Hoppa till innehåll

Krönika – Tredje kvartalet 2016

Merparten av storloppen avgörs under tredje kvartalet, inte helt lätt att ranka alla fina prestationer.

Uncle Lasse i Sprintermästaren, Propulsion i Hugo Åbergs, Marion Marauder i Hambletonian och Readly Express i Derbyt är nog ändå höjdpunkterna. Sen har vi den ständigt närvarande Nuncio som vunnit bland annat Jubileumspokalen.

Topplistan – Tredje kvartalet 2016

  1. Readly  Express – Kung i kullen och kung i derbyt.
  2. Uncle Lasse – Fenomenal i Sprintermästaren.
  3. Nuncio – Alltid fenomenal, ett unikum.
  4. Propulsion – Klasshäst, segern i Åbergs imponerade.
  5. Marion Marauder – Hambletonianvinnare med stort löphuvud.

Uncle Lasse fenomenal i Sprintermästaren

Uncle Lasse var seg och tråkig i försöket, i finalen av Sprintermästaren rusade han 1.08 första varvet långt före övriga gänget, ruggigt starkt att hålla undan på en låg 1.09-tid. Treasure Kronos (s4 e. Raja Mirchi) vann Stosprintern från dödens, plättlätt dessutom på fina 11,1ak, imponerande.

  • Policy Of Truth (v3 e. Explosive Matter) krossade motståndet från dödens och var löjligt överlägsen i E3-finalen.
  • Sauveur (h6 e. Echo) fick äntligen vinna ett storlopp, i Jarlsberg krossade han Papagayo E från dödens på 11,3am, Götlundas största profil är grym.
  • Nuncio vann Årjängs Stora från dödens, ganska enkelt såg det ut.
  • Readly Express (h4 e. Ready Cash) vann fyraåringstestet på Sundbyholm i oerhört imponerande stil på 12.1al, tvåan Pacific Broline (h4 e. Celebrity Secret) också mycket bra.

Stochampionatet 2016 blev ett händelserikt lopp där amatörtränade Galactica (s4 e. Super Photo Kosmos) vann en klar seger efter rejäl spurt. Favoritfall även här, favoriten Pasithea Face stod dock för en strålande insats från dödens.

Att vinna Hugo Åbergs med krafter kvar på tiden 1.08.9 är en prestation i sig, såväl hästen Propulsion som kusken Örjan Kihlström agerade perfekt i 1609 meter. Tvåan i mål – Mosaique Face – gjorde ett kanonlopp, men han vinner inte speciellt ofta. Trea var bra spurtande Robert Bi, övriga i loppet gjorde inget väsen av sig. Åbergskvällen kördes i toppenväder med över 13 000 på publikplats, ramloppen bjöd på flera godbitar. Den allra bästa var D’One (med Örjan) som plockade ned Wild Honey från dödens och höll undan för toppspurtande Roses Glory.

Marion Marauder vann Hambletonian

Marion Marauder (h3 e. Mucle Hill-Spellbound Hanover) vann Hambletonian efter målfotoseger mot förhandsfavoriten Southwind Frank. Marion var mycket bra i både försök och final, en värdig vinnare.

Jubileumspokalen var lite blek i år… bortsett från Nuncio då förstås. När nu Volstead städade undan all annan konkurrens var det bara för Nuncio att kliva förbi över upploppet. Dagens behållning var annars Sto-EM där Anna Mix var fullständigt förkrossande bra när hon trots ruskigt tung resa tog ned Some Summit på mållinjen.

Åby Stora Pris i pissväder på en bana som var ohälsosam, Un Mec d’Heripre vann skiljeheatet mot Propulsion. Två andra som imponerade på Åby, innan banan havererade, var Isor Håleryd och Nadal Kronos.

Readly Express en av tidernas Derbyvinnare

Readly Express (h4 e. Ready Cash) var precis så överlägsen som väntat, en värdig vinnare av Svenskt Travderby 2016. Bakom spurtade Heavy Sound (v4 e. Ken Warkentin) och Day Or Night In (h4 e. Muscle Hill) bra. Derbyhelgen som helhet var, som oftast numera, lite ljummen. Några värmande intryck fick vi alla fall se. Nadal Broline vann debuten i guld på 10,1ak, Target Kronos imponerade på 10,1ak, Reckless toppspurtade i långloppet och Nancy America såg fantastisk ut när hon forsade till ledning på första långsidan.

Deimos Racing (e. Quiet Easy US) vann Kriteriet, lite överraskande får man ändå säga. Favoriten Global Trustworthy vek ned sig i spets och blev trea, tvåan i mål Policy Of Truth var knappt slagen. Oaks till Darling Mearas (e. Cantab Hall), hon var bara bäst. Måste också nämna tvåan Genta (e. Gentleman) som har en löpskalle av guld.