Hoppa till innehåll

Låtsasmästerskap i tre länder

SM, EM och VM borde få det att vattnas i munnen… men inget av mästerskapen känns speciellt trovärdiga. Readly Express imponerade när han vann Europaderbyt, och av alla dessa mästerskap är det loppet det enda som känns någorlunda på riktigt.

Stortrav på Vincennes med ”EM” för tre-, fyra- och femåringar, om avelshingsten Muscle Hill dominerar i Nordamerika är det inget mot vad Ready Cash gör i Frankrike (och Europa)… alla tre storloppen gick till hans avkommor.

  • I treårschampionatet vann franske kullettan Django Riff (e. Ready Cash), han var i en klass för sig.
  • I Europaderbyt vann Readly Express (e. Ready Cash) efter en hård duell med Tobin Kronos, svenskdominansen var total i loppet.
  • I femårschampionatet vann Bold Eagle (e. Ready Cash) enkelt.

Bortsett från Europaderbyt som har regelrätta kval i olika länder är det inte mycket EM över loppen. Championaten för tre- och femåringar lockar oftast hemmahästar, nu kördes loppen i Frankrike och då var deras bästa med, de bästa franska dyker sällan eller aldrig upp när loppen körs i något annat land. Detsamma gäller de bästa svenska.

Svensk Mästerskap på Åby där Ivar Sånna (e. Super Arnie) imponerade, den svenskfödda derbytvåan som numera finns i Norge har hittat formen på allvar i höst. SM är dock inte längre ett lopp som samlar de bästa svenska hästarna, det var många år sedan SM var ett riktigt SM.

På Yonkers vann Resolve (e. Muscle Hill) International Trot (en gång i en annan tid på en annan bana kallat VM-loppet), Oasis Bi tvåa igen i ett storlopp. Det så kallade VM-loppet återuppstod 2015 efter 20 års dvala, ett lovvärt initiativ med hög prissumma men loppet är tyvärr inget som intresserar särskilt många.