagle (e. Ready Cash) vann Europaderbyt utan problem, 17:e segern i 20:e starten. Lika klar tvåa blev svenskbekantingen Billie de Montfort. De franska fyraåringarna håller lite högre klass än de svenskfödda, inte så lite heller.

 • Det omtalade s.k. VM-loppet, International Trot, har startats upp igen och vanns av norske Papagayo E. Trots hög prissumma var dock loppet som helhet lite ljummet.
 • Klassikern Kentucky Futurity vanns av treårige kullettan Pinkman. Krocken mellan meetinget i Lexington och storloppet på Yonkers säger en del om tillståndet i amerikanskt trav.
 • Delicious US är helt fantastisk, insatsen på V75 när hon vann över lång distans var precis lika lekande vacker och demonisk som hennes senaste prestationer.
 • Buzz Mearas (v4 e. Dream Vacation) har i säsongens slutskede klivit fram som en kulltopp. Han var magisk när han sprang 10.4ak på Bjerke, topphästen Daley Lovin var chanslös.

Bold Eagle är fyra år, Europas kanske bästa i sin årgång och favorit att vinna Prix d’Amerique 2016. Det är en riktig skjutare som lekte hem fyraåringsloppet Criterium Continentale.

De numera klassiska V75-finalerna på Solvalla annandag jul höll som vanligt bra klass för årstiden. Fleetfoot Hanover, Candor Hall och King Sir Kir glänste lite extra.