Hoppa till innehåll

Tekno och Triple Crown

Det är höst, travet dippar som vanligt på min att göra-lista, men Marion Marauders seger i Kentucky Futurity och Tekno Odins fenomenala prestation på Färjestad är definitivt värda att nämna, båda kommer att leva kvar i historieböckerna.

Tekno Odin satte ett fantastiskt världsrekord över medeldistans nyligen, prestationen förtjänar alla tänkbara lovord… men när tv4 med Per Skoglund i spetsen börjar jämföra med varmblod och letar upp specifika lopp på tungsprungna banor haltar jämförelsen rejält, Ideal du Gazeau nämndes bland annat när han vann Åby Stora Pris på en bana som var så dålig att startbilen inte gick att använda. Sen var det andra pinsamma jämförelser där tv-bilderna klart och tydligt visade att banan var så tungsprungen att sulkyhjulen knappt rullade, till och med Skoglund själv skämdes lite när han insåg hur vinklat det var. Ett riktigt lågvattenmärke av tv4, rent av historieförfalskning. Frances Bulwark (född 1945) sprang för övrigt på sin tid betydligt snabbare än de bästa kallbloden gör idag. Varför överdriva något som i sig själv var fantastiskt?

Marion Marauder tog hem Triple Crown

I USA vann Marion Marauder (h3 e. Muscle Hill-Spellbound Hanover) även det tredje benet i treåringarnas Triple Crown, han spurtade hem Kentucky Futurity före Southwind Frank och Bar Hopping. När säsongen startade för treåringarna var allt upplagt för Southwind Frank, om någon var det han som skulle ro hem alla storloppen. Men Marion Marauder smög sig in i matchen och när det var dags för Hambletonian var det inte givet vem som skulle vara favorit. Marion Marauder är en hårding med härlig löpskalle, segermarginalerna var inte stora i vare sig Hambot eller Kentucky Futurity, han vet var mållinjen är.

Att vinna trippeln är inte enkelt, Marion Marauder är den nionde i ordningen att lyckas med den bedriften. Scott Frost (1955), Speedy Scot (1963), Ayres (1964), Nevele Pride (1968), Lindys Pride (1969), Super Bowl (1972), Windsongs Legacy (2004) och Glidemaster (2006) är de tidigare vinnarna. Varför det dröjde 32 år (1972-2004) mellan Super Bowl och Windsongs Legacy har säkert flera förklaringar, nya penningstinna storlopp som gjorde att man valde pengar framför äran att vinna Triple Crown är kanske den viktigaste förklaringen!? Yonkers Trot och Kentucky Futurity hängde under en lång period inte med i prisutvecklingen, på 2000-talet har båda loppen stått sig bättre i konkurrensen.