Hoppa till innehåll

Krönika – Andra kvartalet 2016

Elitloppshelgen förstås kvartalets höjdpunkt, och Elitloppsvinnaren Nuncio en av de bästa genom tiderna.

Nuncio var grym i Elitloppet och även i övrigt imponerande, Resolve utmande i Elitloppet och visade sig vara allt annat än en amerikansk bluff. Propulsion levererar hela tiden, även toppfin i Elitloppet från svåra positioner. Bird Parker imponerade i Harper Hanovers där han plockade ned en tapper Sauveur, den senare var minst lika tapper tvåa i Olympiatravet.

Topplistan – Andra kvartalet 2016

 1. Nuncio – Elitloppsvinnare och outstanding.
 2. Resolve – Elitloppstvåa som imponerade.
 3. Propulsion – Härlig typ som vunnit flera storlopp.
 4. Bird Parker – Grym i Harper Hanovers.
 5. Sauveur – Tapper i både Olympiatravet och Harpers.

Elitloppet till Nuncio

Nuncio makalös i Elitloppet. Foto: travfilosofen.se

Nuncio makalös i Elitloppet. Foto: travfilosofen.se

Efter två rafflande elitloppsförsök där Timoko och Un Mec d’Heripre dominerade hade Nuncios kungakrona hamnat lite på sniskan, men Tarzan plockade fram en växel till i finalen hos Nuncio och mästerlige Örjan Kihlström styrde loppet från dödens. Segern blev till slut säker, rentav enkel, före bra spurtande Resolve och ledande Un Mec d’Heripre. Vinnartiden 1.09.2 är den snabbaste segertiden i en elitloppsfinal. Nuncio är en värdig vinnare, och definitivt en av de bästa hästar som tränats i Sverige.

Elitloppslördagen i sammandrag

 • I Harper Hanovers sprang franske Bird Parker världsrekord, 1.12.1-3180m, när han virvlade förbi en tapper Sauveur på upploppet.
 • Lilla elitloppet vanns av Dante Boko. Han var dunderfin i både försök och final.
 • Moving On vann stoeliten enkelt.
 • Takethem imponerade i silverfinalen.
 • Copimade plockade ned Le Miracle i en härlig duell.
 • Bravo Navarone vann den högklassiga bronsfinalen från dödens.

Elitloppssöndagen bjöd, förutom Elitloppet, på några riktigt fina prestationer.

 • I Fyraåringseliten vann favoriten Pinkman från ledningen före bra spurtande Uncle Lasse.
 • Elitkampen, blev en sällan skådad fartfest där finske Vitter vann på 1.18.5.
 • Treåriga finskan Ratu Royale skrällde på topptid´i treåringseliten för ston.
 • Wild Honey sträckte på sig ärligt i fyraåringseliten för ston.
 • Makethemark avgjorde klassigt från dödens i Treåringseliten.

Vid sidan av Elitloppet

Olympiatravet på Åby är starten på storloppssäsongen och vinnaren Your Highness (s7 e. Chocolatier) gjorde det bra, men i det lite ruffliga loppet var det många som föll bort. Sauveur höll tappert i dödens och några andra galopperade. Bra sport på Åby och framförallt Le Miracle (v4 e. Taurus Dream) var riktigt grym, tuff öppning till ledning och ändå helt överlägsen till slut… vad månde bliva? 

Kungapokalen blev rumphuggen när storfavoriten Uncle Lasse galopperade innan start, Poet Broline vann, men loppet som helhet blev ett antiklimax. I Drottningkannan vann Princess Face, men även det var ett lite stökigt lopp.

 • Call Me Keeper var ingen bluff, segern i Jämtlands Stora i lördags var imponerande. En annan som imponerade var Sir Ratzeputz, överlägsen seger på topptid i Silverdivisionen.
 • Propulsions framgångssaga fortsatte med seger i Norrbottens Stora Pris.

Mycket svenskt i de nordiska storloppen

Propulsion (h5 e. Muscle Hill) lekte hem Finlandia Ajo, så fin han är och som han imponerar. En annan som imponerade på Vermo var Divisionist (h4 e. Andover Hall) som dansade undan från dödens i läcker stil.

 • Your Highness vann Copenhagen Cup efter vass spurt. En annan svenskexport – Buzz Mearas – vann plättlätt ett av ramloppen, han skulle mycket väl kunna platsa i Elitloppet

På Bjerke fick Nuncio segern i Oslo Grand Prix i efterhand, Your Highness som var först i mål visade sig senare vara dopad. Månprinsen AM lekte hem kallblodsloppet och Cruzado Dela Noche lekte hem fyraåringseliten.