Hoppa till innehåll

On Track Piraten

Förra veckan var det fina treåringar på Solvalla, tvååringsloppet Svampen på Örebro och talanger som visade framfötterna på Jägersro i V75. Men förra veckans häst, som så många gånger förut, var On Track Piraten.

Henrik Ingvarsson tycker vi pratar för lite om On Track Piraten, jag håller med och tänkte dra mitt strå till den motverkande stacken. I lördags lekte han hem Müllers Memorial, på topptiden 11.7a-2640m.

On Track Piraten (v8 e. Kool du Caux) föddes 2008 i Skåne, men precis som den tyskättade Ego Boy har han blivit känd som en tvättäkta dalahäst. Han har ingen stamtavla av guld, det är snarare en bondkatt med danskt i blodet på mammans sida och franskt på pappans. Ego Boy hade tyskt på mammans och amerikanskt på pappans… vad vore vi utan utländska influenser?

Piraten startade tidigt, redan i januari, som treåring och det blev seger direkt. Han tillhörde kulltoppen som treåring. Tvåa i långa E3 efter Brad de Veluwe, seger i bland annat Sommarfavoriten och E3-revanschen. Trots att vi känner honom som en häst som blivit bättre och bättre för varje år var treåringssäsongen kanske han bästa, på ett sätt var den det. Det blev över miljonen intjänat som 3-åring, knappt två som 4-åring, 1,5 som 5-åring, cirka 2,5 vardera som 6- och 7-åring och i år som 8-åring är han snart uppe i 3,5 miljoner.

På 96 starter har han vunnit 28 gånger, varit på pallen i 61 och sprungit in 12,8 mkr. Han har rekordet 1.09.4ak. Han har vunnit stora lopp i flera länder under flera år, men eftersom det saknas seger i något av de riktigt stora loppen har han aldrig blivit erkänd som den världshäst han faktiskt är.

On Track Piratens tränare Hans R Strömberg har blivit jämförd med Ego Boys tränare Ingemar Olofsson, förutom att han håller till i Rättvik och inte har så många hästar i träning är det en något haltande jämförelse. Hans R Strömberg har haft, och har, flera andra bra hästar. Faktum är att Strömberg har en närmast unik förmåga att på ett litet material plocka fram bra hästar. Men givetvis är On Track Piraten diamanten i hans tränarkarriär.

Det är många kuskar som kört On Track Piraten, men de senaste 2-3 åren är det Johnny Takter som oftast suttit i sulkyn. Duon har ett fantastisk facit och sedan Takter kom in i bilden har framgångarna varit större än någonsin.

Som sagt lite i skuggan av Nuncio och Delicious med flera, men definitivt en världshäst som förtjänar all uppmärksamhet han kan få… och en häst som V75-spelarna kan lita på.

Etiketter: