Hoppa till innehåll

Derbykval på Jägers

Dags för derbykval, sex uttagningslopp där de två bästa från varje gör upp i det största årgångsloppet vi har i Sverige. Svenskt Travderby är en historisk travhändelse av stora mått, men minnet är kort och någon publikanstormning lär det inte bli i år heller.

På onsdag är det alltså dags för kampen om den gula kavajen, Svenskt Travderby är det största loppet  vi har efter Elitloppet. Årgångslopp inom travsporten är av hävd prestigefulla tillställningar, ett av världens två största lopp (Hambletonian Stakes) är exempelvis ett lopp enbart för treåringar, och travderbyn i hela världen är bland det mest eftertraktade man kan vinna.

Den stora favoriten i år är fjolårets Kriterievinnare Readly  Express (h4 e. Ready Cash), det är svårt att se någon som kan utmana. Det finns dock några roliga skrällbud; Isor Håleryd (v4 e. Ready Cash), Sevilla (h4 e. Ready Cash) och Copimade (h4 e. Ganymede) har alla imponerat på V75 och är under kraftig utveckling.

Intressant att Ready Cash är pappa till tre av de fyra jag  tror mest på, den fjärde har för övrigt också en fransk pappa. Det kanske inte är så överraskande eftersom Svenskt Travderby är ett lopp över lång distans som brukar passa franskstammade hästar. Dock har 12 av 16 vinnare på 2000-talet en amerikansk eller italiensk (Viking Kronos) pappa, det är alltså inte givet att någon av mina fyra favoriter vinner, kanske kan en annan av förhandsfavoriterna – amerikanskstammade Breidabliks Nubbe (h4 e. Lindy Lane) segerdefilera när den dagen kommer?

Derbyt genom tiderna

Derbyt har körts sedan 1928 och många fantastiska hästar har vunnit… jag som gärna minns 70-talet glömmer aldrig de överlägsna segrarna som Opal H, Cal Min och Express Gaxe tog under åren 1975-1977. Den överlägsna Mustard (1980) och duellen där Big Spender spurtslog Mack the Knife (1985) är också gamla godingar.

Maharajah_Den första vinnaren under 1.20 var Express Gaxe som 1977 segrade överlägset på 19.7-3100a. Den noteringen sänktes rejält när Big Star 1984 vann på 16.4-2640a. Första tiden under 1.15 var 1993 när Ina Scot noterade 14.9-2640a. Det dröjde till 2008 innan 1.14-vallen sprängdes då Sahara Dynamite besegrade Wellino Boko i en härlig duell. År 2009 sprängdes 1.13-vallen då den makalöse Maharajah krossade motståndet från dödens och brisade undan på 12.8-2640a. Det gällande löpningsrekordet är från 2014 då Poochai vann på 1.12.3/2640m.

Filosofens topplista över Derbyt mellan åren 1976-2015 ser ut som följer:

 1. 2009 – Maharajah (hingst e. Viking Kronos)
  Grym på 12.8/2640a från dödens, en sann urkraft.
 2. 1977 – Express Gaxe (hingst e. Express Rodney)
  Vann med halva upploppet med amatören Gunnar Axelryd.
 3. 1998 – Jolly Rocket (hingst e. Atas Rocket)
  Kulldominant som imponerade rejält på löpningsrekord.
 4. 1980 – Mustard (hingst e. Tibur)
  Sören Nordins sista vinnare överlägsen, ett styrkefenomen.
 5. 1984 – Big Star (hingst e. Hoot Speed)
  Imponerande vinnare och rejäl sänkning av löpningsrekordet.
 6. 1993 – Ina Scot (sto e. Allen Hanover)
  Unghästfenomenet höll, rejäl sänkning av löpningsrekordet.
 7. 2005 – Conny Nobell (hingst e. Pearsall Hanover)
  Tårarna från Olle Goop när sonen Björn vann sa allt.
 8. 1985 – Big Spender (hingst e. Tibur)
  Big Spender spurtade ned Mack The Knife i en klassisk duell.
 9. 2013 – Mosaique Face (hingst e. Classic Photo)
  Överraskade med seger och nytt löpningsrekord.
 10. 1983 – Micko Fripé (hingst e. Micko Tilly)
  Bo W Takter gjorde underverk på kort tid, överlägsen seger.