Hoppa till innehåll

Örjan är omöjlig

Örjan Kihlström, har han någonsin varit bättre? Han kör visserligen bra hästar, men han har också en kyla och förmåga att få hästarna att prestera som bäst när det gäller som mest. Hugo Åbergs var inget undantag, Propulsion skar mållinjen som vinnare på tangerat löpningsrekord efter perfekt resa.

Att vinna Hugo Åbergs med krafter kvar på tiden 1.08.9 är en prestation i sig, såväl hästen Propulsion som kusken Örjan Kihlström agerade perfekt i 1609 meter. Tvåan i mål – Mosaique Face – gjorde ett kanonlopp, men han vinner inte speciellt ofta. Trea var bra spurtande Robert Bi, övriga i loppet gjorde inget väsen av sig. Det var några detaljer i loppet som visade vilken skillnad det är mellan världens bästa Örjan och lovande Adrian. I första sväng var det tight, hade inte Örjan tagit upp hade Propulsion troligen galopperat och in på upploppet hade kanske Adrian kunnat vänta en stund till innan han kört undan, det är inte säkert att det förändrat resultatet men Örjan hade definitivt väntat en stund till. Det är hästarna som är idrottsutövarna, men en bra kusk som optimerar hästens möjligheter är viktig när marginalerna är små.

Tränare Daniel Redén var i toppform efter loppet, han tyckte det var lite roligt att just Örjan och Adrian var de som duellerade igen. Det var samma konstellationer som hade en uppgörelse i Stochampionatet där Adrian (och Ludde?) var upprörda för att Örjan svarade ledningen, tror nog Redén har samma uppfattning som jag om den upprördheten.

Åbergskvällen kördes i toppenväder med över 13 000 på publikplats, ramloppen bjöd på flera godbitar. Den allra bästa var D’One (med Örjan) som plockade ned Wild Honey från dödens och höll undan för toppspurtande Roses Glory. Tre lopp före V75 vanns på exakt samma tid – 1.11.1 – och fartfesten fortsatte på V75 med King City (Örjan igen) som vinnare på 1.10.8, underskattade King City och Örjan Kihlström är som gjorda för varandra och levererar alltid bra prestationer.

Örjan Kihlström har snart hela Solvallas tränarkår som arbetsgivare, förut var han främst kusk åt Hultman och Walmann (och Tarzan när det passade). När Hultman blev sjuk har han även blivit förstakusk åt Redén och Nuncio, Tarzan gjorde en kupp när han tog över Örjan till Nuncio. Det kan kanske vara ett problem när Örjan är kompis med så många av landets största tränare, men han är lika smidig vid sidan av banan den gode Örjan och hittills har jag inte hört någon som klagat. Samtidigt som Örjan är kompis med många har han en nått en status som gör att han inte behöver fjäska för någon, han kör den han tycker är bäst. Det är nog ett större problem med de kuskar som är beroende av att hålla sig väl med vissa tränare.

Topplistan har reviderats efter de senaste veckornas insatser, Propulsion avancerar och elitloppshästarna Resolve och Un Mec d’Heripre tappar position. On Track Piraten tappar också, nya på listan är treårige Policy Of Truth som imponerade i E3 och fyraårige Twister Bi som visat kuslig kapacitet vid några tillfällen. Your Highness och Some Summit ramlar ur listan, upprepade strykningar för den förstnämnda och ett sämre lopp för den sistnämnda är anledningen, en gång är som bekant ingen gång.