Hoppa till innehåll

Våren kom av sig

Snöovädret i fredags lade sig som ett täcke över hela travhelgen, det blev inte riktigt den påskfest jag hoppades på, men några glädjeämnen bjöds det ändå på och Delicious US makalösa upplopp i Halmstad räddade hela helgen.

Racerbalans var utlovat och det skulle köras, men när Örjan backade ner i kön och väntade så där som bara Örjan kan kände jag mig återigen lurad på konfekten… men Delicious US (s8 e. Cantab Hall) är ingen vanlig häst, när hon fick anfallsorder small det till och hon hann mirakulöst fram på linjen. Tiden 1.10,4 är naturligtvis bra, men det var framförallt sättet hon vann på som imponerade.

  • På Örebro i torsdags lattjade Global Un Poco (h3 e. Conway Hall)) med kullkamraterna och Dominion Beach (h4 e. Muscle Hill) var omutlig i fyraåringarna uppgörelse när han höll undan för en tapper Diamanten (h4 e. Adrian Chip).
  • Pasithea Face (s5 e. Muscle Hill) och Poet Broline (h5 e. Quiet Easy US) tog två fina spetstriumfer på Färjestad.

Den klassiska V75:an på Romme satte myror i huvudet på mig, galopper till höger och vänster och många ledare som tröttnade, underlaget verkade besvärligt. Nadal Broline (v7 e. Yankee Glide) glänste med en toppspurt när han tog ned hårt stridande Volstead och DD’s Hitman, och Darling Hornline (s5 e. Ready Cash) gjorde ett kanonlopp när hon vann på bra tid.

***
Förra veckan imponerade Rajesh Face (h4 e. Raja Mirchi) på 12,6-2640a, den karismatiske hingsten framstår redan nu som en het derbykandidat.

***
Till sist en reflektion över publiken i svensk travsport, Rommes drive-in har av tradition alltid varit full med bilar oavsett väder under påskhelgen, nu sken solen och parkeringen var långt ifrån fullsatt. Visst var det lite kyligt, men det är alldeles tydligt att publiken har blivit väldigt kräsen, jag behöver inte gå längre än till mig själv. Det krävs väder som gör det skönare att vara ute än i soffan för att vi ska lämna densamma, det är egentligen väldigt logiskt. Varför ska vi besöka en travbana när all service finns på tv:n? Det finns bara en anledning att åka till travbanan och det är när upplevelsen där är större än att sitta i soffan, bekvämligheten är en av de viktigaste parametrarna, folkfest är en annan parameter som kan få folk att besöka travbanan hemmavid.

För egen del kan jag säga att i princip allt jag är intresserad av (t.ex. sport, film och musik) gör sig bättre på tv än på plats, jag tror inte jag är ensam om den känslan och vill vi ha mer publik på plats får vi nog dra ner på livesända arrangemang. Att det var mer folk på travet förr berodde till stor del på att det var enda chansen att få se trav, nuförtiden missar du istället en massa trav om du lämnar tv:n och datorn. Men balansgången mellan ökade spelintäkter och publiksiffror är inte helt enkel… jag har i alla fall inget svar.