Hoppa till innehåll

Uppvisning och skräll i Elitloppet

Elitloppet 2017 är inte helt lätt att sammanfatta, Bold Eagle stod för en av tidernas värsta uppvisningar i försöket och så slutade det med att Timoko skrällvann finalen. Jag har fortfarande inte  riktigt förstått hur det gick till?

Timoko (h10 e. Imoko). Foto. travfilosofen.se

Timoko? Bold Eagle var ju klar efter den galna uppvisningen i försöket, 1.08,4 åkandes i dödens, jisses så han imponerade. I finalen såg det först ut som alla blev lurade av Björn Goop, men Bold Eagle var inte lika bra heller, två heat samma dag blev ett för mycket.

Hur sammanfattar man Elitloppet? Bästa hästen vann inte, men bästa hästen (och kusken) i finalen vann. Första heatet var märkligt, två kuskar som gick all in och tömde alla krafter, Örjans val att svara Bold Eagle förvånade och sänkte två av förhandsfavoriterna. Den tredje, Nuncio, vann ett billigt försök och var chanslös i finalen.

Även om Bold Eagle fortfarande får räknas som världens bästa travare är Timoko en magnifik häst, andra segern i Elitloppet talar för sig. Propulsion tvåa efter stark spurt, i försöket var han nära Nuncio från dödens, värdig tvåa. Spring Erom satt fast i rygg på Bold Eagle i finalen, inte lätt att förutse sådant.

***
Elitloppsdagen bjöd på flera fina prestationer. Magic Gwin, Västerbo Hard Cash, Global Un Poco (treåringseliten), Polara (Elitkampen) och Love Matters (fyraåringseliten) var några godbitar. I övrigt konstateras att Italien fortfarande är ett stort travland, flera italienska hästar imponerade rejält. Treåriga Vash Top  och fyraåriga Umaticaya är två exempel på hästar med synnerligen hög potential.

***
Till sist några saker som jag reagerade mindre positivt på:

  • Örjan Kihlström satt i guldsits inför Elitloppet, det gick inget vidare. Örjan har haft en unik position sedan Hultman blev sjuk, han har agerat legosoldat och tagit det bästa kneget som gynnat honom mest. Han har inte varit trogen någon, det har känts sådär och frågan är om det håller i längden. Har en känsla att styrningen med Delicious US i försöket kan få konsekvenser.
  • Flyget från USA var knappast någon succe, Resolve är visserligen bra men om ingen utöver svenskarna i USA är intresserade är det nog bättre att lägga pengarna på prissumman istället.